Home » Life & Style » 10 mâncăruri tradiționale delicioase de pe mapamond. Trebuie să le încerci dacă ajungi aici

10 mâncăruri tradiționale delicioase de pe mapamond. Trebuie să le încerci dacă ajungi aici

Voicu Costin / 11.05.2022, 17:28
10 mâncăruri tradiționale delicioase de pe mapamond. Trebuie să le încerci dacă ajungi aici

Fiecare țară vizitată înseamnă că trebuie să gustați și din preparatele locale. Așa cum milioane de turiști vin anual în România şi degustă sarmalele sau brânza cu mămăliguță, așa și noi mergem în Grecia sau Turcia şi gustăm souvlaki sau kebap, celebrele preparate care au ajuns să fie degustate în toată lumea. Care sunt o parte din mâncărurile tradiționale delicioase de pe mapamond?

Mâncăruri tradiționale delicioase ce nu trebuie să le ratezi

Sarmale – România

O bunătate ce constă dintr-un amestec de orez cu carne, ceapă prăjită cu morcov și sos de roșii, învelit în frunze de varză (murată sau proaspătă) sau în frunze de viţă de vie. În unele zone se servesc cu smântână și mărar.

Paella – Spania

Paella tradițională se prepară fierbând orezul cu bob lung în bulion, șofran și ierburi și adăugând o varietate de legume, fructe de mare sau carne, în funcție de preferințe.

Quiche Lorraine – Franța

Quiche este o tartă sărata, cu diverse umpluturi și un sos făcut din ouă, lapte și smântână. Umpluturile sunt fie pe bază de carne tocată, fie legume sau brânză. De obicei se consumă rece, iar francezii o preferă la picnicuri sau când iau prânzul în parcuri.

Paste Carbornara – Italia

Pastele Carbonara sunt specifice zonei Lazio din Italia, iar originea denumirii de carbonara vine de la cuvântul „carbonaro”, care înseamnă „cărbune arzător” și face referire la tipul de vase în care erau preparate.

Scotch Eggs – Anglia

Celebrele scotch eggs se spune că au fost inventate de magazinele de lux din Londra, cunoscute pentru produsele lor alimentare. Acestea sunt formate din ouă fierte învelite în cârnați, acoperite în pesmet și apoi prăjite sau coapte până devin crocante. Chiar dacă pe vremuri erau considerate o delicatesă, în zilele noastre sunt un fel de mâncare popular pe care îl poți comanda aproape la orice pub în Anglia.

Baba Ganoush – Liban

Este un piure de vinete, tahini (pastă din semințe de susan), ulei de măsline, usturoi și suc de lămâie. În acest amestec gustos se poate adăuga mentă, pătrunjel, boia de ardei, praf de chilli, semințe de rodie sau fistic tocat.

Sushi – Japonia

Printre cele mai cunoscute mâncăruri tradiționale din lume se numără deliciosul sushi. În Japonia, sushi are o reputație de sute de ani. Sushi înseamnă peşte crud pe un pat de orez, însă în realitate, nu este deloc o rețeta atât de simplă. Sushi-ul constă în modalitatea ingenioasă de a pregăti orezul, și nu peștele. Chiar şi învelitul orezului în foi este un proces mai greu.

Burger – SUA

Se știe sigur că este un sandwich american delicios. Cheeseburger-ul este un hamburger cu brânză. Felia de brânză pusă pe bucata fierbinte de carne astfel încât să se topească este genială. Alte ingrediente care sunt adesea adăugate: salată, roșii, ceapă, murături, muștar, maioneză sau ketchup.

Pierogi – Polonia

Pierogi se prepară în Polonia încă din secolul 13 și, chiar dacă există diverse variante în toată Europa, ele reprezintă una dintre mâncărurile tradiționale poloneze. Pierogi sunt găluște sărate sau dulci cu diverse umpluturi și arome. De fel sunt prăjite. Ingredientele diferă: cartofi fierți, brânză, varză, carne sau ciuperci, iar pentru variantele dulci cireșe, fructe de pădure, pere sau prune. Sortimentul cel mai popular este „ruskie pierogi” cu brânză, cartofi și ceapă.

Souvlaki – Grecia

Multe feluri de mâncare din bucătăria grecească provin din bucătăria otomană. Pe lângă salată, iaurt și brânză feta, grecii se mândresc cu preparatele lor din carne. Printre acestea se numără și souvlaki, un preparat simplu și gustos. Souvlaki înseamnă frigărui de carne de porc, pui sau vită, înfășurate în felii subțiri de șuncă și gătite împreună cu legume pe grătar.