Home » Life & Style » 7 animale pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Ce viețuitoare se află în pericol

7 animale pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Ce viețuitoare se află în pericol

Voicu Costin / 19.02.2022, 15:00

Încălzirea globală a adus numeroase probleme în ultimile decenii. Schimbările climatice care au avut loc în ultimii zeci de ani au distrus ecosistemul, fauna și flora au avut cel mai mult de suferit, de aceea, unele dintre ele au ajuns să fie pe cale de dispariție. Care sunt viețuitoarele ce pot fi tot mai greu de surprins în mediul lor natural?

7 vieţuitoare pe cale de dispariție

  1. Coralul Staghorn

Din 1970 până în 2020, a existat o scădere semnificativă a populației de corali din Florida Keys cauzată de o combinație a bolilor de corali și albire (atunci când coralii elimină algele care îi asigura hrană prin simbioză), precum și de alți factori de stres, cum ar fi poluarea și prădarea.

Pentru a reduce pierderea acestei specii, Fundația pentru Restaurarea Coralului, împreună cu Planul de Recuperare NOAA (NRP) a început în 2007 să dezvolte proiecte de corali pentru a restabili populațiile în locurile din Sanctuarul Marin Național din Florida Keys. Mai mult, distrugerea coralilor prin creșterea temperaturii elimina un întreg ecosistem în care trăiesc şi alte specii.

  1. Pika Americana

Se găsește în munții din vestul Americii de Nord, de obicei în câmpurile de bolovani. Sunt erbivori, rude mai mici ale iepurilor. Pikas au două moduri diferite de a căuta hrană. Fie consumă direct hrana, fie păstrează alimente în grămezi pentru iarnă (fânat). Studii recente sugerează că unele populații sunt în declin din cauza pierderii habitatului și a încălzirii globale. În general, nu pot tolera temperaturi de peste 25,5 °C. În anumite regiuni, populațiile de pika au dispărut complet.

  1. Pinguinul Adelie

Numele de Adélie vine de la soția exploratorului francez Jules Dumont d’Urville, cel care a studiat pentru prima oară aceste păsări în 1840. Este o specie de pinguin comună de-a lungul întregii coaste a continentului antarctic, care este singurul său habitat. Este una din zonele care se încălzesc cel mai repede de pe Terra. Ridicarea temperaturilor apelor înseamnă, că hrana principală a pinguinilor, anumite specii de pești, începe să dispară.

  1. Koala

Datorită aparenței distinctive este considerat un simbol al Australiei. Koala este considerate o specie pe cale de dispariţie de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Koala a fost vânat intens în secolul XX pentru blană și uciderea lor pe scară largă în Queensland, a produs o nemulțumire publică, care a dus la o mișcare pentru a proteja specia.

Koala au o singură sursă de hrană: frunzele de eucalipt. Nivelul ridicat de dioxid de carbon din aer reduce valoarea nutriţională a frunzelor, ceea ce înseamnă că animalele suferă de subnutriţie și înfometare.

  1. Codul atlantic

Cunoscut și ca morun atlantic sau cod. Din cauza pescuitului intensiv și a încălzirii globale, azi este un pește periclitat, fiind pe cale de dispariție. Canada și Norvegia au interzis în apele lor teritoriale pescuitul acestui pește. În prezent, se încearcă în crescătorii refacerea populației de morun atlantic. În decembrie 2004, Consiliul Uniunii Europene a luat măsuri de protejare și de refacere a efectivului de pește. Chiar și cu aceste măsuri, această specie rămâne deocamdată pe Lista Roșie a IUCN ca specie vulnerabilă.

  1. Fluturele monarh

În februarie 2015, US Fish and Wildlife Service a raportat un studiu care a arătat că aproape un miliard de monarhi au dispărut din locurile de iernare ale fluturelui din 1990.

Pe baza unei comparații de 20 de ani din 2014, numărul de fluturi la vest de Munții Stâncoși a scăzut cu peste 50% din 1997, iar numărul de iernare la est de Munții Stâncoși a scăzut cu peste 90% din 1995. Potrivit Societății Xerces, populația de monarhi din California a scăzut cu 86% în 2018 trecând de la milioane de fluturi la zeci de mii de fluturi. Omizile monarh se pot hrăni doar cu planta alior, o sursă de hrană care se împuţinează pe zi ce trece.

  1. Ursul polar

Din cauza pierderii habitatului cauzat de schimbările climatice, ursul polar este clasificat ca o specie vulnerabilă. Vânat pe scară largă timp de zeci de ani, viitorul speciei a stârnit îngrijorări internaționale, însă, și-au revenit după ce măsurile de protecție au intrat în vigoare. Timp de mii de ani, ursul polar a fost o figură cheie în viața materială, spirituală și culturală a popoarelor circumpolare, iar urșii polari rămân importanți în culturile lor.