Home » Life & Style » 20 de tehnici de relaxare eficiente. Te scapă de stres imediat

20 de tehnici de relaxare eficiente. Te scapă de stres imediat

Manolică Anca / 12.05.2022, 11:45
20 de tehnici de relaxare eficiente. Te scapă de stres imediat

Tehnicile de relaxare sunt o modalitate excelentă de a ajuta la gestionarea stresului și te pot ajuta să te bucuri de o calitate mai bună a vieții. Relaxarea nu înseamnă doar liniște sufletească sau bucuria unui hobby, ci este un întreg proces care diminuează efectele stresului asupra minții și corpului. Explorează aceste tehnici de relaxare eficiente, pe care le poți face singur.

Tehnici de relaxare care te scapă de stres

Cu toții avem perioade în care suntem ceva mai stresați și ne simți obosiți. Aceste stări se reflectă inevitabil în randamentul pe care îl dăm la locul de muncă, dar și în relaționarea cu cei din jur. În aceste cazuri, cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl faci este să înveți să te relaxezi. Pentru asta, venim în ajutorul tău cu câteva tehnici eficiente de relaxare, pe care le poți exersa ori de câte ori ai ocazia.

1. Respiră profund

Controlul respirației una dintre cele mai ușoare și mai la îndemână modalități de detensionare. Fă un exercițiu de respirație și de concentrare în același timp: respiră profund – lasă aerul să îți umple plămânii – simți stomacul cum se extinde – tine aerul în piept timp de 4 secunde – expiră pe nas sau pe gură, lent, timp de 6-8 secunde.

2. Strânge-ți corpul

Acest exercițiu de relaxare s-ar putea să te facă să pari un pic constipat, dar merită să îl încerci. Începând de la degetele de la picioare, urcă prin corp, strângând treptat fiecare mușchi până la cei mici din față, ține tot corpul strâns și apoi eliberează pentru a da drumul la toată tensiunea.

3. Încetează să mai faci mai multe lucruri în același timp

Nu e de mirare că suntem cu toții mega-stresați când răspundem la mail-uri, în timp ce ne uităm la televizor și vorbim la telefon simultan! Nu numai că multitasking-ul este total ineficient, dar este, de asemenea, legat de creșterea producției de hormoni de stres (cortizol și adrenalină) care îți pot „pune” corpul pe modul panică! Relaxează-te și fă lucrurile pas cu pas.

4. Tehnici de relaxare. Deschide larg ferestrele

Aerul proaspăt nu numai că favorizează starea de bine și te relaxează, dar faptul că ajunge mai mult oxigen la creier îmbunătățește concentrarea și îți oferă impulsul de energie de care ai nevoie.

5. Urmărește ceva amuzant

Râsul este cu adevărat cel mai bun medicament. El ameliorează tensiunea fizică, reduce stresul și crește imunitatea. Așa că uită-te ori de câte ori ai ocazia la comedia ta preferată.

6. Apucă-te de colorat

Cărțile de colorat au devenit un trend în ultima perioadă și pe bună dreptate. Această activitate te ajută să te relaxezi, deoarece este foarte dificil să te concentrezi asupra altor lucruri atunci când o faci.

7. Meditează

Crează-ți un mic bârlog zen în cameră, unde poți medita (de exemplu, aprinde lumânări, pune muzică liniștitoare). Atingerea unei stări de meditație necesită practică, dar internetul este plin de sfaturi pentru toată lumea. Meditația poate ajuta la ameliorarea anxietății și la îmbunătățirea concentrării.

8. Tehnici de relaxare. Respiră în stil „Pranayama”

Această metodă de yoga presupune să respiriprin câte o nară pe rând (inspiră prin stânga blocând-o pe cea dreaptă, expiră prin dreapta blocând-o pe cea stângă, timp de trei minute) pentru a scăpa de stres. Chiar funcționează!

Tehnici de relaxare
Tehnici de relaxare

9. Pune muzică și dansează

Combinarea muzicii și a dansului poate ajuta la creșterea stimei de sine, la o mai bună stare de spirit și la reducerea anxietății. Dansul poate ajuta, de asemenea, la exprimarea emoțiilor și experiențelor care sunt dificil de comunicat doar prin cuvinte.

10. Tehnici de relaxare. Organizează-ți „timpul pentru griji”

Îngrijorarea poate apărea în mod contraproductiv în orice moment al zilei și eliberează în organism hormoni de stres care pot provoca anxietate și ne pot scădea sistemul imunitar. Așa că programează-ți o „fereastră de îngrijorare” de 15 minute în timpul zilei, în care să îți notezi îngrijorările și să cauți soluții pentru a scăpa de ele.

11. Manifestă-ți afecțiunea față de cineva

Îmbrățișarea unei persoane dragi crește nivelul de serotonină care este legat de fericire și eliberează oxitocină care scade hormonii de stres precum cortizolul.

12. Bea apă caldă

Învață din tradiția de vindecare chinezească și bea o cană de apă caldă bună și curată. Aceasta îți va curăța sistemul de toxinele care s-au acumulat în organism și care pot cauza tensiune. Ai putea încerca să adăugi puțină lămâie pentru aromă, vitamina C și proprietățile sale de îmbunătățire a stării de spirit.

13. Tehnici de relaxare. Ține un jurnal

A te descărca toate acele gânduri și emoții pe hârtie poate face ca sentimentele și problemele să pară mai puțin intimidante. Scrisul poate fi atât perspicace, cât și terapeutic, așa că pune acele cuvinte pe hârtie!

14. Bea un ceai

Dacă te simți foarte agitat, ceaiul verde este o sursă bună de substanțe chimice care pot ajuta la reducerea furiei.

15. Întinde-te

Întinderea este legată de relaxare și de ameliorarea stresului, precum și de o mai mare senzație de bunăstare. Este, de asemenea, foarte satisfăcător.

16. Organizează-ți spațiul

Dezordinea îți poate aglomera mintea, așa că alege să faci puțină curățenie în cameră sau să îți reorganizezi lucrurile.

17. Tehnici de relaxare. Optează pentru o plimbare în natură

Nu numai că mersul pe jos va declanșa eliberarea de endorfine care pot reduce hormonii de stres, dar ideea de a fi în natură poate crește nivelul de serotonină care poate contribui, de asemenea, la o mai bună stare de bine.

18. Gătește-ți mâncarea preferată

Hrănindu-te cu o masă bună poate ajuta la creșterea sentimentului de auto-valoare. Gătitul poate fi un proces relaxant și plin de satisfacții și sperăm că la final te vei simți împlinit.

19. Trage un pui de somn

Somnul  de după-amiază poate reduce eficient stresul, îți îmbunătățește starea de spirit și crește vigilența. Așa că nu ai de ce să te simți „vinovat” dacă faci asta.

20. Tehnici de relaxare. Fă o baie fierbinte

Aceasta îți va relaxa mușchii, permițându-ți să te relaxezi atât fizic, cât și mental, ceea ce te poate ajuta să te pregătiți și pentru un somn bun. O baie bună poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a reduce anxietatea zilnică.