Home » Life & Style » 4 lucruri uimitoare despre Univers pe care cel mai probabil nu le știai. Din ce este alcătuit de fapt

4 lucruri uimitoare despre Univers pe care cel mai probabil nu le știai. Din ce este alcătuit de fapt

Voicu Costin / 08.01.2022, 08:25
4 lucruri uimitoare despre Univers pe care cel mai probabil nu le știai. Din ce este alcătuit de fapt

Universul reprezintă tot ceea ce ne înconjoară. Este un spațiu infinit ca loc și ca timp și nu va putea fi vreodată străbătut până la capăt. Asta dacă există un capăt. Noi facem parte din Univers, dar reprezentăm o secvență minusculă din ce vrea să reprezinte el. Află câteva curiozități despre Univers, unde planeta Pământ a reușit să își găsească un loc, unde trăim noi, oamenii!

Curiozități despre Univers

Soarele ne ghidează pe toți și ne oferă energia de care avem nevoie, în fiecare zi. Fără soare am fi doar niște oameni rătăcitori în beznă. Lumina și energia pe care ne-o dă reușește să ne trezească la viață în fiecare zi. Soarele este una dintre sutele de miliarde de stele din galaxia Calea Lactee, iar majoritatea acestor stele au propriile lor planete. Pe lângă planete, Universul mai este alcătuit din asteroizi și comete.

Universul este foarte vechi

Teoria Big Bang” este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce Universul se extinde permanent încă de la apariția să, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Măsurători detaliate ale ratei de expansiune a universului plasează Big Bang-ul la aproximativ 13,8 miliarde de ani în urmă, ceea ce este astfel considerată a fi vârsta universului. Astronomii au ajuns la această cifra prin măsurarea compoziției materiei și a densității din Univers. Astfel au ajuns la concluzia că el are o vârstă foarte înaintată.

Creșterea Universului se accelerează

Edwin Hubble este astronomul care a descoperit că Universul nu este static, ci se extinde de la an la an. Gravitația materiei din Univers ar fi trebuit să încetinească expansiunea, însă în 1998, telescopul spațial Hubble a studiat spațiul foarte îndepărtat. Descoperirea a uimit toți savanții și astronomii, deoarece Universul se pare că se extinde mult mai repede decât o făcea înainte. Energia întunecată ar conduce mărirea într-un ritm alert a Universului.

Tot în anul 1998, astronomii au descoperit că universul se extinde cu repeziciune, dar și că desparte cosmosul la viteze din ce în ce mai mari. Cu cât o galaxie este mai departe de planeta noastră, cu atât se îndepărtează mai repede.

Universul ar putea fi plat

Teorii precum că Pământul este plat au fost exprimate încă de acum sute de ani. Prima expediție în cosmos a demontat această teorie prin pozele făcute de astronauți și arătate întregii lumi. Însă, forma Universului este influențată de lupta dintre forța gravitațională și rata de expansiune. Universul nu este infinit, dar nu are sfârșit. Odată cu terminarea expansiunii, Universul va începe să se prăbușească în sine, iar acest eveniment poartă numele de „Big Crunch”.

Universul este alcătuit în mare parte din lucruri care nu pot fi văzute

Suntem mici pe lângă acest Univers infinit ca timp și spațiu. Oricât de avansată este tehnologia în zilele noastre, stelele, planetele și galaxiile care pot fi detectate reprezintă doar 4% din Univers. Restul de 96% este alcătuit din substanțe care nu pot fi văzute sau ușor de înțeles.

Energiile și materiile întunecate nu au putut fi detectate, dar astronomii spun că influența gravitațională, pe care ambele o exercită asupra materiei fac ca părțile Universului să poată fi văzute.

Universul nostru nu este singurul, trăim într-un multiunivers, fapt datorat Big-Bangului, care după ce s-a întâmplat, spațiul-timp s-a extins în ritmuri diferite în locuri diferite. Conform teoriei, acest lucru a dat naștere altor Universuri.