Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră. Efectele nebănuite

De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră. Efectele nebănuite

Manolică Anca / 19.05.2021, 12:44
De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră. Efectele nebănuite

Cu siguranță, toată lumea știe că plantele de interior nu sunt benefice doar pentru sănătate, ci și pentru o stare de spirit bună. Ele produc oxigen, filtrează aerul de eventualii agenți poluanți și mențin un nivel de umiditate optim. Însă, se pare că acestea ar putea să ne facă uneori mai mult rău decât bine. Iată de ce nu e bine să dormi cu plante în cameră.

De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră

Plantele au un aspect estetic special, care ne fac apartamentele să arate mult mai luminoase și elegante. Pe lângă asta, ele contribuie la scăderea nivelului de stres, sporesc productivitatea și ne aduc liniște. Și acum vine întrebarea, cine s-ar gândi vreodată că plantele ne-ar putea face rău?

Cu toții am învățat la școală atâtea lucruri despre plante și despre procesul de fotosinteză. Plantele se hrănesc cu ajutorul luminii, eliminând astfel oxigen ca finalizare a procesului. Dar, ce se întâmplă atunci când plantele nu mai au lumină, adică noaptea? Ei bine, vine și răspunsul la întrebarea de ce nu e bine să dormi cu plante în cameră. Pentru că noaptea ele folosesc oxigenul pe care noi îl respirăm pentru a supraviețui și elimină, la fel ca oamenii, dioxid de carbon.

Din acest motiv, unii sunt de părere că atunci când ținem multe plante numeroase în dormitor, nivelul de oxigen poate scădea foarte mult și am putea avea probleme de respirație. Totuși, nu au existat până acum cazuri de deces prin asfixiere din cauza lipsei de oxigen provocată de plante. Este bine, însă, să evităm să avem plante în cameră sau să optăm pentru unele care nu „atentează” la oxigenul nostru.

Unele plante folosesc oxigen pe timp de noapte pentru a putea supraviețui
Unele plante folosesc oxigen pe timp de noapte pentru a putea supraviețui

Totuși, ce plante putem ține liniștiți în cameră pe timp de noapte?

Se pare că există anumite plante care nu ne afectează sănătatea în niciun fel, indiferent cât de multe am ține în casă. Acestea pot fi păstrate în siguranță în dormitor, chiar și atunci când dormim, fără a ne face griji în privința oxigenului. Iată care sunt acestea:

  • Limba soacrei

Această plantă este una dintre cele mai bune alegeri atunci când vine vorba despre plantele de dormitor. Pe lângă faptul că se află în topul celor mai purificatoare plante, limba soacrei diferă de celelalte prin faptul că noaptea ea continuă să folosească dioxidul de carbon pentru a produce oxigen. Nu necesită prea multă lumină și nici prea multă apă.

  • Filodendron

Planta cu frunze în formă de inimă este foarte ușor de întreținut și este cunoscut faptul că ea absoarbe formaldehida, un gaz periculos. De asemenea, este foarte aspectuoasă și se potrivește în orice decor.

  • Planta-păianjen

Este una dintre cele mai populare plante de apartament, perfectă și pentru a putea fi agățată. Planta-păianjen este cunoscută pentru eficiența sa împotriva poluanților, precum monoxidul de carbon și alte gaze.

  • Ficus

Ficusul este și el o plantă foarte apreciată de apartament, grație aspectului pe care îl are și pentru că nu are nevoie de prea multă atenție. Este ușor de îngrijit, nu are nevoie de prea multă lumină, dar are nevoie de apă regulat. Frunzele acestei plante sunt un puternic agent purificator ce elimină toxinele din aer.