Home » Life & Style » Cozonac ardelenesc cu mac – rețeta tradițională, pas cu pas

Cozonac ardelenesc cu mac – rețeta tradițională, pas cu pas

Manolică Anca / 03.12.2020, 15:43
Cozonac ardelenesc cu mac – rețeta tradițională, pas cu pas

Cozonacul de casă este desertul-vedetă nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Și după cum spune zicala „Câte bordeie, atâtea obiceie”, în acest caz atâtea rețete de cozonac, îți vom prezenta o rețetă de cozonac ardelenesc cu mac care sigur va fi pe placul tuturor membrilor familiei.

Cozonac ardelenesc cu mac

Pentru prepararea acestei rețete de cozonac ardelenesc cu mac, vei petrece aproximativ 1 oră și 20 de minute în bucătărie. Deși prepararea poate părea migăloasă, gustul îmbietor al celor 3 cozonaci obținuți va face ca timpul petrecut în bucătărie să merite din plin.

Ingrediente aluat cozonac:

  • 1 kg de făină albă (300 g pentru un cozonac)
  • 6 o
  • 150 g de zahăr
  • 50 g de drojdie proaspătă
  • 1/2 L  de lapte de vacă
  • 100 g de unt topit
  • 1 linguriță de sare
  • coaja de la o lămâie

Ingrediente umplutură nuci:

  • 300 g de nucă măcinată
  • 50 g de zahăr
  • albușul de la 2 ouă (opțional)
  • coajă de lămâie

Ingrediente umplutură mac:

  • 300 g de mac măcinat
  • 100 g de zahăr
  • coajă de lămâie

Ingrediente umplutură cacao:

  • 100 g de cacao pudră
  • 100 g de zahăr
  • câteva picături de apă
Rețetă ardelească de cozonac cu mac
Rețetă ardelească de cozonac cu mac

Mod de preparare

Primul pas în prepararea unei rețete de cozonac ardelenesc cu mac este pregătirea drojdiei. Se încălzește o jumătate de cană de lapte în care se pune o linguriță de zahăr și drojdia proaspătă, mărunțită bine cu mâna. Se amestecă bine și se lasă la crescut aproximativ 5-10 minute.

Într-un castron de 3 litri se cerne făina, se face o scobitură în mijloc și se adaugă drojdia crescută. Se amestecă, după care se adaugă gălbenușurile de la ouă, zahărul și coaja de lămâie, sarea și se încorporează în aluat. Se frământă și se adaugă, treptat, restul de lapte, până când se obține un aluat potrivit, care se desprinde de pe mână.

La final, se adaugă uleiul sau untul topit, după preferințe, și se frământă bine până se încorporează bine în aluat. Se presară puțină făină peste aluat, se acoperă cu un prosop curat și se pune la dospit într-un loc cald timp de 15-20 de minute. Până crește aluatul, se preîncălzește cuptorul la treapta maximă și se pregătesc și cele 3 tăvi, care se ung cu ulei.

Pentru prepararea compoziției de nucă, se macină și se amestecăm cu zahărul și coaja de lămâie. De asemenea, se macină și macul în râșnița de cafea și se amestecă cu zahărul și coaja de lămâie. Pudra de cacao se amestecă și ea cu zahărul și neapărat cu câteva picături de apă, pentru a se transforma într-un fel de pastă.

Pasul următor este împărțirea aluatului în trei părți egale, și cu ajutorul unui sucitor, se întinde în formă dreptunghiulară. Se întinde umplutura de cozonac pe suprafața aluatului și se rulează cu grijă pe lungime, pentru a evita ieșirea acesteia din aluat.

După ce s-au rulat bine, se așază în tavă și se ung cu un ou bătut, pentru a se rumeni frumos. Apoi, se bagă la cuptor pentru 20 de minute, la foc mare. Ei bine, cozonacii sunt gata! Se pot felia și servi.

Spor în bucătărie și poftă bună!