Home » Life & Style » 5 cele mai cunoscute construcții ale Greciei Antice. Cum arată și ce povești ascund. FOTO

5 cele mai cunoscute construcții ale Greciei Antice. Cum arată și ce povești ascund. FOTO

Voicu Costin / 03.04.2022, 19:05

Grecia atrage milioane de turiști în fiecare an. Frumusețea plajelor și condițiile excelente îi fac pe turiști să revină în fiecare an cu mare drag. Dar Grecia nu atrage doar prin destinațiile exotice, ci și prin arhitectură și istorie. Este considerată leagănul civilizației europene, dovadă fiind numeroasele mărturii și scrieri care vorbesc despre țara care și-a pus amprenta pe istoria umanității. Arhitectura greacă cuprinde construcții care au definit cultura și viața în perioada Greciei Antice, precum temple, teatre în aer liber sau piețe publice. Care sunt acestea?

 Construcții cunoscute ale Greciei Antice

Partenonul (Parthenon)

Este templul dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat pe acropola Atenei, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii grecești. Partenonul a fost construit din inițiativa lui Pericle, între anii 447 î.Hr. și 432 î.Hr, moment în care Imperiul Atenian era la apogeu.

A fost terminat în 438 î. Hr., chiar dacă decorarea a continuat până în 432 î. Hr. Este cea mai importantă clădire a Greciei clasice, fiind considerat zenitul ordinului doric. Sculpturile cu care este decorat reprezintă apogeul artei grecești. Partenonul mai este și un simbol al Greciei Antice fiind și unul dintre cele mai cunoscute monumente ale lumii, în prezent.

Etimologie

Originea numelui Partenonului provine din cuvântul grecesc parthenon, care însemna „apartament al unor femei necăsătorite”.

Templul Erechtheion (Erechtheion)

Erechtheum, cunoscut și sub numele de Erechtheon, este un templu situat în Atena, Grecia. În antichitate a servit funcțiilor religioase și, deși Partenonul era cea mai importantă clădire din oraș, Erechtheion era structura cu cea mai mare valoare religioasă.

A fost construită pe acropola ateniană în jurul anului 410 î.Hr., în epoca de aur a orașului grec. A fost construită cu scopul de a plasa vechea statuie a zeiței Atena și, în plus, pentru a demonstra puterea pe care orașul o avea.

În 421 î.Hr. a început construcția Erecteionului. Principalul motiv pentru care acest templu a durat atât de mult timp pentru a fi construit a fost războiul dintre Atena și Sparta.

Numele templului

Acest templu a fost numit în cinstea zeului mitic Erechtheus, care conform mitologiei grecești era rege al Atenei. Structura a fost creată pentru a găzdui faimoasa statuie Athena, care a păstrat o importanță religioasă, chiar dacă o nouă statuie a fost ridicată în Atena.

În plus, clădirea a îndeplinit alte funcții în polisul grecesc. Locuitorii orașului au vizitat templul pentru a plăti tribut și a se închina la zeii străvechi aparținând cultelor ancestrale, precum Erechtheus.

Teatrul mare din Epidaur

A fost construit în anul 340 î.Hr. de arhitectul Polykleitos cel Tânăr⁠. Inițial, teatrul a avut capacitatea de 6000 locuri, dar în perioada elenistică a fost mărit la 14000 locuri. În prezent, teatrul reprezintă o atracție turistică importantă pentru orașul Epidaur și un monument aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Din anul 1954, teatrul găzduiește Festivalul de dramă antică Epidavria care ține din luna iunie până în luna septembrie.

Templul lui Hefaistos

Este cel mai bine conservat templu antic grec. Acesta este un templu construit în ordinul doric peripteral, situat la partea de nord-vest a Agorei din Atena, pe vârful dealului Kolonos Agoraios.

Din secolul al VII-lea până în 1834, acesta a servit ca Biserică Ortodoxă Greacă cu hramul Sf. Gheorghe din Akamates.

Templul lui Apollo din Delphi

A fost timp de sute de ani unul din punctele centrale ale religiei grecești. Templul se situa în regiunea Phokis și era închinat în principal zeului Apollo. Oracolul era consultat din cele mai vechi timpuri în afaceri politice sau domestice și se bucura de un prestigiu important în vechea lume greacă.

A fost o structură impunătoare a ordinului doric, construită pentru prima dată de doi arhitecți celebri ai vremii, Trophonios și Agamedes, în secolul al VII-lea î.Hr. A luat foc în secolul al VI-lea î.Hr. după care a fost reconstruit și redenumit Templul lui Alcmeonidae în cinstea nobilei familii ateniene care și-a asumat reconstrucția cu fonduri donate de locuitori din toată Grecia.

Din păcate, a fost din nou distrus în 373 î.Hr. în urma unui cutremur, iar în 330 î.Hr. a fost reconstruit pentru a treia oară, sub atenta supraveghere a arhitecților corinteni.