Home » Life & Style » 6 greșeli care au schimbat lumea

6 greșeli care au schimbat lumea

Manolică Anca / 05.04.2021, 17:16
6 greșeli care au schimbat lumea

Atunci când privim spre trecut, primele personaje care ne vin în minte sunt marii conducători ce au contribuit decisiv la schimbarea sorții lumii în care trăim. Istorisirile nu cuprind, însă, doar lideri mari şi planuri ingenioase, ci şi greşeli uriaşe ce au schimbat în mod semnificativ tot ce ne înconjoară. Iată 6 greșeli care au schimbat lumea.

Greșeli care au schimbat lumea

Un proverb foarte cunoscut spune că „A greşi e omenesc“. De altfel, este des întâlnit în zilele noastre, atunci când o persoană dorește să-și justifice erorile mai mari sau mai mici. De cele multe ori, acestea se pot repara. Însă, există unele greșeli imense comise în trecut care au schimbat, la propriu, cursul istoriei.

Deşi nu ar putea fi făcut un clasament clar, dacă s-ar ţine cont numai de pagubele produse şi de consecinţele pe termen lung, precum şi în vieţile omeneşti pierdute, accidentul nuclear de la Cernobîl, cauzat de o eroare umană, ar putea ocupa prima poziție.

1. Accidentul nuclear de la Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, un test de siguranță la Centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina a mers greșit. Reactorul No4 al uzinei a explodat, provocând contaminarea nucleară în Europa. Una dintre cele mai mari catastrofe din istorie, a fost cauzată de o eroare umană, alături cu orgolii mari şi o proastă gestionare a chestiunilor tehnice. Mai mult, Uniunea Sovietică a încercat să muşamalizeze toată tragedia. Pagubele materiale ale celui mai grav accident nuclear din istorie, echivalate cu inflaţia, s-ar ridica azi la 720 de miliarde de dolari.

Numărul persoanelor decedate este greu de estimat. Au fost câteva zeci imediat după explozie şi se crede că ulterior, din cauza iradierii sau a unor forme de cancer, până la 90.000 de persoane și-au mai pierdut viaţa. Și nu este sigura eroare imensă. Iată alte greșeli care au schimbat lumea.

2. Refuzul de a cumpăra Google

Se spune că cine râde la urmă, râde mai bine. Dar sigur există și cineva care plânge în toatpă această poveste. Acesta este George Bell, CEO-ul companiei Excite, pe care Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii Google, l-au căutat în 1999 pentru a-i vinde motorul de căutare, cu 1 milion de dolari. El a refuzat oferta, aşa că cei doi au scăzut preţul la 750.000 de dolari, dar nici de această dată nu a părut prea curios. Și iată cum, astăzi, Google este cotat la 35 de miliarde de dolari.

Greșeli care au schimbat lumea. Salvarea lui Hitler
Greșeli care au schimbat lumea. Salvarea lui Hitler

3. Greșeli care au schimbat lumea. Salvarea lui Hitler

În timpul Primului Război Mondial, în 1918, în a cincea bătălie de la Ypres (Belgia), un tânăr soldat britanic, Henry Tandey, a dat peste un german rănit. Britanicului i s-a făcut milă de el şi nu l-a omorât. Neamţul nu era nimeni altul decât era Adolf Hitler, în vârstă de 29 de ani.

4. Cel mai mare incediu din California

În anul 2003, cel mai mare incediu din istoria statului american California avea să fie provocat tot de o eroare umană. Sergio Martinez ieșise la vânătoare împreună cu un prieten, în pădurile din Cedar Creek, dar s-a pierdut. Imediat după lăsarea întunericului, pentru că nu apucase să iasă din pădure, a transmis semnale luminoase cu foc, care au declanşat incendiul devastator. Flăcările au cuprins peste 270.000 de hectare de pădure, au ucis 15 oameni, iar pagubele au fost estimate la 1,5 miliarde de dolari. Incendiul a fost declanşat pe 25 octombrie 2003 şi a fost stins abia pe 4 noiembrie 2003.

5. Vânzarea teritoriului Alaska

Ruşii au fost primii în Alaska, în secolul al XVII-lea, însă pe măsură ce timpul trecea, le era tot mai greu să gestioneze operaţiunile, din cauza ameninţărilor constante ale britanicilor. Aşa că, în 1867, au vândut Alaska americanilor, pentru 7,2 milioane de dolari. Adică puţin peste 4 dolari pe kilometrul pătrat. La acea vreme, rușii au crezut că este o afacere foarte bună să vinzi un teritoriu îngheţat, însă această idee s-a dovedit a fi o mare greşeală. Ulterior, au fost descoperite uriașe rezerve de petrol, ultima dintre ele chiar în 2017.

6. Greșeli care au schimbat lumea. „Nu“ pentru Harry Potter

Pentru unele generații, Harry Potter reprezintă totul. Dar viaţa lor ar fi putut fi cu totul altfel, căci primele 12 edituri care ar fi putut publica poveștile micului vrăjitor au făcut greşeala de a refuza acest lucru. Până când, scriitoarea britanică JK Rowling a ajuns la Bloomsbury. Directorul editurii a decis să publice cărţile la rugăminţile fiicei sale, de 8 ani, care a citit manuscrisele. Ulterior, seria „Harry Potter“ avea să fie tradusă în peste 60 de limbi şi să genereze încasări de 1 miliard de dolari.