Home » Când, unde, cum » Locuri misterioase de pe planetă. Valea unde păsările cad din cer. Fenomenul neobișnuit care îi înspăimântă pe oamenii de știință

Locuri misterioase de pe planetă. Valea unde păsările cad din cer. Fenomenul neobișnuit care îi înspăimântă pe oamenii de știință

Manolică Anca / 31.03.2022, 11:30
Locuri misterioase de pe planetă. Valea unde păsările cad din cer. Fenomenul neobișnuit care îi înspăimântă pe oamenii de știință

Jatinga, un sat tribal din districtul Dima Hasao din Assam, prinde viață în lunile august și septembrie, când are loc un fenomen curios și inexplicabil, care a devenit centrul atenției științifice internaționale. Sute de păsări, de toate culorile și rasele, converg aici, atrase literalmente ca moliile de o flacără. Amețite, unele dintre păsări cad automat la pământ, în timp ce altele care planează deasupra satului sunt doborâte. Cum se explică acest fenomen.

Fenomenul păsărilor care se „sinucid”

Acest fenomen este atribuit dezorientării cauzate de altitudinile mari și de ceață, precum și oamenilor simpli care văd în aceste păsări care cad ca pe niște spirite rele. Valea morții din Jatinga nu este cu nimic mai prejos decât un film de groază. Aici păsările nu ciripesc, nu zboară, nu se joacă cu vântul sau dansează în ploaie, pentru că moartea le așteaptă!

Tendința de a se sinucide este comună la oameni, dar este rară în cazul păsărilor. În acest sat, păsările zboară repede și se lovesc de o clădire sau de un copac, ucigându-le. Cel mai ciudat lucru este că păsările fac acest lucru între orele 19:00 și 22:00, în timp ce, pe vreme normală, aceste păsări tind să iasă în timpul zilei și să se întoarcă la cuib noaptea.

Aproximativ 44 de specii de păsări locale și migratoare, cum ar fi, cătunul tigru, egreta mică, cătunul negru, heronul de baltă, pitta indiană și marinarii pescari sunt implicate în această cursă sinucigașă. Jatinga rămâne izolată de lumea exterioară timp de nouă luni din motive naturale. Ba mai mult, intrarea în sat pe timp de noapte este interzisă.

Fenomenul păsărilor care se „sinucid”
Fenomenul păsărilor care se „sinucid”

Există o influență a spiritelor rele?

Sătenii din zonă credeau că este vorba de spirite rele care încearcă să îi terorizeze. A devenit atât de popular încât oamenii veneau aici pentru a vedea acest fenomen, iar povestea că locul ar fi bântuit s-a răspândit în lung și în lat. Păsările coborau în picaj spre lumină și erau ucise la aterizare în coliziune cu stâlpii de bambus. În mod curios, cele mai multe dintre păsările condamnate nu încearcă să zboare după ce aterizează în apropierea luminilor.

Ceea ce este cel mai controversat este faptul că majoritatea acestor specii de păsări sunt diurne și nu există nicio explicație pentru care ar zbura noaptea. Sinuciderile de păsări din Jatinga au loc atunci când curentul de aer care vine de la sud-vest la nord-est, își inversează direcția deasupra văii Borail.

Când are loc acest fenomen

Acest eveniment ciudat are loc de obicei în timpul musonului târziu, deoarece majoritatea corpurilor de apă din Assam sunt inundate în acea perioadă. Așadar, păsările își pierd habitatul natural și se văd nevoite să migreze în alte locuri. Jatinga se încadrează în calea lor de migrație. Cu toate acestea, păsările nu sunt atrase de întreaga creastă Jatinga, ci doar de o bandă bine definită, lungă de 1,5 km și lată de 200 de metri.

Invariabil, păsările vin doar dinspre nord, iar încercările de a amplasa luminile pe partea sudică a crestei pentru a atrage păsările au eșuat. Și, cel mai interesant, nicio pasăre migratoare de la distanță nu este atrasă de capcanele luminoase. Victimele sunt păsările rezidente din văile și pantele adiacente ale dealurilor.

Valea unde păsările cad din cer
Valea unde păsările cad din cer

Sosirea păsărilor este considerată un „dar al zeilor”

Sătenii din Jatinga au ocazia de a prinde păsările în capcane și de a le consuma la masă, deoarece acestea sun văzute ca un „dar al zeilor”. Locuitorii superstițioși Naga au inițiat Carnavalul anual de capturare a păsărilor în acele luni, iar toți sătenii au ce mânca în acea perioadă. Sătenii acestei văi instalau lumini uriașe pentru a atrage păsările și le doborau la pământ.

În cea mai mare parte a anului, aproximativ 1200 de membri ai tribului Jantia din Jatinga trăiesc în obscuritate, îngrijindu-și culturile de pe pantele crestei Jatinga sau crescând păsări de curte și animale.