Home » Life & Style » 5 flori care obișnuiesc să înflorească toamna

5 flori care obișnuiesc să înflorească toamna

Ileana Mladinoiu / 31.08.2021, 11:14

Toamna, cu ale sale culori calde, luminoase, vesele purtate de frunzele copacilor oferă desigur un spectacol magnific. De aceea, profitați de ocazie pentru a vă înfrumuseța grădina cu flori, plante sau arbuști care obișnuiesc să înflorească în acest anotimp, cu scopul de a aduce splendoarea peste tot acasă la dvs.

Flori care obișnuiesc să înflorească toamna

Vă prezentăm 5 flori care vă vor înfrumuseța interiorul cât exteriorul în timpul sezonului de toamnă, chiar dacă grădinăritul în acest sezon presupune în principal culegerea frunzelor moarte, plantarea speciilor floricole bienale (Viola, Bellis etc.).

1.Crizantema/Chrisanthemum

Denumită de botaniști și floarea de aur-în limba greacă chrysos înseamnă aur, iar athos, floare- prezintă numeroase specii și soiuri. Astfel, în afară de crizantemele propriu-zise, care se caracterizează prin flori mari, de diferite culori (alb, galben, roz, roșu, violet etc.) se mai cultivă margaretele și tufănelele.

Crizantemele se înmulțesc prin butași confecționați din drajoni-lăstari porniți din rădăcină- sau prin despărțirea lor de la planta mamă și plantarea lor la loc definitiv în primăvară, după ce aceștia s-au înrădăcinat în ghivece sau răsadnițe.

Crizantemele fac parte din categoria florilor care pot fi oferite la diferite ocazii. De exemplu, la sărbătorirea nunții de aur, un buchet de crizanteme galbene este foarte potrivit.

Crizantemă
Crizantemă

2.Crinul de toamnă/Hosta plantaginea

Originar din China, crinul de toamnă este o plantă decorativă, atât prin frunzele sale mari, cât prin florile albe sau albastre, plăcut mirositoare. Se poate cultiva și pe balcon, în vase. De reținut este faptul că planta  se caracterizează prin pretenții mici față de condițiile de mediu, putând fi cultivată și în locuri umbrite. În perioada înfloritului are nevoi mai mari de apă.

3.Creasta cocoșului/Celosia

Există mai multe soiuri și specii de Celosia, unele având inflorescența de forma unei creste de cocoș sau a unor spice, piramidale. Culoarea  inflorescențelor este variată: roșie, violet, roz, galben, portocaliu etc. Înălțimea plantelor este cuprinsă între 30-50 de cm. Această plantă este cultivată în grădină, în grupuri, dar poate fi folosită și sub formă de flori tăiate, ca buchete uscate în timpul iernii.

Soiurile pitice se pot cultiva la ghivece pentru decorarea ferestrelor. Plantele înfloresc frumos și îndelungat, mai ales dacă sunt cultivate în loc însorit, ușor, nisipos, bine îngrășat și udat cu regularitate.

Înmulțirea se face prin semințe care se seamănă în luna aprilie, în răsadnițe calde sau lădițe. Răsadurile se repică de două ori. Plantarea se face la sfârșitul lunii mai, la distanță de 30-40 de cm.

4.Gladiola/Gladiolus

Gladiolele se cultivă pentru florile lor care pot fi colorate: alb, roșu, galben, portocaliu etc. Se cunosc câteva mii de soiuri și care se folosesc mai ales pentru confecționarea buchetelor sau păstrarea lor în apă, timp de 7-10 zile. Se pot cultiva și pe balcoane în cutii.

5.Dalia/ghergina/Dahlia

Există numeroase specii, precum și circa 3000 de soiuri de dalii, deosebite între ele prin înălțimea plantelor (40- 200 cm), cât prin diversitatea formei și coloritului florilor. Perioada de înflorire este lungă, respectiv din iulie până în octombrie,

În pământ, planta prezintă rădăcini îngroșate, tuberizate, denumite impropriu tuberculi.