Home » Life & Style » Sinead O’Connor și povestea ei de viață plină cu urcușuri și coborâșuri. De la trauma de a crește într-o familie destrămată, la o piesă care a devenit hit mondial

Sinead O’Connor și povestea ei de viață plină cu urcușuri și coborâșuri. De la trauma de a crește într-o familie destrămată, la o piesă care a devenit hit mondial

Manolică Anca / 31.05.2021, 10:23
Sinead O’Connor și povestea ei de viață plină cu urcușuri și coborâșuri. De la trauma de a crește într-o familie destrămată, la o piesă care a devenit hit mondial

Sinead O’Connor și povestea ei de viață plină cu urcușuri și coborâșuri. O apariție unică, ce uimea prin frumusețea și feminitatea ei. Însă, după succesul răsunător cu hitul „Nothing Compares 2 U”, nu putut să rămână la acelaşi nivel şi să mai lanseze alte piese la fel de bune. Traumele copilăriei au urmărit-o toată viața! Ce s-a întâmplat, aşadar, cu frumoasa Sinead, care impresiona publicul acum mai bine de 30 de ani.

Sinead O’Connor și povestea ei de viață

Sinead Marie Bernadette O’Connor s-a născut pe 8 decembrie 1966 în Dublin, Irlanda. În copilărie, a povestit chiar ea, a îndurat nenumărate abuzuri fizice şi emoţionale din partea mamei sale, care era o credincioasă „înrăită”. De aici s-a născut și furia sa împotriva creştinismului, pe care l-a înţeles complet greşit din cauza mamei sale. Aşa se explică și toate declarațiile și acțiunile ei de-a lungul timpului, unele pline de revoltă.

„Creştinismul m-a minţit şi a violat oamenii din Irlanda. De-asta îmi place Islamul. Iisus se regăseşte şi în această credinţă, dar este un Iisus care are sens pentru mine”. De altfel, ea s-a și convertit la Islam, ea spunându-și acum Shuhada Sadaqat. Însă nu este prima dată când îşi schimbă numele. Înainte de convertire, ea și-l schimbase în Magda Davitt, într-o încercare disperată de a se salva și de a-și schimba viața.

Abuzurile mamei i-au adus mari traume

Comportamentul mamei sale a dus inevitabil la divorţul părinţilor ei, iar în 1979, la numai 13 ani, Sinead a fugit de acasă, pentru a sta cu tatăl ei şi noua lui soţie. Însă, acele abuzuri aveau să îi afecteze definitiv psihicul. Şi orice a făcut de-a lungul timpului, nu a putut scăpa de acele traume apăsătoare. „Genul acela de durere nu dispare. Doar înveţi să trăieşti cu ea”.

La numai 15 ani începuse să fure din magazine, lucru care a făcut ca ea să fie internată vreme de 18 luni într-un fel de azil spiritual, „o instituţie romano-catolică pentru reeducarea femeilor căzute”. Fix ce nu ar fi trebuit pentru Sinead, pentru că acest lucru nu a făcut decât să îi crească și mai mult revolta. „Probabil că nu voi mai experimenta aşa panică, teroare, agonie ca în acel azil”, spunea artista, care după ce celebră l-a acuzat inclusiv pe tatăl său de abuzuri. Iar internarea în acel azil a considerat că a fost din vina lui.

Șederea la azi i-a adus și un lucru bun

Cu toate acestea, azilul i-a adus și un lucru bun. Pentru că intrarea sa în muzică s-a produs şi datorită şederii la azil, unde obişnuia să cânte. Una dintre voluntarele de acolo, sora unui muzician, auzind-o cum interpreta o piesă de-a Barbrei Streisand, a recomandat-o acestuia. Aşa a ajuns Sinead să pună bazele în 1984, împreună cu alţi prieteni, formaţiei Ton Ton Macoute şi să semneze primul ei contract, cu Ensign Records.

