Home » Life & Style » 10 țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. Locul fruntaș este ocupat de Italia

10 țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. Locul fruntaș este ocupat de Italia

Pană Emanuela / 09.01.2022, 14:13
10 țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. Locul fruntaș este ocupat de Italia

Un lucru la care ținem adesea atunci când ne planificăm o viitoare călătorie este să mergem în țările cu cel mai mare număr de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO din lume! În iulie 2021, existau 1.153 de situri incluse pe această listă, răspândite pe tot globul. Iată top 10 țări cu cele mai multe situri patrimoniale. Frumoasa Italie este pe primul loc în lume!

Europa domină în top 10 țări UNESCO

Europa domină în top 10 țări UNESCO, cu un număr impresionant de 226 de situri în Italia, Germania, Spania, Franța și Regatul Unit. În total, există 15 țări cu peste 20 de situri UNESCO, așa că, dacă îți place să vizitezi cele mai impresionante obiective turistice din lume, aceste țări sunt un bun punct de plecare!

Cu 58 de situri, Italia preia coroana ca țară cu cele mai multe situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Până în iulie 2021, avea un număr egal de situri cu China, dar a reușit să o depășească.

Țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume

1. Italia – 58 de situri

Italia și China sunt țările cu cele mai multe situri din patrimoniul mondial UNESCO din lume. Fiind locul de naștere al Imperiului Roman și al Renașterii, Italia are o abundență de cultură: 53 dintre cele 58 de situri sunt culturale și 5 sunt naturale.

Unele dintre aceste locuri sunt centrele istorice din Siena, San Gimignano, Florența și Napoli, Veneția și laguna, Piazza del Duomo din Pisa, orașul Verona, Santa Maria delle Grazie „Cina cea de taină” de Leonardo da Vinci din Milano.

2. Țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. China: 56 de situri

Dacă am exclude siturile UNESCO partajate cu alte țări, China ar fi țara cu cel mai mare număr de situri unice. În iulie 2021, aceasta a avut un sit înscris pe listă și ulterior adăugat, Quanzhou: Emporium of the World din Song-Yuan China. Situl cuprinde clădiri religioase, inclusiv Moscheea Qingjing din secolul al XI-lea d.Hr., una dintre cele mai vechi clădiri religioase, morminte islamice și vestigii arheologice.

Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc

3. Germania – 51 de situri

Monumentele, parcurile, orașele și palatele uimitoare din întreaga Germanie contribuie la asigurarea locului său ca fiind una dintre cele mai bogate țări UNESCO din lume, cu 51 de situri.

4. Spania – 49 de situri

Europa continuă să domine lista UNESCO, 5 dintre primele 10 țări cu cele mai multe situri UNESCO fiind situate în Europa. Spania are un amestec convingător de cultură și o gamă diversă de peisaje naturale uimitoare și se mândrește cu 49 de situri.

Spania a avut un singur sit înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în iulie 2021, peisajul cultural de 200 de hectare din Paseo del Prado și Buen Retiro din Madrid. Acesta include Jardines del Buen Retiro (Grădina retragerii plăcute), fântânile Fuente de Cibeles și Fuente de Neptuno, precum și Plaza de Cibeles.

5. Țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. Franța – 48 de situri

Istoria, cultura și siturile bine conservate fac ca Franța să ocupe locul 5 în topul țărilor cu cele mai multe situri UNESCO. Din cele 48 de situri, 42 sunt culturale, 5 naturale și unul mixt.

6. India – 40 de situri

India are o cultură bogată și o abundență de artă și arhitectură și găzduiește 40 de situri din patrimoniul mondial UNESCO, fiind a șasea țară din lume ca număr de situri incluse pe lista UNESCO și bijuteria UNESCO a Asiei.

În iulie 2021, India a avut două situri înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Templul Rudreshwara, cunoscut și sub numele de Templul Ramappa, situat la 200 km nord-est de Hyderabad, și orașul antic Dholavira: un oraș Harappan.

7. Mexic – 35 de situri

Datorită unui amestec de natură și cultură, Mexicului i-au fost atribuite 35 de situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO, cel mai mare număr din cele două Americi și al șaptelea din lume.

Mexic
Mexic

8. Țări cu cele mai multe situri patrimoniale din lume. Marea Britanie – 34 de situri

Marea Britanie are un număr impresionant de 34 de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, dintre care 31 sunt situate pe continent și 3 în teritoriile sale de peste mări. Marea Britanie găzduiește unele dintre cele mai greu accesibile situri UNESCO – Insulele Gough și Inaccessible fac parte din arhipelagul Tristian a Cunha, cel mai îndepărtat arhipelag din lume.

Insula Henderson face parte din Insulele Pitcairn din Pacificul de Sud și este izolată, fiind accesibilă doar cu barca și necesită permisiunea explicită a Consiliului Insulei Pitcairn pentru a fi vizitată.

Liverpool – Orașul maritim și comercial, a fost retras de pe lista UNESCO din cauza a ceea ce a fost descris ca fiind „pierderea ireversibilă a atributelor care exprimă valoarea universală excepțională a bunului”. De asemenea, Marea Britanie a fost avertizată că Stonehenge va fi, de asemenea, în pericol de a-și pierde lista dacă se va continua dezvoltarea unui tunel rutier propus.

9. Rusia – 29 de situri

Datorită pădurilor, munților, vulcanilor și lacurilor, Rusia se află pe locul al patrulea în topul celor mai multe situri naturale din lume, cu 11 situri naturale, iar istoria sa complexă a dus la crearea a 18 obiective culturale fascinante.

10. Iran – 26 de situri

Odată cu adăugarea a două noi situri UNESCO, Iranul a preluat locul 10, după ce până acum îl împărțea cu Statele Unite. Acesta are 24 de situri culturale și 2 situri naturale din patrimoniul mondial UNESCO.