Home » Utile » Cum recunoști roșiile tratate cu chimicale. Detaliul care face diferența

Cum recunoști roșiile tratate cu chimicale. Detaliul care face diferența

Alexandru Cazacu / 18.05.2021, 16:52
Cum recunoști roșiile tratate cu chimicale. Detaliul care face diferența

Mulți oameni sunt amatori de roșii, iar aceste delicioase legume sunt adesea tratate cu chimicale. Deoarece producătorii doresc să scoată mai devreme roșiile la vânzare, apelează la unele substanțe care stimulează chimic roșiile. Scopul acestor chimicale este să facă roșiile să pară coapte și să reziste mai mult timp la depozitare.

Cum recunoști roșiile tratate cu chimicale

Probabil mulți dintre noi am cumpărat roșii de prin magazine și am constatat că nu au gust. Ei bine, în acest caz este posibil ca roșiile să fie tratate cu anumite substanțe. Mulți clienții care au cumpărat din supermarket sau din piețe roșii fără gust, care odată tăiate, prezintă un aspect ciudat.

În acest caz, specialiștii în horticultură susțin că, cel mai probabil, tulpinile acestor roșii au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creștere. Mai departe îți vom spune cum poți recunoaște roșiile care au fost stimulate cu substanțe chimice.

Sepaelele florilor rămân uscate

Potrivit specialiștilor, primul simptom este că pe fructul verde și chiar maturat în dreptul codiței se văd sepalele florilor uscate. Dacă roșiile au fost tratate cu anumite substanțe chimice, acelea vor rămâne. Cu toate acestea, nici un producător nu va scoate roșiile la vânzare cu sepalele.

Un moț mai pronunțat

De asemenea, experții susțin că, în funcție de soiul sau hibridul cultivat, roșiile prezintă un moț mai mult sau mai puțin pronunțat. Cu toate acestea, la unele varietăți de roșii, acesta este prezent în mod natural, însă de cele mai multe ori este rezultatul unei stimulări de coacere rapidă.

Roșia tratată chimic poate prezenta diformități

Aplicarea substanțelor biostimulatoare poate duce la fructe deformate, ba chiar și la fructe cu goluri în interior. De exemplu, unele roșii tratate sunt atât de deformate și goale încât pot avea aspectul unui gogoșar.

Lichidul din interiorul roșiei este vâscos

Alte semne ale tratamentului chimic sunt lichidul vâscos din interiorul roșiei și alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform.

Un cep lemnos

În cazul în care atunci când tăiem roșia, observăm un cep lemnos iar pe calotă un țesut care nu este rosu uniform, asta înseamnă roșiile au fost maturate forțat. Așadar, în cazul acestor tomate, fie s-a ”cârmit” planta, ori a fost tratată cu stimulenți de maturare, spun specialiștii.

Cum poți să recunoști roșiile tratate chimic
Cum poți să recunoști roșiile tratate chimic

De ce este periculos consumul roșiilor tratate chimic

Pe lângă faptul că roșiile nu au gust și sunt tari, ele prezintă și un risc pentru sănătate. Potrivit academicianului Victor Lăcătuș, o cantitate foarte mare de substanță folosită la tratarea roșiilor poate avea efecte negative asupra organismului uman.

”S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoareci pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit”, a spus dr. Victor Lăcătuș, potrivit food-retail.agrointel.ro.