Home » Life & Style » 16 motive pentru care e bine să ai o pisică în casă. Beneficiile sunt incontestabile

16 motive pentru care e bine să ai o pisică în casă. Beneficiile sunt incontestabile

Ileana Mladinoiu / 11.03.2022, 11:41
16 motive pentru care e bine să ai o pisică în casă. Beneficiile sunt incontestabile

Ați văzut multe fotografii la televizor sau pe rețelele de socializare care arată pisici și câini fugind cu stăpânii lor ucraineni din calea războiului în căutarea unui refugiu în alte țări europene. Este o dovadă în plus că legătura dintre oameni și câini sau pisici arată cum s-au schimbat mentalitățile. În mod cert, animalele acestea nu mai sunt tratate ca obiecte. Ele sunt cu adevărat membrii unei familii.

De ce e bine să ai o pisică în casă

În contextul actual, Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să permită refugiaților care călătoresc cu animalele de companie să intre pe teritoriul lor, chiar și fără un pașaport sau microcip pentru animale de companie. Iar redacția noastră și-a propus să vă reamintească cât de bine este să aveți o pisică în casă și ce beneficii incontestabile aduc omului aceste feline.

Vă gândiți să adoptați un animal de companie și nu știți dacă va fi un câine sau o pisică. Apreciați pisica pentru independența ei, dar vă temeți că vă va oferi puțină afecțiune. S-ar putea să vă înșelați, deoarece pisicile sunt animale iubitoare.

Ele vor fi încântate să vă aibă prin preajmă, iar voi, uneori, să râdeți în hohote de năzdrăveniile lor. A avea o pisică nu este un lucru bun doar pentru sănătatea fizică, cât mai ales pentru cea  psihică. Cercetătorii au arătat prin studii repetate că afirmația anterioară se dovedește a fi adevărată.

Parcurgând materialul, veți fi surprinși să descoperiți toate efectele benefice pe care le poate avea pisica asupra voastră.

Pisica este curată

Proprietarii de pisici vorbesc adesea despre animale perfect curate. Cu condiția ca puiul să fie crescut cu mama în condiții bune, să învețe să meargă la așternut de mic. Covoarele, mobilierul din stofă nu vor avea de suferit, deoarece pisica se va descurca exclusiv în cutia sa sau chiar afară dacă este obișnuită să iasă.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-i oferiți mereu o cutie de gunoi curată, astfel încât să se simtă confortabil în ea pentru a-și face treaba.

Pisica este independentă

Pisica este un animal independent și nu vă va reproșa că lipsiți de dimineața până seara atunci când mergeți la lucru. Își petrece cea mai mare parte a timpului dormind, aproximativ 16 ore pe zi, și nu va fi ranchiunoasă dacă i se oferă liniște.

Asta nu înseamnă că puteți să o abandonați sau să o lăsați închisă câteva zile fără contact uman. Pur și simplu, va avea o perioadă de liniște, după care va fi mult mai fericită să-și vadă stăpânul.

Pisica este liniștitoare

Pisica umple camera cu prezența ei, este liniștitoare. Nu este neobișnuit să o auzi torcând atunci când te apropii spre a o mângâia. Torsul pisicii este ca o adevărată terapie pentru moral. În plus, înțelege foarte bine stările stăpânului său și știe să-și arate prezența în momentele în care acesta are cea mai mare nevoie.

Pisica este jucăușă

Foarte jucăușă și vioaie, pisica aleargă uneori ca un nebun prin casă, bagându-și capul chiar într-o cutie. Se va bucura de sesiunile de joacă cu cineva din casă, timp în care veți fi uimiți de viteza, agilitatea și inteligența ei.

Pisica este un vânător

Dacă pisica este jucăușă, este și pentru că și-a păstrat unele dintre instinctele sălbatice. Excelent vânător din fire, inclusiv pe timp de noapte, va ține dăunătorii departe de casa voastră. Și dacă va întâlni un șoarece/șobolan, să-i mulțumiți pentru prada sa. Este modul ei special de a contribui la viața de familie.

