Home » Life & Style » 7 dintre cele mai scumpe alimente din lume. Brânza care costă 1000 de euro/kg

7 dintre cele mai scumpe alimente din lume. Brânza care costă 1000 de euro/kg

Voicu Costin / 18.02.2022, 08:21

Cele mai scumpe alimente din lume sunt definite și ca delicatese și nu oricine ajunge să guste din aceste preparate. Pare greu de crezut, dar unele dintre ele ajung să coste mii de euro! Prețul exorbitant se datorează procesului greu de obținere sau altă explicație constă în faptul că acele ingrediente sunt foarte rare. Oare merită aceste sume de bani sau se bucură de un marketing special?

7 dintre cele mai scumpe alimente din lume

Cea mai scumpă brânză din lume

Brânza pule este fabricată în Serbia, din lapte de măgăriță (60%) și lapte de capră (40%), provenit de la o fermă din Serbia din rezervația naturală Zasavica.

„Pentru a produce un kilogram de brânză, sunt necesari 25 de litri de lapte de măgăriţă, din acest motiv, prețul unui kg de brânză este de aproximativ 1000 de euro/kg”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USMAV Cluj.

Șofranul

Șofranul este una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, costând în jur de 2.700 de euro per kilogram. Condimentul, poreclit „aurul roșu”, este stigmatul (sau firele) de culoare roşie de la o floare de crocus și este folosit ca agent de colorare în alimente. De ce ceva atât de mic costă atât de mult?

Motivele sunt simple. Crocusul de sofran înfloreşte doar o săptămână sau două pe an, toamna. Recoltarea condimentului necesită forță de muncă (este colectat și procesat manual) și fiecare floare mică are doar trei stigmate, ceea ce înseamnă că este nevoie de aproximativ două terenuri de fotbal de crocus pentru a crea un kilogram de șofran. Adică 300.000 de flori!

Caviar

Este considerat una dintre marile delicatese ale lumii. Este dificil de manipulat și de ambalat, dar, mai semnificativ, este incredibil de rar. Cel mai faimos caviar provine de la sturionul beluga, găsit în Marea Caspică și Marea Neagră. Acum, pe cale critică de dispariție, foarte puține dintre ouăle sale pot fi vândute legal. Este nevoie de până la două decenii pentru ca sturionul beluga să ajungă la maturitate!

Și mai rar se găsesc icrele de la sturionul albinos, acum aproape dispăruți dn mediul lor nativ. Potrivit Guinness World Records, cel mai scump caviar înregistrat este de la un sturion albino beluga în vârstă (posibil în vârstă de 100 de ani) al cărui caviar alb s-a vândut cu aproximativ 34.500 de dolari per kilogram.

Stridii

Considerate acum un lux, stridiile nu au fost întotdeauna hrana celor bogați. La începutul secolului al XIX-lea, stridiile erau ieftine ca chipsurile și erau o sursă importantă de hrană pentru clasele muncitoare din comunitățile de pe coastă. Dar pescuitul excesiv și poluarea au avut un efect catastrofal asupra lor, iar deficitul le-a sporit valoarea. O duzină într-un restaurant cu fructe de mare de top din Londra vă va costa în jur de 51 de lire sterline.

Trufa Albă

Găsite în regiunea Piemont din nordul Italiei, trufele albe cresc doar printre rădăcinile anumitor copaci şi sunt mult mai rare decât orice alt tip de trufe. Au și au o aromă deosebit de intensă. Ele nu pot fi cultivate, deși oamenii au încercat de generații întregi să cultive trufele. Pot fi obținute doar din sălbăticie. Această procedură împreună cu distanţa pe care oamenii o străbat pentru a le localiza și a le recolta ar putea reprezenta o explicație pentru prețul lor ridicat. Suma record plătită pentru o singură trufă albă a fost oferită de proprietarul cazinoului din Macao, Stanley Ho, în 2007. El a plătit 330.000 de dolari pentru una dintre cele mai mari trufe descoperite – cântărea 1,5 kg.

Șunca iberică

Un tip de șuncă curată, produsă în Spania și Portugalia, cea mai bună șuncă iberică este de la porci crescuți în aer liber care au o dietă numai din ghinde, în ultima perioadă a vieții. Clasificarea șuncii iberice este extrem de strictă, considerată a fi cea mai bună. Este obţinută de la porci iberici de rasă pură. Potrivit Guinness World Records, cea mai scumpă pulpă de șuncă disponibilă în comerț este un „Manchado de Jabugo” iberic, vândut cu amănuntul la 3.192,76 de euro.

Carne de vita Wagyu

Wagyu se traduce pur și simplu prin „Carne de vită japoneză” și poate proveni din oricare dintre cele patru rase diferite de vaci japoneze. Carnea este intens marmorată cu grăsime, care se dă jos în timpul procesului de gătire pentru a face carnea frageda și să se topească în gură.

Prețul ridicat se datorează procesului de creștere. Pentru a face parte din marca Wagyu, vacile trebuie să fie crescute și hrănite conform regulilor stricte, vițeilor li se oferă hrană specială pentru a garanta marmorarea. Carnea de vită Kobe, una dintre cele mai apreciate, ajunge până la 500 de lire sterline per kg în Japonia.