Home » Când, unde, cum » Maranta sau planta care se roagă. Ce superstiții circulă despre ea și cum e bine să o îngrijești

Maranta sau planta care se roagă. Ce superstiții circulă despre ea și cum e bine să o îngrijești

Manolică Anca / 23.08.2021, 11:16
Maranta sau planta care se roagă. Ce superstiții circulă despre ea și cum e bine să o îngrijești

Maranta sau planta care se roagă, originară din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, este o plantă decorativă extrem de frumoasă. Frunzele colorate în diverse nuanțe de verde stau îndreptate în sus pe timpul zilei, iar seara se strâng în poziție verticală, semănând cu palmele strânse ca pentru rugăciune. Iată tot ce trebuie să știi despre ea.

Tot ce trebuie să știi despre maranta sau planta care se roagă

Originară din pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud, Maranta s-a ales, nu se ştie când şi cum, cu reputația unui „trezorier” scrupulos, care cică „ îți ţine socoteala la bani” şi se roagă pentru prosperitatea ta. Din acest motiv, plantei i se mai spune şi „planta care se roagă” sau „planta banilor”.

Dacă toată ziua frunzele sunt îndreptate în sus, seara, când lumina scade în intensitate, își ridică ușor frunzele, le rulează puţin şi apoi le apleacă unele peste altele, asemenea a două palme împreunate în timpul rugăciunii. Acesta este un ritual pe care îl face în fiecare seară înainte de culcare, motiv pentru care i se mai spune și „somnoroasa”.

Se spune că aceasta își întinde braţele spre cer, cerând ca belşugul să vină asupra casei în care este îngrijită. Dar de fapt, ea îşi pliază frunzele pentru a îşi păstra umiditatea pe timpul nopţii, deci, ca să nu se usuce. Cum cei care cred în superstiții spun că atunci „când se usucă maranta, începi să pierzi bani, când moare, eşti falit!”, ai face bine să ai mare grijă de această plantă spectaculoasă, dacă tot o ai în casă.

Maranta sau planta care se roagă
Maranta sau planta care se roagă

Cum e bine să o îngrijești

Maranta este una dintre cele mai frumoase plante de interior decorative prin frunze însă, din păcate, şi una dintre cele mai pretenţioase atunci când vine vorba de condiţiile în care este ținută. Fiindcă mediul său natural este în profunzimea pădurilor tropicale sud-americane, ea crește în condiţii de umbră, căldură şi umezeală ridicată, care sunt ceva mai greu de reprodus în casele noastre.

Evită să ții maranta în încăperi în care sunt fluctuații mari de temperatură, ea crescând și dezvoltându-se frumos chiar chiar și în camerele în care nu este foarte multă lumină naturală. Atenție, lumina directă a soarelui îi poate distruge frunzele. Fiindcă aceasta iubește locurile cu umiditate ridicată, baia este un spațiu prielnic pentru aceasta.

Pe parcursul iernii, în încăperea în care este ținută maranta, temperatura nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius. Vara, de preferat este să stea la o temperatură de 18-23 de grade Celsius, însă rezistă fară probleme chiar și la temperaturi de 25-26 de grade Celsius. Este recomandat ca frunzele să fie pulverizate cu apă în fiecare zi.

Ai grijă să o pui într-un ghiveci suficient de mare, pentru că se dezvoltă foarte repede şi, dacă îi este schimbat prea des vasul şi pământul, se poate usuca. În principiu, ar trebui udată o dată săptămână iarna şi din două în două zile, vara. Cel mai indicat este să verifici solul de la suprafaţa ghiveciului: dacă este uscat şi la 2-3 cm adâncime, ar trebui să o uzi. Fiind o iubitoare de apă, ai grijă să îi asiguri un drenaj bun, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.