Home » Când, unde, cum » Care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete. Tu le știai?

Care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete. Tu le știai?

Alexandru Cazacu / 27.10.2021, 09:40
Care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete. Tu le știai?

În sistemul nostru solar există miliarde de obiecte care orbitează în jurul Soarelui. Acești călători spațiali sunt prea mici pentru a fi numiți planete și sunt numiți comete, asteroizi și meteoriți. Cu toate acestea, oare care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete? Ei bine, acest lucru îl veți afla în acest articol.

Care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete

Asteroizi sunt rămășițele stâncoase și fără aer de la formarea planetelor din sistemul nostru solar. În cea mai mare parte, aceștia orbitează în jurul Soarelui nostru în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și variază de la dimensiunea unei mașini până la planete pitice.

Pe de altă parte, cometele sunt un fel de bulgări de zăpadă spațiali din gheață și praf, care s-au format în timpul nașterii sistemului solar acum 4,6 miliarde de ani. Majoritatea cometelor au orbite stabile în zonele exterioare ale sistemului solar, dincolo de planeta Neptun.

În ceea ce privește meteoroizii, aceștia sunt asteroizi minusculi sau firimiturile rupte ale cometelor și uneori ale planetelor. Aceștia sunt variază în mărime, iar când intră în atmosfera unei planete și supraviețuiesc atmosferei lovind suprafața acesteia, rămășițele lor se numesc meteoriți.

Asteroizii

La prima vedere, asteroizii pot părea niște roci spațiale comune, dar aceste rămășițe ale sistemului solar antic vin în toate formele și dimensiunile. În ciuda staturii lor mici (masa tuturor asteroizilor combinați este mai mică decât cea a Lunii Pământului). potrivit livescience.com.

Aceste corpuri spațiale mai sunt numite și planete minore sau ”planetoizi”. După cum spuneam, dimensiunile lor variază de la cei mai mici bolovani (cu un diametru de 1 m), până la cel mai mare asteroid, Ceres, care are aproape un sfert din dimensiunea Lunii Pământului (aproximativ 950 de kilometri). Ceres este atât de mare, încât a primit o promovare la statutul de planetă pitică în 2006.

Cometele

După cum am menționat și anterior, cometele sunt conglomerate înghețate de gaze și praf. Când o cometă se apropie de soare, nucleul se încălzește și gheața începe să se sublimeze din solid în gaz. Acest lucru produce o atmosferă în jurul cometei care poate crește până la mii de kilometri în diametru. Radiațiile Soarelui elimină particulele de praf din coamă și produce o coadă de praf lungă și strălucitoare. O a doua coadă se formează atunci când particulele solare ionizează gazul, creând o coadă ionică separată.

Diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete
Care sunt diferențele dintre meteoriți, asteroizi, meteori și comete

Meteoroizi, meteorii și meteoriți

Câteodată, traiectoria meteoroizilor o intersectează pe cea a Pământului, iar aceste corpuri cerești pot fi prinse în câmpul gravitațional al acestuia. Ei bine, atunci când un meteoroid intră în contact cu atmosfera Pământului, se numește meteor. Majoritatea acestora se dezintegrează și lasă o dâră de lumină, iar noi le vedem ca stele căzătoare. În cazul în care meteorul este suficient de mare pentru a putea trece prin atmosferă fără a se dezintegra complet, atunci cade pe Pământ, sub forma unui meteorit. Oamenii de știință estimează că peste 48 de tone de material meteoritic cade pe Pământ în fiecare zi, potrivit sursei citate.