Sinead O'Connor și povestea ei de viață
Sinead O’Connor și povestea ei de viață

Primul album, „The Lion and The Cobra”, lansat în 1987, a fost un real succes, ajungând să fie nominalizată la Premiile Grammy. Iar cel de-al doilea album, „I Do Not Want What I Haven’t Got”, din 1990, i-a pecetluit faima internaţională, în special grație hitului „Nothing Compares 2 U”. Însă, ceea ce a urmat mai apoi a fost un mare haos. Pentru că, de-a lungul timpului, adunase în ea prea multă ură, ea o revărsa acum pe oriunde avea ocazia, în public, în presă, la orice interviu sau apariţie televizată.

Sinead O’Connor și povestea ei de viață. Patru mariaje eșuate și patru copii

În mijlocul tuturor acestor întâmplări, Sinead devenise şi mamă. S-a căsătorit pentru prima dată în 1987 cu John Reynolds, un producător muzical cu care a lucrat la mai multe albume. Cei doi au împreună un copil, un fiu pe nume Jake. După divorţ, a început o relaţie cu jurnalistul irlandez John Waters, cu care are o fiică, Roisin, născută în 1995.

În 2001 a urmat căsătoria cu jurnalistul britanic Nick Sommerland, de care a divorţat după numai trei ani. În același an, 2004, ea a născut cel de-al treilea copil, un băiat pe nume Shane, însă conceput cu alt bărbat, cântărețul irlandez Donal Lunny. În 2006, Sinead aducea pe lume cel de-al patrulea copil, Yeshua Francis, din relaţia cu Frank Bonadio.

În 2010 s-a căsătorit a treia oară, cu Steve Cooney, dar nu a durat decât un an, după care s-a grăbit să se mărite cu terapeutul irlandez Barry Herridge. Acest mariaj a durat extrem de puțin, doar șapte zile. Pe lângă toate aceste mariaje eșuate, Sinead a ţinut să declare că a avut relaţii și cu trei femei.

„De marijuana sunt dependentă de 34 de ani. Practic, de o viaţă”

În anul 2015, artista avea să treacă printr-o intervenţia chirurgicală de extirpare a uterului, pentru a scăpa de endometrioza cronică. Însă, această intervenție i-a adus menopauza prematură, din cauza căreia, susține ea, a ajuns să aibă probleme mentale. S-a mutat la Chicago la nişte prieteni, după care într-un motel de lângă oraș, lucrând ca voluntar la un spital pentru veterani.

Însă, pradă a unei depresii cumplite, s-a internat într-un centru terapeutic din San Francisco. Cu toate că era foarte bine cotat, acesta nu a ajutat-o prea mult pe Sinead. Astfel că, în august 2017, aceasta se regăsea într-un hotel din New Jersey, de făcea a făcut o postare şocantă pe Facebook în care povestea despre tentativele ei de sinucidere şi singurătatea prin care trece. În ajutor i-a sărit atunci primul ei soţ, John Reynolds, care a adus-o acasă, în Irlanda.

Sinead O'Connor s-a convertit la islamism
Sinead O’Connor s-a convertit la islamism

Prin povestea ei de viață împresionantă, Sinead O’Connor a impresionat o lume întreagă și din acest motiv ea consideră că are nevoie de o nouă pauză. Astfel, în anul 2020 a anunțat că își amână pentru 2022 concertele programate în 2021 și că va urma un program de recuperare din cauza traumelor, stresului și celor 34 de ani în care a fost dependentă de droguri.

„Dacă îmi acord acest timp pentru a mă vindeca, voi fi în formă pentru următorul turneu (…) Vin după 6 ani traumatizanţi, dar acest an a pus capac. Iar acum trebuie să înceapă recuperarea. Anul acesta am pierdut pe cineva drag, iar pierderea m-a afectat atât de grav, încât am devenit foarte repede dependentă de alt drog decât marijuana.

De marijuana sunt dependentă de 34 de ani. Practic, de o viaţă. Am crescut cu traume şi abuzuri. Apoi am intrat în industria muzicală şi nu am avut timp să învăţ cum să-mi construiesc o viaţă normală. Nu mi-am acordat niciodată timpul pentru vindecare. Şi nici nu m-am simţit niciodată pregătită ca acum”, a spus Sinead O’Connor.