Home » Life & Style » 11 plante rezistente la frig. Cum e bine să le îngrijești

11 plante rezistente la frig. Cum e bine să le îngrijești

Cojocaru Cristian / 07.10.2021, 13:17

Este cunoscut faptul că iarna nu este un anotimp deloc primitor pentru plante. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la ele, mai ales că există plante care sunt rezistente la frig. Află ce flori poți păstra atât în casă cât și în grădină în perioada sezonului rece.

Ce plante rezistente la frig îți pot orna casa

Potrivit unui studiu publicat în J Physiol Antropol, interacțiunea cu plantele poate reduce nivelul de stres, astfel că ele crează un mediu relaxant pentru tine. Află care sunt plantele care pot rezista în anotimpul friguros, atât în locuința ta cât și pe balcon, înflorind în timpul iernii.

Floarea clopoțel – Campanula

Această plantă poate rezista cu brio la frig atât timp cât primește îngrijirea cuvenită. Înălțimea la care ajunge poate varia între 30 și 90 de centimetri, iar florile acesteia sunt în formă de clopoțel, de unde și numele. Florile sunt colorate în alb, albastru, roz, însă cea mai comună culoare întâlnită este violetul. Planta necesită apă doar atunci când solul este uscat.

Cyclamen

Această plantă înflorește cu flori minunate de diferite culori. Pe lângă faptul că poate face față iernii planta înflorește în acest anotimp. Ceea ce este important de avut în vedere este faptul că trebuie ca mereu să îi îndepărtezi florile ofilite cu tot cu tulpină și totodată va trebui să îi torni apă doar în platoul pe care stă ghiveciul.

Trandafirul Crăciunului – Helleborus niger

Cu o înălțime de 30 de centimetri, trandafirul Crăciunului se păstrează verde pe toată durata anului. Această plantă înflorește începând cu toamna până primăvara, iar florile sunt de culoare albă, roz, verde sau mov. Chiar și după ce perioada de înflorire a trecut, ea va rămâne în continuare o plantă interesantă datorită capsulelor de semințe.

Daphne odora

Această plantă este una foarte ușor de recunoscut pe baza florilor roz dar și pe baza mirosului puternic și a frunzelor strălucitoare. Soarele este un bun prieten al acestei plante însă, este rezistentă la temperaturi de – 10 grade Celsius. Fructele apar rar după ce înfloresc, iar acestea sunt sub formă de boabe de culoare roșie.

Planta de plumb – Aspidistra elatior

Florile aceste plante sunt sub formă de clopoței, de culoare mov închis și crem. Frunzele sunt groase, închise la culoare și prevăzute cu țepi. Înălțimea la care poate ajunge această plantă este de aproximativ 60 de centimetri, iar planta este cunoscută pentru faptul că rezistă la temperaturi scăzute dar și la umididate crescută. Ea va înflori în momentul în care este expusă la lumină.

Cactusul de Crăciun – Schlumbergera truncata

Crăciunița, așa cum mai este cunoscută această plantă, înflorește în perioada iernii. Florile sunt colorate în alb, roz, roșu și galben, în timp ce frunzele se prezintă cărnoase. Planta are nevoie de multă apă, astfel că este recomandat ca să verifici mereu umiditatea pământului de la suprafața ghiveciului.

Brunnera

Această plante înflorește în primăvară având flori mari și în formă de stele roz. Frunzele mari și strălucitoare în formă de inimă transformă planta într-una decorativă în restul anului în care nu înflorește. Este o plantă care are nevoie de umbră dar și de pământ ud și fertil.

plante rezistente frig
Saxifraga este o planta care rezista celor mai aprige conditii

Florile pentru grădina ta din timpul iernii

În cazul în care locuiești la casă, află că și în cazul în care ai o grădină, există multe variante de plante care o pot înfrumuseța pe perioada anotimpului rece. Indiferent că vorbim despre flori sau arbuști, se vor menține verzi pe toată perioada anotimpului, însă va trebui aplicat un strat de mulci pentru ca acestea să fie mai protejate în lunile cu ger.

Saxifraga

Planta face față cu brio vântului puternic, gerului dar și solului sărac, lipsit de apă. Ceea ce trebuie să știi cu privire la această plantă, este faptul că are nevoie de multă lumină. Planta este una care prezintă frunze rotunde și flori mov, pufoase, de dimenisiuni foarte mici. Perii care le acoperă le protejează de vânt. Anotimpul în care înflorește este vara, atunci când trebuie udată mai des.

Iasomia de iarnă – Jasminum nudiflorum

Iasomia de iarnă este un arbust decorativ care poate atinge înălțimi chiar și de trei metri. Este o plantă care înflorește în timpul iernii, începând cu luna decembrie și până în luna aprilie. Florile acesteia sunt în formă de stea și pot fi de culoare albă sau galbenă. Condițiile de ger nu reprezintă o problemă pentru plantă, fiind una rezistentă acestora.

Bergenia

Bergenia este o plantă mică, ajungând la înălțimi de 30 – 50 de centimetri. Tulpinile acesteia sunt de culoare maro, iar frunzele sunt în formă de inimă, ușor ondulate. Acestea își schimbă culoarea în timpul toamnei din verde în vișiniu, iar florile plantei sunt similare cu o trompetă, fiind de culoare mov sau roz deschis.

Crucea voinicului – Hepatica

O plantă care poate fi întâlnită cu precădere în zonele muntoase, aceasta atinge înălțimi de aproximativ 20 de centimetri. Rădăcinile acesteia sunt puternice și adânc înfipte în pământ. Perioada de înflorire durează aproximativ două luni, începând la sfârșitul lunii februarie.