Home » Life & Style » Mâncăruri și rețete tradiționale din Grecia. Ce mănâncă, de fapt, grecii

Mâncăruri și rețete tradiționale din Grecia. Ce mănâncă, de fapt, grecii

Cojocaru Cristian / 09.10.2021, 15:07
Mâncăruri și rețete tradiționale din Grecia. Ce mănâncă, de fapt, grecii

Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de către români. Poate că ai ajuns acolo însă nu ai gustat din toate bucatele tradiționale. Află ce mâncăruri și rețete poți gusta când te afli în Grecia.

Rețete pe care le poți încerca în Grecia

Indiferent că ai fost sau nu în Grecia, trebuie să guști din bucatele tradiționale ale elenilor. Vei observa că dintre acestea, se regăsesc și în bucătăria tradițională românească, însă au fost asimilate în mod diferit față de rețetele tradiționale din Grecia.

Salata grecească

Salatele sunt recomandate cu precădere vara pentru că reprezintă niște mâncăruri ușoare dar totodată sațioase și nu riști să îți fie provocată o indigestie. Atunci când ajungi în Grecia este imperativ să mănânci măcar o dată o salată grecească făcută la mama ei acaă. Aceasta conține roșii, castraveți, ceapă, brânză fet și măsline kalamata, iar peste, se pune un dressing făcut din ulei de măsline, sare și oregano.

Gyros

Gyros este încă una dintre rețetele tradiționale grecești, însă la bază, acesta provine din cultura Imperiului Otoman. Carnea prăjită la rotisor de kebab este mărunțită, iar apoi pusă într-o lipie alături de ceapă, roșii, cartofi prăjiți și sos tzatziki.

Moussaka

Chiar și în acest preparat, influențele Imperiului Otoman își spune cuvântul. Acest preparat se regăsește inclusiv în bucătăria românească, însă rețeta din Grecia este una deosebită. Acolo, aceasta se prepară din vinete și roșii sotate, la un loc cu carnea tocată și așezate în straturi care sunt acoperite cu sos Bechamel, după care se pune la cuptor pentru a prinde o crustă rumenă.

rețete grecia
Dolmathakia seamana foarte mult cu sarmalele in frunze de vita de vie

Souvlaki

În cazul acestui preparat, predomină carnea de porc însă, pentru turiști, au fost dezvoltate și rețetare care conțin carne de vită sau de pui. Carnea este pusă pe frigărui alături de mai multe legume după care se pun pe grătar. Souvlaki se servește pe un platou cu cartofi prăjiți, pe lipie sau sub formă de gyros.

Sosul Tzatziki

Unul dintre cele mai populare sosuri printre români este sosul tzatziki este folosit în gyros sau în diferitele bucate, fiind utilizat ca un sos pentru mai multe alimente, indiferent că acestea sunt crude sau gătite. Sosul se prepară din iaurt grecesc, lapte de oaie sau capră, însă acesta se poate prepara și cu iaurt din lapte de vacă. Lângă sos este pus usturoi, castravete mărunțit, sare, ulei de măsline iar uneori, suc de lămâie, pătrunjel sau mărar.

Dolmathakia

Dolmathakia este echivalentul sarmalelor în viță de vie, însă vegetarian. Această rețetă se prapară din orez, mărar, ceapă, ulei de măsline, pătrunjel, muguri de pin, mentă și piper. Compoziția este apoi împăturită în frunze de viță de vie. De cele mai multe ori, acest preparat se servește pe post de aperitiv.

Spanakopita

Acest preparat este, de fapt, o plăcintă cu spanac și brânză feta. Acest fel de mâncare se regăsește în majoritatea teritoriului Greciei și este preparat cu ajutorul foilor de plăcintă. Acestea se umple cu spanac, brânză feta, ceapă, ulei de măsline și condimente. În funcție de zona în care este făcut, acest prepara poate varia.

Yemista

Acest preparat este reprezentat de roși iși ardei umpluți cu orez și diferite condimente, iar pe deasupra este pusă brânză într-un strat generos. După ce sunt scoase din cuptor, toate acele arome se amestecă făcând din acest fel de mâncare un preparat de excepție. Yemista poate fi regăsită cu precădere în Santorini, cu atât mai mult cu cât locurile în care se servește, au rețetele proprii.

Kolokythoanthoi

Preparatul este unul exotic și este făcut din flori de dovlecel umplute și făcute pane. Acestea se umple cu diferite ingrediente precum brânzeturi, ierburi, orez, legume, după care se prepară pane până când capătă o culoare aurie. Acest fel de mâncare este un simbol al insulei Lesbos, recunoscută pentru rețetele sale tradiționale.