Home » Life & Style » Audrey Munson, primul supermodel din America. Ascensiunea și decăderea tinerei care a uimit prin frumusețea ei

Audrey Munson, primul supermodel din America. Ascensiunea și decăderea tinerei care a uimit prin frumusețea ei

Manolică Anca / 04.05.2021, 17:29
Audrey Munson, primul supermodel din America. Ascensiunea și decăderea tinerei care a uimit prin frumusețea ei

Povestea primului supermodel de la Hollywood, Audrey Munson. A fost cu mult înaintea lui Coco Chanel, Vivien Leigh, Joan Crawford sau Marlene Dietrich pe care le amintim și astăzi, însă, în ciuda succesului uriaș de care s-a bucurat la începutul secolului al XX-lea, mulți dintre noi nu știm mai nimic despre ea.

Audrey Munson, primul supermodel din America

Audrey Munson s-a născut în Rochester, NY, pe 8 iunie 1891. Părinții ei au divorțat când avea numai opt ani, moment în care mama ei a decis să se mute împreuna cu fetița la New York. Aceasta era conștientă de frumusețea și de potențialul pe care fiica sa îl avea, așa că a împins-o spre teatru. Astfel că, în 1908, Munson a debutat pe scenă ca membru al Dancin ‘Dolls de Gerald Hampton la Rocky Point Amusement Park.

După cum a spus și Audrey Munson, cariera sa a început din întâmplare. Într-o zi, pe când avea 15 ani, ea și mama ei mergeau pe Broadway, moment în care au observat că un bărbat îi acorda o atenție neobișnuită. După ce l-a confruntat mama ei, el a invitat-o pe Audrey ​​să pozeze pentru el în studioul său de fotografie. S-a dovedit ai fi celebrul fotograf Felix Benedict Herzog, care avea să joace, pentru scurt timp, un rol important în viața sa. El a prezentat-o prietenilor săi din lumea artei, printre care erau și mulți sculptori.

Audrey Munson, primul supermodel din America
Audrey Munson, primul supermodel din America

Audrey Munson, o frumusețe naturală și îndrăzneață

În timp ce Munson poza pentru Herzog și prietenii săi, ea și-a folosit noile conexiuni pentru a căuta mai mult de muncă. Această dovadă de harnicie a condus-o la studioul sculptorului Isidore Konti, care i-a cerut să modeleze prima sa sculptură, The Three Graces, care avea să fie expusă în sala de bal principală a Hotelului Astor din New York.

Munson a devenit rapid unul dintre cele mai prolifice modele timpurii din New York, pozând pentru ceea ce a estimat că ar fi un total de 200 de artiști, inclusiv fotografi, ilustratori, pictori, sculptori și chiar un țesător de tapiserii. „Memoria”, „Manhattanul” și „Spiritul vieții” sunt câteva dintre sculpturile situate în New York. Deoarece cea mai mare parte a artei care o prezintă era localizată acolo, a fost poreclită „Miss Manhattan”. La acea vreme, era considerată idealul frumuseții feminine. A devenit faimoasă pentru proporțiile sale „grecești”, iar oamenii i-au spus chiar și „Venusul american”.

Miss Manhattan
Miss Manhattan

Un început fals în industria cinematografică

În 1915, Munson și-a început cariera ca actriță. Pe 18 noiembrie, Thanhouser Company a lansat filmul mut Inspiration, iar Munson a devenit prima vedetă de cinema americană care a apărut goală într-un film non-pornografic. Bazat pe propria viață a lui Munson, Inspiration spune povestea unei tinere descoperite la New York de un sculptor care are nevoie de o muză; prezintă chiar și câteva statui din viața reală pentru care a pozat Munson.

Deși filmul a avut un succes general, a stârnit o anumită disidență din partea spectatorilor care s-au opus nudității. Oficialii locali au arestat de fapt un manager de teatru în Ossining, New York, pentru că arătau „filmul necorespunzător”, iar Liga Civică a orașului a înființat un comitet de cenzură pentru a preveni apariții similare în viitor.

„Ceea ce este modestia altor femei a fost virtutea mea – dorința mea ca lumea să privească silueta mea fără ornamente”, a spus ea . Ziarele locale au numit- o „întruchiparea transcendentă a harului și frumuseții feminine”. A mai urmat nou nud în Purity, însă acesta a marcat și începutul sfârșitului ascensiunii meteorice a lui Munson la faimă. Următorul ei film, The Girl O ‘Dreams, nu a mai fost niciodată lansat.

Audrey Munson
Audrey Munson

O profeție tragică care s-a împlinit

Pe când Audrey Munson era o fetiță de doar 5 ani, o prezicătoare i-a citit în palmă. Ea a spus: „Vei fi iubită și celebră. Dar când crezi că fericirea este a ta, fructele sale de la Marea Moartă se vor transforma în cenușă în gura ta.” Și acea profeție a bântuit-o pe Munson pentru toată viața.

Oportunitățile de actorie au venit și au plecat, iar ea a fost, de asemenea, implicată într-un scandal care i-a deteriorat în continuare cariera și i-a făcut imposibilă găsirea unui loc de muncă. În afară de asta, vremurile se schimbau, iar idealurile de frumusețe s-au schimbat odată cu ele. Prin urmare, a fost nevoită să înceapă să lucreze ca barman și să se bazeze și pe sprijinul financiar al mamei sale, care vindea ustensile de bucătărie din ușă în ușă.

Toate acestea i-au afectat negativ sănătatea mintală, care s-a înrăutățit atât de mult încât mama ei a cerut să fie plasată într-un azil de nebuni. La acel moment avea numai 40 de ani. Și-a petrecut restul vieții acolo, până a murit la vârsta de 104 ani, în 1996.