Home » Life & Style » 5 rețete cu dovlecei pe care să le încerci vara aceasta. Sunt sănătoase și gustoase

5 rețete cu dovlecei pe care să le încerci vara aceasta. Sunt sănătoase și gustoase

Ileana Mladinoiu / 29.06.2022, 08:46
5 rețete cu dovlecei pe care să le încerci vara aceasta. Sunt sănătoase și gustoase

Bogată sursă de vitamine și de săruri, legumele nu pot lipsi din alimentația omului fără să-i prejudicieze grav echilibrul organismului. Deși modeste sub aspectul aportului caloric, ele sunt deosebit de gustoase, aspectuoase și economicoase. Printre astfel de legume sunt indentificați și dovleceii. Dovlecei buni sunt cei tineri și proaspeți. Conțin vitaminele A și B. Dovleceii conservați care se găsesc în comerț înlocuiesc cu succes dovleceii proaspeți, dar în timp de iarnă.

Rețete cu dovlecei pe care să le încerci

Vara, se consumă atât dovleceii în floare, cât cei mari cu condiția ca aceștia să nu aibă coaja întărită. Se evită dovleceii veștejiți care au o culoare gălbui-roșiatică. Ce rețete cu dovlecei gustoase și sănătoase să încercați vara aceasta vă propunem în rândurile de mai jos.

1. Salată de dovlecei

Ingrediente:

  • 4 dovlecei;
  • 2-3 linguri de untdelemn;
  • 2-3 linguri cu oțet sau zeamă de lămâie;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • 2-3 roșii;
  • mărar, sare

Cum se prepară salata de dovlecei 

Se aleg dovlecei proaspeți, se spală, se taie cotorul, se rade coaja verde și se pun la fiert în apă sărată care a dat în clocot. Când sunt gata se scot și se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă.

Se lasă să se răcească și se taie felii rotunde, se așează în salatieră și se toarnă deasupra un sos preparat din untdelemn, oțet sau zeamă de lămâie, usturoi pisat, mărar tocat mărunt și sare. Roșiile se taie felii rotunde și se aranjează în jurul salatierei ca o cunună. Pe fiecare felie se presară puțin mărar tocat.

2. Rețete cu dovlecei. Mâncare de dovlecei ca în Transilvania

Ingrediente:

  • 1 dovlecel de cca 2 kg;
  • 1 lingură cu untură;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri cu făină;
  • 1 linguriță cu boia;
  • 2 crenguțe de mărar și cimbru;
  • 4 roșii sau o lingură pastă de roșii;
  • 4 linguri cu smântână;
  • sare

Mod de preparare

Dovlecelul se curăță de coajă, se taie în jumătate, se înlătură miezul cu semințe după care se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari, se sărează și după o oră se stoarce bine de zeamă. Se încinge untura într-o cratiță, se pune făina și când a devenit galben-aurie se adaugă boiaua și se stinge cu atâta apă, cât să formeze un sos alb mai subțire.

Se adaugă dovleacul ras și se lasă să fiarbă. Când dovleacul este aproape gata se adaugă roșiile tăiate sau bulionul pastă (unele persoane acresc cu oțet), mărar și cimbru. Se fierbe înăbușit la foc mic aproximativ 20 de minute. Înainte de a se mânca se adaugă smântâna. Această mâncare se servește cu ochiuri, friganale, chifteleţe după modelul de la punctul 3, friptură etc.

3. Chifteluțe de dovlecei

Ingrediente:

  • 900 de g de dovlecei;
  • 200 de g de făină;
  • 2 ouă;
  • pătrunjel, sare, piper, mărar;
  • 130 ml de untdelemn;
  • facultativ cașcaval ras și smântână

Cum se prepară chifteluţele de dovlecei

Se curăță dovleceii și se rad prin răzătoare, se stropesc cu sare și după 15-20 de minute se storc bine, amestecându-se cu ou, făină și verdeață tocată mărunt. Se încinge grăsimea, se ia din compoziție câte o linguriță și se pune la prăjit. Se servesc ca garnitură la mâncăruri de legume sau ca mâncare de sine stătătoare. În acest caz se servesc fie cu cașcaval ras deasupra, fie cu smântână.

4. Dovlecei cu mazăre

Ingrediente:

  • 600 de g de dovlecei;
  • 300 de g de roșii;
  • 300 de g de mazăre;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • mărar, pătrunjel, sare, piper;
  • 100 de g de untdelemn

Mod de preparare

Se curăță dovleceii, se taie felii rotunde, se sărează și se șterg. Mazărea se fierbe 10 minute. Se taie mărunt ceapa și se călește în 50 ml de untdelemn. Când este gata se așează peste ea un strat de felii de dovlecei, mazărea preparată cu mărar, apoi roșiile presărate cu pătrunjel și piper. Se toarnă deasupra restul de untdelemn și se dă la cuptor. Este gata în 20-25 de minute şi se servește atât rece, cât caldă, cu cașcaval.

5. Rețete cu dovlecei cu brânză și smântână

Ingrediente:

  • 8 dovlecei;
  • 2 linguri unt;
  • apă sau zeamă de carne;
  • 200 de g de cașcaval ras;
  • o ceașcă cu smântână

Mod de preparare

Se rad dovleceii, se taie în lung în două, se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare. Când sunt fierți se scot, se scurg bine, se așează pe o farfurie, se acoperă cu cașcaval ras, apoi se toarnă smântâna și se servesc.

Poftă bună!

Ileana Mlădinoiu