Home » Tehnologie & Știinta » Cele mai ciudate fenomene. Specialiștii cu greu le pot explica

Cele mai ciudate fenomene. Specialiștii cu greu le pot explica

Cojocaru Cristian / 22.03.2022, 16:47
Cele mai ciudate fenomene. Specialiștii cu greu le pot explica

Am parcurs un drum lung de pe vremea când credeam că fulgerele erau opera zeilor furioși, dar unele evenimente naturale continuă să ne ridice semne de întrebare. În ciuda eforturilor oamenilor de știință, există multe mituri și legende în jurul evenimentelor naturale inexplicabile. Află care sunt cele mai ciudate fenomene cărora oamenii de știință nu le-au găsit încă o explicație.

Fenomene ciudate care nu pot fi explicate

Cu toate că de-a lungul timpului au fost lansate mai multe explicații pentru fiecare dintre fenomenele de mai jos, în continuare sunt doar supoziții, iar oamenii de știință nu pot veni momentan cu o teorie concretă. Iată care sunt cele mai ciudate fenomene.

Migrația animalelor

Multe animale migrează mii de km de uscat și mare, toate fără a utiliza un dispozitiv GPS. Cum fac animalele aceste călătorii uimitoare fără să se piardă? Nimeni nu știe cu adevărat, deși există multe teorii. Potrivit unui articol din The Independent care s-a concentrat pe migrația porumbeilor, unii cred că păsările navighează pe Pământ folosind repere vizuale sau simțul mirosului pentru a-și determina locația.

Teoriile care sună mai bizar includ conceptul că porumbeii folosesc magnetismul pentru a determina dacă se află la nord sau la sud de casă, iar alta constă în faptul că porumbeii folosesc rezonanța morfică, o teorie a lui Rupert Sheldrake, pentru a se referi la ceea ce el numește „baza memoriei în natură… ideea de interconexiuni misterioase de tip telepatie între organisme și a amintirilor colective în cadrul speciilor”.

Mingile de foc Naga

În fiecare an, sute de bile de foc explodează spontan din râul Mekong din Thailanda. Cunoscute sub numele de „bung fai paya nak” sau „Mingii de foc Naga”, au apărut în „noaptea târzie de toamnă a lunii pline de la sfârșitul Postului budist”, potrivit unui articol din 2002 din revista Time despre fenomen.

Unii cred că bilele provin din respirația lui Naga, un șarpe mitic care bântuie râul. Alții cred că mingile de foc sunt de fapt niște buzunare de metan care clocotesc din râu, dar mulți localnici rămân convinși că bilele de foc sunt de origine supranaturală.

Luminile în cazul unui cutremur

Acestea sunt în mare parte fulgere albe sau albăstrui care preced cutremurele mari și durează câteva secunde. Ele au fost raportate rar de sute de ani, potrivit U.S. Geological Survey. Abia în anii 1960, când oamenii au fotografiat acest fenomen în timpul cutremurelor de la Matsushiro, comunitatea științifică a început să-l ia în serios.

De atunci, oamenii de știință au creat multe teorii pentru originea luminilor, implicând totul, de la piezoelectricitate și încălzire prin frecare până la emisiile de gaz fosfină și electrocinetică. Dar, cel mai recent, oamenii de știință au sugerat că luminile sunt cauzate de elementele dinainte de cutremur care trezesc încărcătura electrică naturală a rocilor, făcându-le să strălucească.

fenomene ciudate
Curcubeele pe timpul noptii sunt foarte rare

Curcubee de noapte

Ai crezut că curcubeele apar doar în timpul zilei? Ei bine, mai gândește-te. Aceste „moonbows” în formă de arc se formează atunci când lumina dintr-o sursă precum luna sare și se refractă în picăturile de apă de pe cer. Moonbows sunt un fenomen extrem de rar, care apare numai atunci când luna este foarte jos pe cer, cerul este întunecat și ploaia cade în fața lunii.

Soarele este mult mai strălucitor decât luna, așa că arcurile lunare nu sunt nici pe departe la fel de strălucitoare precum curcubeele din timpul zilei. Deși sunt adesea văzute în alb, în cazuri rare poți vedea un moonbow în toată splendoarea sa multinuanțată.

Cele mai bune locuri pentru a asista la un arc de lună sunt locurile cu fluxuri constante de apă, cum ar fi Cascada Niagara din Ontario, Canada și New York, Parcul Național Yosemite din California și Marele Canion din Arizona.

Întoarcerea din morți

În timpul operației, un bărbat de 66 de ani a intrat în stop cardiac. După 17 minute de eforturi de resuscitare, acesta a fost declarat decedat. Dar în mod miraculos, un chirurg a simțit un puls zece minute mai târziu. Era încă în viață. Operația bărbatului a decurs conform planului, cu o concluzie pozitivă.

Și nici măcar acesta nu este singurul caz în care se întâmplă acest lucru. În 2014, un bărbat în vârstă de 78 de ani din Mississippi a fost declarat mort după ce o asistentă a descoperit că nu avea puls. S-a trezit a doua zi la o morgă într-o pungă de cadavre.

Acestea sunt povești incredibile care sună ca și cum ar aparține unui film de groază, dar există un termen real pentru ele: sindromul Lazăr. Chiar și unii medici nu sunt siguri ce este moartea și se bazează doar pe lipsa bătăilor inimii și a respirației pentru a determina moartea.

Deja vu

Deja vu este o expresie franceză care înseamnă „deja văzut”, referindu-se la sentimentul distinct, derutant și misterios de a fi experimentat un anumit set de circumstanțe înainte. O femeie ar putea intra într-o clădire, de exemplu, într-o țară străină pe care nu o vizitase niciodată, și poate simți că decorul este ciudat și foarte familiar.

Unii atribuie deja vu-ului experiențelor psihice sau a unor vizionări nedorite ale vieților anterioare. Ca și în cazul intuiției, cercetările în psihologia umană pot oferi explicații mai naturale, dar în cele din urmă cauza și natura fenomenului în sine rămân un mister.

Intuiţie

Fie că o numim „al șaselea simț” sau altceva, toți am experimentat intuiția la un moment dat. Desigur, sentimentele instincte sunt adesea greșite, dar par să aibă dreptate în cea mai mare parte a timpului. Psihologii notează că oamenii preiau în mod subconștient informații despre lumea din jurul nostru, ceea ce ne face să simțim sau să cunoaștem informațiile fără să știm exact cum sau de ce le cunoaștem. Dar cazurile de intuiție sunt dificil de dovedit sau studiat, iar psihologia poate fi doar o parte a răspunsului.