Pisica tace

O pisică miaună, însă se întâmplă rar. Dacă o face, este mai mult pentru a vă atrage atenția. Fie pentru că vasul cu mâncare este gol, fie pentru că și-ar dori să i se acorde mai multă atenție. În orice caz, o pisică nu latră. Liniștea voastră și a vecinilor este asigurată. Ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ atunci când locuiți într-un apartament.

Pisica este drăgălașă

Este adevărat, pisica nu vă încurajează în mod obișnuit. Deși, uneori, așteaptă cu nerăbdare să veniți acasă și va ști să-și arate afecțiunea frecându-se de picioarele voastre. Dacă are chef, veți fi surprinși cât de mult vă poate „îmbrățișa” în momentele de liniște. Aflați pe canapea pentru a viziona serialul preferat, pisica va face în așa fel încât se va urca în poală pentru a toarce în liniște.

Pisica are nevoie de puțin spațiu

Nu contează dacă aveți o casă mică sau mare. Pisica știe să fie mulțumită de locul care i se oferă, atâta timp cât are un spațiu de masă, de curățenie și unul de odihnă. Indiferent unde locuiți (într-o garsonieră, un triplex sau o casă mare la țară), pisica știe să se adapteze mediului înconjurător și se mulțumește cu căldura unui cămin.

Pisica necesită puțină întreținere

În comparație cu un câine, pisica merge mai rar la medicul veterinar și are adesea o sănătate mai puțin fragilă. Nu veți avea nicio obligație să o  scoți la oră fixă afară ca să-și poată face treaba. Mai mult, pisica nu are nevoie de multă îngrijire. Știe perfect să se curețe, însă este gata de ședințe de șampon care îți transformă baia într-un câmp de luptă.

Pisicile sunt longevive

O pisică care a fost îngrijită, beneficiind de o dietă adecvată pe tot parcursul vieții și de îngrijire regulată, trăiește în medie 15 ani dacă este sterilizată. Foarte atașați de animal, ați vrea să trăiască douăzeci de ani  și să moară pur și simplu de bătrânețe, înconjurat de toată dragostea.

Se spune că pisicile au 9 vieți, o longevitate care de multe ori coincide cu cea a proprietarului lor. Acesta din urmă ar trăi mai mult decât cel care nu deține o pisică.

Beneficii incontestabile când aveți o pisică

Inimă mai sănătoasă

Îmbrățișează-ți animalul dacă pentru a-ți vindeca inima trebuie doar să ai o pisică. Timp de zece ani, cercetătorii de la Universitatea din Minesota (Minneapolis) au efectuat un studiu pe proprietari și non-proprietari pentru a demonstra beneficiile aduse inimii de către pisici. S-a dovedit că doar 30% dintre proprietarii de pisici pot muri în urma unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

Stabilitate emotională

Compania unei pisici v-ar face să vă simțiți mai bine, mai ales când sunteți singuri în natură. Fie că ați rămas văduvi sau celibatari, legătura pe care o puteți avea cu pisica este benefică.

Reglarea tensiunii arteriale

Cât de bine vă poate fi când vă mângâiați pisica! Probabil ați observat că deveniți mai calmi. Într-adevăr, mângâierea unei pisici are un efect liniștitor care ar duce la scădea tensiunii arteriale. Este și ceea ce reiese din studiul celor de la Universitatea Buffalo din New York.

Reducerea stresului

Să ai grijă de propria pisică și să o îmbrățișezi ajută la reducerea nivelului de stres. Torsul pisicii are un efect calmant asupra proprietarului.

Garantează echilibrul mental

Dacă pisica liniștește, efectele pozitive asupra sănătății mintale, în special asupra vârstnicilor, studenților și persoanelor cu boli cronice se văd imediat. Pisica face bine și contribuie la menținerea ideilor pozitive.

Întărirea oaselor

Torsul pisicii are un ritm meditativ care ajută sa vă concentrați mai ales când este luată în brațe. După cum subliniază Shawn Simons, fondatorul organizației nonprofit „Charm School Kitty Bungalow” pentru Wayward Cats din Los Angeles: „frecvența torsului unei pisici poate vindeca efectiv oasele rupte”.

Dacă nu puteți adopta o pisică, să știți că beneficiile se extind doar dacă vizionați videoclipuri. Vă crește nivelul de energie, emoțiile pozitive se intensifică, iar sentimentele negative scad. Pisicile sunt adorabile.