Home » Life & Style » 29 noiembrie, zi liberă. Cine sunt românii care primesc zi liberă și în ce condiții. Ce decizie s-a luat pentru elevi

29 noiembrie, zi liberă. Cine sunt românii care primesc zi liberă și în ce condiții. Ce decizie s-a luat pentru elevi

Nistor Alexandru / 25.11.2021, 17:26
29 noiembrie, zi liberă. Cine sunt românii care primesc zi liberă și în ce condiții. Ce decizie s-a luat pentru elevi

În urma celei mai recente decizii a Guvernului, ziua de 29 noiembrie va fi zi liberă prin lege. Află care sunt românii care vor primi această zi liberă și în ce condiții.

S-a hotărât ca 29 noiembrie să fie zi liberă

Potrivit hotărârii Guvernului, ziua de 29 noiembrie va fi zi liberă, atât pentru elevi cât și pentru profesori și bugetari. Astfel, această zi va lega weekend-ul 27 – 28 noiembrie de celelalte zile libere legale, 30 noiembrie și 1 decembrie, după cum se arată în proiectul Hotărârii de Guvern. În data de 25 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial numirea noului Guvern care va fi condus de Nicolae Ciucă.

În urma deciziei Guvernului, data de 29 noiembrie va fi liberă, însă doar în anumite cazuri. Astfel că anumite categorii de angajați precum cei care fac parte din cadrul instanțelor sau în cazul celor ale căror activități nu pot fi întrerupte, aceștia nu își vor putea lua liber în data de 29 noiemrbie.

„Zilele de 30 noiembrie 2021 și 01 decembrie 2021 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în Nota de fundamentare.

29 noiembrie zi liberă
Elevii vor fi, de asemenea, liberi in ziua de 29 noiembrie 2021

Care vor fi persoanele care vor putea beneficia de această zi liberă

După cum se arată în proiectul Hotărârii de Guvern, cei care vor putea beneficia de această zi liberă sunt:

  • angajații instituțiilor și autorităților publice. Astfel, pentru a recupera ziua de muncă stabilită liberă, atât instituțiile cât și autoritățile publice vor prelungi programul de lucru în așa fel încât orele pierdute să poată fi recuperate până la data de 31 decembrie 2021;
  • acest beneficiu nu se va aplica celor a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității;
  • ziua liberă nu se va aplica magistraților și nici celorlalte persoane angajate în cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 29 noiembrie 2021, precum nici participanților la aceste procese.

Totodată, în proiectul Hotărârii de Guvern este prevăzut faptul că în data de 29 noiembrie, se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, dar și eventualele operațiuni dispuse în relația cu Comisia Europeană, iar acestea vor fi efectuate prin centrala Ministerului de Finanțe.

În ceea ce privește operațiunile de încasări prin virament transmise cu ajutorul sistemului electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021, respectiv 29 noiembrie 2021, acestea se vor înregistra în contabilitatea unităților cu data de 29 noiembrie 2021, Retururile la încasare aferente acestore date se vor întocmi în data de 2 noiembrie 2021 și 2 decembrie 2021.

Elevii, la rândul lor nu vor merge la cursuri în data de 29 noiembrie, urmând ca vacanța de iarnă să înceapă în data de 23 decembrie și să ia sfârșit în data de 3 ianuarie, în cazul elevilor de gimanziu și liceu, respectiv data de 10 ianuarie în cazul preșcolarilor și elevilor claselor primare.