Având în vedere ultimii doi ani în care cu toții ne-am confruntat cu perioada pandemiei, iarna care deși calendaristic a trecut, încă își mai face simțită prezența, dar și actualul război din Ucraina, toate acestea reprezintă motive de îngrijorare pentru mulți dintre noi. Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți gestiona stresul și anxietatea în cazul în care te confrunți cu ele.
Iarna trece, iar coronavirus contină să își facă simțită prezența peste tot în lume. Cea mai recentă sursă de îngrijorare pentru noi, conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei pus la un loc cu pandemia care încă ne mai afectează, poate determina mai multe persoane să dezvolte stres și anxietate care nu le dă pace și le afectează viața într-un mod drastic.
Fiecare dintre noi ar trebui să știm ce anume putem face în cazul în care ne confruntăm cu aceste problee, pentru a putea trece mai ușor peste problemel de natură psihică și să putem fi relaxați în ciuda evenimentelor nefaste care au loc la nivel global. Așadar, urmează aceste sfaturi pentru a putea trece mai ușor și peste această perioadă de încercare pentru noi toți.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Regândirea situației poate fi un instrument extrem de valoros. Reframingul poate fi un instrument valoros. Ia sentimentele sau emoțiile pe care le ai și le transformă în ceva util. Pentru anxietate, află exact de ce te simți anxios și acceptă că este total normal.
Cercetătorul în neuroștiință de la Universitatea din New York, Wendy Suzuki, explică că incertitudinea provoacă anxietate, acea senzație de transpirație, care te determină să simți un gol în stomac și ești în alertă maxim, fiind un răspuns natural al organismului la stres.
Suzuki, care este autorul unei cărți spune că în loc să abordăm anxietatea ca pe o emoție negativă care trebuie suprimată, ar trebui să ne gândim la ea ca la o superputere care motivează. Astfel că noi trebuie să acţionăm. I-a ajutat pe strămoșii noștri să scape de lei, spune ea. Este acea „lovitură rapidă de cortizol”, împreună cu adrenalină, care ajută o mamă să ridice o mașină de pe copilul ei.
Suzuki sugerează, de asemenea, să îți schimbi lista „ce ar fi dacă” într-o listă cu „de făcut”. Lista ta „ce-ar fi dacă” este lista pe care o faci în minte despre toate lucrurile care ar putea merge prost. Astfel că în loc să te frămânți, fă ceva când te simți îngrijorat.
Dacă te simți anxios sau furios, activează-ți sistemul nervos parasimpatic. „Secretul este respirația profundă”, spune Suzuki și o poți face oriunde te-ai afla. Inspiraă adânc în timp ce numeri până la 4 și apoi expiră în timp ce numeri până la 4. Repetă acest exercițiu până până te calmezi.
Poți combate anxietatea cu mișcarea fizică. A te simți anxios tot timpul, așa cum au făcut-o mulți oameni de când a început pandemia de coronavirus de exemplu, are multe implicații pe termen lung asupra sănătății. Exercițiile fizice, chiar și doar 10 minute pe zi, fac diferența.
„De fiecare dată când îți miști corpul, este ca și cum ai oferi creierului o baie minunată de substanțe neurochimice, inclusiv dopamină, serotonină și noradrenalina. Acestea sunt substanțele neurochimice care scad în mod natural anxietatea, nivelul de stres și nivelul depresiei”, spune Suzuki.
Cercetările arată că exercițiile fizice pot ușura atacurile de panică și tulburările de dispoziție și de somn, iar un studiu din revista The Lancet Psychiatry a constatat că a te alătura unui sport de echipă ar putea fi chiar mai bine decât să mergi singur la sală.
A fi cu alți oameni este o parte esențială a menținerii sănătății noastre mintale și un lucru pe care mulți dintre noi au încetat să îl mai facă. Fie s-au mutat în mediul online în perioada inițială a restricțiilor Covid, fie acum le este teamă să mai iasă din casă din cauza războiului din Ucraina. Așa că cel mai bine în această perioadă nefastă este să te vezi cu prietenii și cu familia.
Cu mult înainte de pandemie, Suzuki a căutat modalități de a încorpora ritualul în meditație pentru a-și calma propria anxietate. L-a găsit atunci când a participat la o ceremonie a ceaiului în Bali, Indonezia, în 2015. În cadrul ceremoniei, un călugăr a preparat în tăcere și a turnat ceai în boluri de ceai din ceramică făcute manual pentru oaspeți.
„M-am simțit ca și cum am avut în sfârșit o scuză grozavă să fiu prezentă și să mă bucur de briza și căldura bolului de ceai și de reflexiile pe care le puteam vedea la suprafață”, spune ea.
De atunci, ea repetă meditația tăcută a ceaiului aproape în fiecare dimineață și, în timpul pandemiei, a distribuit-o pe Zoom ca o modalitate de a se conecta cu prietenii.
Oricât de mult ne-am dori, consecințele pandemiei de COVID-19, dar și cele ale actualului război sunt aici și trebuie să găsim modalități de a ne gestiona riscurile și de a avea grijă de sănătatea noastră mintală pe termen lung. Pentru unii dintre noi, încă mai căutăm acel moment când totul va reveni la normal, însă acest lucru nu se va întâmpla pentru că noul normal este anormal.