Home » Life & Style » 5 trucuri și sfaturi prețioase pentru un somn odihnitor. Te vor ajuta să dormi mai bine noaptea

5 trucuri și sfaturi prețioase pentru un somn odihnitor. Te vor ajuta să dormi mai bine noaptea

Voicu Costin / 18.02.2022, 20:31
5 trucuri și sfaturi prețioase pentru un somn odihnitor. Te vor ajuta să dormi mai bine noaptea

Somnul este cel mai important, atunci când vine vorba de starea noastră mentală. Stresul și alimentația nesănătoasă sunt cei mai mari inamici ai somnului și vă pot afecta foarte mult pe o perioada lungă de timp. Medicii și oamenii de specialitate vin cu câteva sfaturi utile pentru a avea un somn cât mai liniștit. Trucuri și sfaturi prețioase pentru un somn odihnitor!

5 sfaturi pentru un somn odihnitor

Respectați aceeași oră de culcare în fiecare seară

Un program de somn organizat vă poate ajuta să dormiți mai bine. Încercați să respectați orele de somn în fiecare zi, astfel încât să dormiți măcar 7 ore pe noapte. Dacă nu dormiți minimul de ore pe noapte, în timp, veți ajunge la o oboseală cronică, iar organismul va ceda prin apariția unor boli. O oră ar trebui să fie diferența maximă între programul de somn în timpul săptămânii și cel din weekend.

Faceți dușuri fierbinți

Indiferent de sezon, un duş fierbinte a ajutat pe toată lumea. Este foarte important să ne simțim relaxați înainte de somn, iar dacă vă simțiți destul de stresați, un dus sau o baie mai lungă vă poate ajuta. Sarea de baie este un aliat de succes pentru relaxarea totală sau utilizarea diferitor uleiuri esențiale, care au aceste proprietăți (tămâie, lavandă, eucalipt etc).

Limitați somnul în timpul zilei

Oboseala din timpul zilei, fie că este provocată de factori interni sau externi ne face să încercăm să dormim în timpul zilei. Este mai dificil dacă lucrezi într-un birou, dar pentru cei ce lucrează de acasă și au posibilitatea, încercați să evitați acest lucru. Poate perturba capacitatea de a dormi noaptea. Dacă vrei să ațipești un pic peste zi, încearcă să nu depășești 30 de minute și să nu fie târziu în timpul zilei.

Practicați meditația

Meditația ajută la relaxare totală a corpului. Yoga este unul dintre cele mai cunoscute astfel de metode. Puteți începe prin a practica timp de 5 minute în fiecare zi și apoi puteți crește durata. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți mintea calmă și să vă bucurați de un somn bun.

Citiți o carte bună

Dacă în timpul zilei sunteți ocupați cu serviciul, seară poate fi un moment prielnic să va acordați câteva minute sau ore pentru relaxare. O carte bună, interesante și relaxantă va poate deschide calea către lumea viselor. Nu de puține ori am auzit că o carte te ajută să adormi mai repede!

3 lucruri pe care e bine să le eviţi înainte de culcare

Nu consumați cafea sau băuturi cu cofeină după prânz

Cofeina ne dă energie, de aceea este bine să evităm consumul de cafea sau băuturi energizante după ce trece ora prânzului. Chiar dacă vă simțiți obosit și sunteți la muncă, evitați să consumați cafea pentru a vă bucura de un somn odihnitor. Nopțile pot fi agitate și vă puteți trezi mai devreme decât doreați sau este posibil să adormiți foarte târziu.

Nu fumați

Fumatul nu vă ajută nici în acest caz. Efectele nocive ale fumatului sunt cunoscute de toată lumea, dar poate nu vă gândeați că afectează și somnul. Nicotina din țigări afectează semnificativ capacitatea de a adormi. Ea stimulează producția de neurotransmițători care favorizează trezirea, adică acetilcolina.

Chiar dacă vă gândiți că sunteți agitat înainte de culcare, iar o țigară sau mai multe vă vor oferi liniștea dorită, aflați că aceast obicei poate afecta și mai mult calitatea somnului.

Eliminați dispozitivele electronice și luminile

Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului. Lumina albastră emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și televizoare este nocivă pentru somn. Medicii ne sfătuiesc să încercăm să nu mai folosim dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de somn.

Ea scade nivelul de melatonină, un hormon natural al somnului, care se găsește în creier când dormi. De aceea, în dormitor e bine să ai lumini mai blânde și să nu dormi cu ele aprinse.