Home » Life & Style » 3 metode inedite prin care poți face aluatul pentru cozonaci. Puțini le știu

3 metode inedite prin care poți face aluatul pentru cozonaci. Puțini le știu

Ileana Mladinoiu / 10.11.2021, 16:40
3 metode inedite prin care poți face aluatul pentru cozonaci. Puțini le știu

Suntem familiarizați deja cu clasicul cozonac, iar rețetele lui abundă peste tot. Că-i  umplut, mai lung, mai împletit, mai copt ori mai pufos, preparatul contribuie la tradițiile noastre, atunci când vorbim de Paște sau de Crăciun. Sunt tot felul de metode moștenite de la bunicile noastre sau împărtășite de bucătari vestiți, astfel încât aluatul pentru cozonaci să fie reușit. Altfel, v-ați irosit timpul, ați consumat nervi, ați cheltuit banii zadarnic.

Cum poți face aluatul pentru cozonaci. 3 metode inedite

1.Aluat pentru cozonac preparat ca în Transilvania

În Transilvania găsim rețete de cozonaci cu denumiri diferite: colac, cozonac umplut cu nucă măcinată amestecată cu zahăr, vanilie, coajă de lămâie sau cozonac cu marmeladă, mac fiert cu puțin lapte și zahăr, cozonac umplut cu brânză de vaci.

Pentru colac, care este tot cozonac, aluatul se prepară dintr-un kg de făină, 2 ouă întregi, 2 gălbenușsuri, ½ l de lapte, 50 g de drojdie, 150 de g de unt sau untdelemn, 200 de g zahăr tos, vanilie, coajă de lămâie, sare.

Făina și celelalte ingrediente se aduc în bucătărie cu o zi înainte de a se prepara cozonacul pentru a se acomoda cu temperatura. Drojdia împreună cu o lingură de zahăr se dizolvă într-o ceașcă cu puțin lapte călduț.

Aluat pentru cozonaci
Aluat pentru cozonaci

Se adaugă două linguri cu vărf de făină și se bate bine amestecul cu o lingură de lemn. Se lasă să dospească circa 30 de minute, după care se pune peste făină, adăugând apoi pe rând cele două ouă întregi, gălbenușurile, zahărul dizolvat în laptele călduț, sarea necesară, vanilia și coaja rasă de lămâie.

Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se începe frământatul adăugând câte puțin unt/untedelemn până ce aluatul este gata. Se consideră că aluatul este suficient de frământat, atunci când se ridică la suprafață bășicuțe și când se desprinde cu ușurință atât de pe mâini, cât de pe vasul în care se frământă.

Vasul se acoperă cu un șervet curat și o pătură ușoară și se lasă la dospit într-un loc călduț, ferit de curenți reci de aer, timp de 3-4 ore.

Din acest aluat se taie bucăți care se împletesc și se așează în forme unse cu unt sau untură. Forma se umple pe jumătate cu aluat și se lasă să crească cozonacul 30-40 de minue. Deasupra se unge cu ou bătut și se dă la cuptor.

Cozonac cu cacao
Cozonac cu cacao

2.Aluat moldovenesc

Vă trebuie 500 de g de făină, 175 ml de lapte, 200 g de zahăr, 7 gălbenușuri, 60 g de smântână, 100 g de unt, 50 g de untură de porc, 1 lingură de lemn, 2 lingurițe esență de vanilie, coaja rasă de la ½ lămâie sau portocală, ½ linguriță de sare, 1 ou bătut, 40 g drojdie de bere.

Maiaua se face amestecând drojdia cu 100 ml lapte călduț și cu două linguri de făină. Se lasă la cald și se acoperă. Ingredientele și vasele de preparare trebuie ținute la temperatura camerei. Se amestecă zahărul cu gălbenușurile și se freacă spumă.

În rest, aluatul se prepară la fel ca cel din Transilvania, cu diferența ca după ce-și dublează volumul se scoate din castronul în care a dospit, se întinde pe planșetă, se rulează și se pune în forma unsă cu unt și presărată cu zahăr.

Se acoperă din nou cu un șervet și se lasă să mai crească. Se unge cu ou bătut, se dă la cuptor. Pentru a nu se arde deasupra se pune o hârtie peste formă. Când se desprinde de pe formă este copt.

3.Aluat pufos

De fapt, aici vorbim de secretele unui aluat pufos.

Ingredientele pentru cozonac (mai ales ouăle și drojdia) trebuie scoase de seara de la frigider și ținute la temperatura camerei. Diferențele de temperatură dintre ingrediente pot interfera cu drojdia și pot impiedica creșterea aluatului.

Maiaua, partea esențială a cozonacului, nu are nevoie de lapte fierbinte, deoarece acesta  afectează acțiunea drojdiei și dă aluatul înapoi.

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale preparării cozonacilor sunt legate de faină. Ea trebuie cernută prin sită de vreo 3-4 ori înainte de a o frământa.

Frământatul este un element-cheie pentru creșterea aluatului și pentru obținerea unui cozonac pufos. Cu cât frământați mai mult aluatul, cu atât creșteți șansele ca acesta să crească mai mult, iar cozonacul să aibă o textură fragedă și pufoasă.

Bucătarii pricepuți, dar mai ales bunicuțele recomandă frământarea aluatului pentru cel puțin 30 de minute sau până când acesta se dezlipește singur de pe mâini.