Home » Life & Style » 7 curiozități și legende despre berze. De ce spune că barza aduce copiii. Cum a luat naștere celebrul mit

7 curiozități și legende despre berze. De ce spune că barza aduce copiii. Cum a luat naștere celebrul mit

Voicu Costin / 02.05.2022, 11:28
7 curiozități și legende despre berze. De ce spune că barza aduce copiii. Cum a luat naștere celebrul mit

Barza își face adesea cuibul chiar pe lângă casele oamenilor sau în apropierea lor, chiar dacă nu are nevoie de protecția noastră. Datorită comuniunii acestei păsări cu oamenii, au apărut și câteva legende și povești, iar unele dintre ele le împărtășim și cu cei mici sau cu apropiații. Care sunt acestea și cum au luat naștere?

Mituri și legende legate de berze

Una dintre cele mai răspândite și cunoscute superstiții despre berze spune că aceste păsări aduc bebeluși în pliscul lor, primăvara devreme, când se întorc din migrație. Această legendă a luat naștere în Germania, acum mult timp în urmă și este sugestivă pentru aceste păsări migratoare. Se știe că, în luna august, când puii de berze sunt mari, ele se adună deja în stoluri și se pregătesc să plece spre țările calde.

Se vor întoarce abia în martie sau aprilie în locurile lor de cuibărit, după aproape 9 luni, timp în care și tinerele de pe teritoriul Germaniei, care rămâneau însărcinate vara, aduceau pe lume noi bebeluși. Astfel, a luat naștere aceasta legendă care a ajuns inclusiv pe meleagurile din România.

Se știe că berzele aduc noroc și prosperitate la casa omului și mulți copii sănătoși și frumoși. Este o credință populară care s-a răspândit în întreaga Europă, inclusiv pe meleagurile noastre.

Ce mituri și credințe despre berze au alte popoare?

Barza cu un copilaș în cioc apare și în vechile povești grecești, nu doar în cultura populară germană, doar că ea are cu totul alt rol, acela de a răpi copii. Legendele spun că Hera, geloasă pe o frumoasă prințesă elenă pe nume Gerana, a preschimbat-o în barză. Numai că tânăra prințesă tocmai dăduse naștere unui băiețel. Ea s-a întors acasă sub formă de barză și a încercat să își răpească bebelușul, dar a fost alungată de oamenii pentru că nu aveau cum să o recunoască pe prințesa lor pierdută.

O legendă creștină spune că, la nașterea pruncului Iisus, Fecioara Maria nu avea niciun scutec moale și călduros pentru copilașul ei. Atunci barza și-a smuls cele mai bune pene de pe piept și a încropit un cuib moale pentru pruncul Iisus. De atunci, Hristos a binecuvântat barza să fie ocrotitoarea copiilor și a tinerelor mame, ea devenind un simbol al maternității și al nașterii.

Câteva curiozități despre berze

  • Berzele sunt păsări mute, dar au obiceiul să clămpănească din mandibule. Sunt păsări carnivore. Ele se hrănesc cu broaște, mormoloci, pești, insecte și larvele lor, viermi, moluște, șerpi, șopârle, păsări mici și mamifere rozătoare mici, inclusiv pui de iepure, cârtițe și  uneori cu pui de păsări.
  • Familia cuprinde 20 specii, răspândite în ținuturile joase calde și temperate ale globului pământesc, dar se întâlnesc și în locurile deluroase. Barza neagră urcă și pe râurile de munte până în etajul coniferelor. Berzele din ținuturile reci și temperate migrează. În România și Republica Moldova, trăiesc numai două specii, ambele fiind migratoare. În ultimile decenii, numărul lor a scăzut foarte mult.
  • Berzele au capacitatea de a consuma șerpi otrăvitori, aparent fiind imune la veninul acestora.
  • Berzele adulte dorm într-un picior și își schimbă piciorul în timpul somnului, fără să se trezească.
  • Barza albă sau neagră este o pasăre ocrotită prin lege în țara noastră, pe întreg arealul ei de răspândire. Conform acestei legi, sunt interzise deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură pentru speciile protejate. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.