Home » Life & Style » Cum arată în realitate păsările flamingo. Nu sunt de fapt roz

Cum arată în realitate păsările flamingo. Nu sunt de fapt roz

Voicu Costin / 03.04.2022, 13:19

Păsările flamingo sunt faimoase datorită aspectului lor neobișnuit. Această specie nu doar că poate sta într-un picior, dar are pene colorate roz. În realitate însă, penele păsărilor flamingo nu sunt roz. La naștere ele au altă culoare, dar alimentația le ajută să își schimbe coloritul şi să ajungă la culoarea pe care o știm cu toții: roz. Așadar, care este culoarea naturală a păsărilor flamingo?

Etimologia numelui

Numele „flamingo” provine din portugheză sau spaniolă flamengo („de culoarea flăcării”), care, la rândul său, provine din provensal flamenco, o combinație de flamă („flacără”) și un sufix asemănător germanic -ing. Cuvântul poate fi, de asemenea, influențat de etnonimul spaniol flamenco („flamand”).

Culoarea roz a penelor este dobândită treptat, datorită unui compus numit cantaxantina, un pigment ceto-carotenoid, roșu-portocaliu, care se găsește în cantitate mare în alge, larve și creveți, hrana preferată a păsărilor flamingo. Pentru a se colora efectiv, carotenoidele trebuie ingerate în cantități foarte mari. În sistemul digestiv, enzimele descompun carotenoidele în pigmenți care sunt absorbiți de grăsimile din ficat și depozitați în pene și piele.

Și oamenilor li se pot colora tegumentele într-o nuanță portocalie, dar pentru asta trebui să mănânce foarte mulți morcovi (bogați în carotenoizi).

Pentru că penele păsărilor flamingo își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz, în funcție de hrana pe care o consumă și cantitatea ei.

Câte specii de flamingo există?

Potrivit zoologilor, există patru specii diferite de flamingo, toate originare din America de Sud, care trăiesc în populații de diferite mărimi, în zone separate ale continentului. Din această cauză, culorile păsărilor flamingo diferă în funcție de mâncarea disponibilă, de la roz mai închis sau strălucitor, la nuanțe de portocaliu și chiar roșu.

Păsările flamingo din captivitate își pierd culoarea roz a penelor, ce redevin albe, dacă îngrijitorii nu adaugă cantaxantina artificială în dieta lor. Enzimele din sistemul digestiv descompun cantaxantina în pigmenți ce sunt absorbiți de ficat și ajung să coloreze penele în nuanțele vibrante pe care le știm.

Există patru tipuri de păsări flamingo și toate sunt native din America de Sud. Pentru că penele își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrană disponibilă în zonă. Unele păsări flamingo poartă și nuanțe de portocaliu și roșu între penele roz, pe când altele își mențin culoarea naturală albă-gri.

De ce stau flamingo într-un picior?

Flamingii stau de obicei pe un picior, cu celălalt ascuns sub corp. Motivul acestui comportament nu este pe deplin înțeles. O teorie este că stândul pe un picior permite păsărilor să conserve mai multă căldură corporală, având în vedere că petrec o cantitate semnificativă de timp vânând în apă rece. Cu toate acestea, comportamentul are loc și în apă caldă și este observat și la păsările care nu stau de obicei în apă. O teorie alternativă este că statul pe un picior reduce consumul de energie pentru producerea efortului muscular de a sta și de a se echilibra pe un picior.