Home » Life & Style » 7 cele mai deosebite biblioteci din lume. Au un design spectaculos. FOTO

7 cele mai deosebite biblioteci din lume. Au un design spectaculos. FOTO

Voicu Costin / 15.01.2022, 09:22

Bibliotecile sunt pline de mister și sunt vizitate de sute de oameni în fiecare zi. Fie că ești în căutarea unei anumite cărți, fie că vrei să te relaxezi citind o carte bună sau te interesează un subiect anume, bibliotecile ne pot oferi tot ceea ce ne dorim să știm. Pe lângă miile de volume de cărți, bibliotecile pot fi și adevărate opere de artă, prin designul și arhitectura lor aparte. Haideți să vedem o parte dintre cele mai frumoase biblioteci din lume!

7 cele mai deosebite biblioteci din lume

Unele biblioteci pot depăși și 1000 de ani ca vechime. Chiar dacă aparțin de o mănăstire sau reprezintă o biblioteca națională, ele pot fi în sine operele unor designeri sau pictori cu o viziune marcantă.

  1. Admont Abbey Library, Admont, Austria

Admont Abbey este cunoscut pentru biblioteca sa, care este, probabil, cea mai mare bibliotecă monahală din lume. Construită în 1776, sala mare a bibliotecii reprezintă un spectacol de design și arhitectură. Tavanul este format din cupole care prezintă etapele cunoașterii umane. Camera este luminată natural și oferă, în momentele zilei, un spectacol superb.

  1. Biblioteca Abbey din St. Gallen, St. Gallen, Elveția

Saint Gall Abbey s-a înființat în anul 719 și, împreună cu biblioteca au fost integrate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Biblioteca cuprinde 2100 de manuscrise, iar unele dintre ele datează încă din secolul al VIII-lea. Tavanul și sculpturile în lemn vă vor încânta și ele.

  1. Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Republica Cehă

Biblioteca mănăstirii aduce mai mult ca o sală de muzeu decât o bibliotecă și are o impresionantă colecție de peste 200.000 de volume. Biblioteca are și două tuneluri secrete ascunse în spatele rafturilor cu cărți. Mănăstirea Strahov a fost înființată încă din 1143.

  1. Biblioteca din El Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Spania

El Escorial este o reședință istorică a Regelui Spaniei, situată în apropiere de Madrid. El Escorial este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Biblioteca nu este singura din curtea reședinței ci mai este înconjurată de un palat regal, un muzeu, o mănăstire și o școală. Regele Filip al II-lea al Spaniei, care a domnit în secolul al XVI-lea, a donat bibliotecii din El Escoria colecția personală de documente.

  1. Biblioteca Melk Abbey, Austria Inferioară

Melk Abbey a fost fondată în 1089. Datorită școlii monahale, care a fost înființată un secol mai târziu, biblioteca mănăstirii a început să găzduiască o sumedenie de manuscrise. Camera unde sunt ținute aceste manuscrise este unică ca design. Sculpturile în lemn și picturile de pe pereți sunt remarcabile. Ba mai mult, biblioteca are vedere spre Dunăre.

  1. Biblioteca Națională a Republicii Cehe, Praga, Republica Cehă

Biblioteca Naționala a Republicii Cehe este clădirea istorică Clementinum. Designul superb alăturat de colecția impresionantă de cărți este completată cu o parte din lucrurile personale ale lui Mozart.

  1. Biblioteca Trinity College, Dublin, Irlanda

Trinity College Library este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Dublin. Fondată în anul 1592 de către regina Elisabeta I, biblioteca reușește să găzduiască pe numeroasele sale rafturi peste un milion de cărți. Este un important centru vizitat anual de mii de turiști care ajung în Dublin.