Home » Life & Style » 3 palate din România, scoase la vânzare. Cum arată, cât costă și unde sunt situate

3 palate din România, scoase la vânzare. Cum arată, cât costă și unde sunt situate

Voicu Costin / 25.12.2021, 11:00

Dacă sunteți iubitori de lux și vreți  trăiți asemenea unei persoane importante din societate, aflați  sunt câteva palate de vânzare care au aparținut unor personalități marcante din istoria româneascăMulte dintre aceste clădiri sunt renovate și arată la fel de bine ca atunci când au fost construite. Aflați cum se numesc palatele, cum arată și cât costă, dar și alte informații relevante în materialul următor!

Ce palate din România se vând

România se poate mândri cu numeroase construcții spectaculoase, care impresionează prin frumusețea și istoria lor. Unele dintre palatele existente la noi în țară au fost scoase la vânzare.

Palatul Ilie Niculescu Dorobanțu din București

Între 1911 și 1923 s-a realizat construcția casei din strada Verde 9 (astăzi strada Gheorghe Manu), la inițiativa Tațianei Niculescu-Dorobanțu. Una dintre cele patru fiice ale lui Ion C. Brătianu, Tațiana s-a căsătorit în 1900 cu Ilie I. Niculescu-Dorobanțu, om politic liberal și prefect de Ilfov.

Clădirea impozantă are alura unei catedrale gotice și se distinge prin elementele constructive şi decorative: zidăria de cărămidă aparentă, în nuanţe variate de roşu, siluetele turnurilor, portalul intrării, ferestrele impunătoare cu menouri sculptate în piatră, în stil neogotic francez, detaliile traforate ale teraselor şi ferestrelor, cornişele, garguiele, vitraliile și arcele frânte ce marchează exteriorul și interiorul.

Astăzi, după mai bine de un secol, impresionanta reședință neogotică își păstrează alura misterioasă fascinând trecătorii prin dimensiunile impunătoare și detaliile de construcție unice, realizate de unul dintre cei mai importanți arhitecți români. Imobilul are 41 de camere, cinci băi, o curte de 1498 metri pătrați și o suprafață construită de 2150 metri pătrați este scos la vânzare pe siteul la un preț în jurul a 4 milioane de euro.

Palatul Gerliczy din Oradea

Oradea este unul dintre cele mai importante oraşe din nord vestul României, situat la o distanţă de 8 km de graniţa cu Ungaria. Este al doilea oraş din România ca mediu liniştit şi plăcut privind calitatea şi siguranţa vieţii.

Palatul a fost construit în anul 1908, după planurile arhitectului Sztarill Ferenc, în stil eclectic, de către familia Gerliczy, de unde a primit și denumirea de Palatul Gerliczy.

Imobilul este situat pe un teren cu suprafață de 1000 de metri pătrați din care amprenta clădirii este de 500 de metri pătraţi, iar curtea interioară este de 500 metri pătrați. Palatul este dispus pe cinci etaje, fiecare nivel având 500 de metri pătraţi. Se vinde la un preț de 2.400.000 de euro.

Palatul Andrenyi din Arad

Pentru cei care nu știu, palatul a fost construit între anii 1880-1890, de către o familie de comercianţi înstăriţi din Ghioroc, preluând numele lor. Conform descrierii care apare pe site-ul palatului, Baronul Andrényi a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”.

Faţada palatului a fost realizată în stil neoroman, cu elemente preluate din stilul baroc. Clădirea în formă de „U” este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină. Ferestrele şi uşile construite din lemn de esenţă nobilă cu multe ornamente s-au păstrat intacte până astăzi.

Ornamentaţia tavanelor, precum şi cea a pereţilor interiori sunt excepţionale şi s-au păstrat până în zilele noastre. Palatul are o scară interioară executată din marmură.

După naţionalizare, familia Andrényi a pierdut tot, inclusiv clădire. În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor. Imobilul se vinde cu 2.500.000 de euro.