Home » Life & Style » Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul surpriză

Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul surpriză

Bucur Ioana / 11.12.2020, 12:31
Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul surpriză

Dacă respectați pașii simpli din această rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu, rezultatul va fi unul fabulos, garantat! Află care este ingredientul surpriză folosit de unul dintre cei mai apreciați bucătari din România, ce oferă desertului preferat al meselor de Crăciun și Paște o aromă de care nu vă veți putea sătura.

Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu are o poveste de viață fascinantă. Astăzi este una dintre cele mai iubite vedete din România, însă înainte de a ajunge jurat la emisiunea „Chefi la Cuțite” de la Antena 1, a învățat ce înseamnă, cu adevărat, munca de jos. Cu ce se ocupa simpaticul bucătar pe vremea lui Ceaușescu și cum și-a căpătat prima poreclă, „Da”, puteți citi aici.

Această rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu propune un ingredient surpriză ce va da o aromă inedită desertului preferat al românilor la mesele de Crăciun și Paște.

Reteta de cozonac dupa chef Catalin Scarlatescu
Ingredientul surpriză, pentru cozonaci a la Cătălin Scărlătescu

Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu – Ingrediente

  • un kilogram de făină
  • 250 de grame de zahăr
  • 450 de mililitri de lapte
  • cinci ouă
  • 60 de grame de drojdie
  • 300 de grame de unt belgian
  • 500 de grame de nucă
  • 200 de grame de rahat
  • 150 de grame de ciocolată belgiană
  • 30 de grame de portocale confiate
  • 30 de grame de coajă de lămâie
  • stafide

Rețetă de cozonac după chef Cătălin Scărlătescu – Mod de preparare

Pentru a prepara această rețetă de cozonac după Cătălin Scărlătescu, nu trebuie decât să urmați următorii pași simpli. Întâi, se amestecă drojdia cu o sută de mililitri de lapte și cu făină. Compoziția obținută se lasă să crească la cald până ce își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul și se amestecă până se dizolvă. Se freacă gălbenușurile cu un praf de sare. Apoi, se pune făina într-un vas și se adaugă, pe rând, amestecând: gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul și ingredientul surpriză – portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic. Compoziția se lasă la dospit în jur de o oră.

Se ia o bucată de aluat, se întinde bine pe blatul de lucru, apoi se pune peste crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide, apoi se rulează. Se secționează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou. Se așează apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut, tava se pune la cuptor pentru circa 45 de minute – o oră, la 160 grade.

Cozonacul, desertul pe care nu doar românii îl savurează

Cu toate că face parte din bucătăria tradițională românească, nu suntem singurul popor care pregătește și mănâncă acest desert. În Bulgaria, kozunak-ul este nelipsit de la mesele de Crăciun sau Paște. Italienii au celebrul panettone, pregătit în timpul sărbătorilor de Crăciun în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă față de varinata românească fiind forma lui rotundă și înaltă. Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale.