Home » Tehnologie & Știinta » Pământul se extinde sau se micșorează? Ce spun cercetătorii

Pământul se extinde sau se micșorează? Ce spun cercetătorii

Cojocaru Cristian / 04.01.2022, 11:00
Pământul se extinde sau se micșorează? Ce spun cercetătorii

Între planeta Pământ și sistemul solar din jur există în permanență un schimb al materialelor. Un exemplu în acest sens este praful care trece cu viteză prin spațiu și bombardează în mod regulat planeta noastră cu particule, în timp ce gazele din atmosfera Pământului se infiltrează în mod regulat în spațiu. Astfel, dacă există acest schimb de materiale, Pământul se extinde sau se micșorează?

Pământul s-ar putea extinde sau micșora

Pe baza „cadourilor” gazoase ale Pământului pentru spațiu, planeta noastră sau, mai precis, atmosfera se micșorează, conform lui Guillaume Gronoff, un om de știință care studiază evadarea atmosferică la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Virginia. Cu toate acestea, Pământul nu se micșorează cu mult, a spus el.

Planetele se formează prin acumulare sau când praful spațial se ciocnește și se acumulează din ce în ce mai mult într-o masă mai mare. După ce Pământul s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, o cantitate mică de acumulare a continuat să aibă loc sub formă de meteoriți care se adaugă la masa Pământului, a spus Gronoff.

Dar odată ce se formează o planetă, începe un alt proces: evadarea atmosferică. Funcționează similar cu evaporarea, dar la o scară diferită, a spus Gronoff. În atmosferă, atomii de oxigen, hidrogen și heliu absorb suficientă energie de la soare pentru a scăpa din atmosferă, potrivit lui Gronnoff. Deci, cum afectează aceste procese masa totală a Pământului? Oamenii de știință pot doar estima.

„Desigur, este încă cercetare, pentru că este dificil să măsori masa Pământului în timp real. Nu avem greutatea Pământului la precizia necesară pentru a vedea dacă Pământul pierde sau câștigă”, a spus Gronoff.

pământul extinde
Chiar daca meteoritii adauga masa Pamantului, acesta se micsoreaza

Soarele se va transforma într-un gigant roșu

Gronoff a mai explicat că observând rata meteoriților, oamenii de știință estimează că aproximativ 16.500 de tone, aproximativ greutatea Turnului Eiffel și jumătate impactează planeta în fiecare an, aceasta fiin masa adăugată la cea actuală. Între timp, folosind date din satelit, oamenii de știință au estimat rata de evadare atmosferică.

„Este ceva de genul 82.700 de tone (75.000 de tone metrice) sau 7,5 Turnuri Eiffel. Asta înseamnă că Pământul pierde aproximativ 66.100 de tone (60.000 de tone metrice) pe an. Deși sună mult, în contextul întregii planete, este foarte, foarte, foarte mic”, a spus Gronoff.

Folosind estimări pentru evadarea atmosferică stabilite în ultima sută de ani, Gronoff a calculat că, la o rată de 60.000 de tone de atmosferă pierdute pe an, ar fi nevoie de 5 miliarde de ani pentru ca Pământul să-și piardă atmosfera dacă planeta nu ar avea cum să o reumple. Cu toate acestea, oceanul și alte procese, cum ar fi erupțiile vulcanice, ajută la refacerea atmosferei Pământului. Deci, va dura de peste 3.000 de ori atât de mult timp, aproximativ 15,4 trilioane de ani până când Pământul își va pierde atmosfera; aceasta este de aproximativ 100 de ori viața universului, a spus el.

Dar cu mult înainte să se întâmple asta, probabil că Pământul va fi oricum de nelocuit din cauza evoluției soarelui, care se așteaptă să se transforme într-o stea gigantică roșie în aproximativ 5 miliarde de ani. Așadar, deși cu toții putem aplauda Pământul pentru că este un bun filantrop, dând cu bunăvoință gazele sale atmosferice spațiului, putem fi siguri că dimensiunea în scădere a Pământului nu pune în pericol viața pe Pământ.