Home » Life & Style » 7 produse pe care să nu le arunci după depăşirea datei de expirare. Au o valabilitate mult mai mare de fapt

7 produse pe care să nu le arunci după depăşirea datei de expirare. Au o valabilitate mult mai mare de fapt

Voicu Costin / 09.05.2022, 16:22
7 produse pe care să nu le arunci după depăşirea datei de expirare. Au o valabilitate mult mai mare de fapt

Alimentele de bază sau produsele cosmetice au o dată inscripționată pe ambalaj, care sugerează consumarea lor, înainte de acel termen. Ca multe alte produse, acestea pot fi consumate și după data de expirare, însă trebuie îndeplinite anumite condiţii. Inclusiv apa are termen de expirare, dar știm cu toții că aceasta nu are cum să expire. Care sunt alimentele care pot fi consumate și după ce expiră?

Produse pe care ne putem baza ani de zile

Sarea rezistă şi câţiva ani fără să expire

Un produs care poate fi consumat, chiar dacă a depăşit termenul de valabilitate, este sarea. Aceasta nu are o dată de expirare propriu-zisă, dar, dar dacă are condimente sau coloranţi, se poate deteriora în timp. Dar, sarea de masă simplă sau sarea de mare poate să fie folosită timp de câţiva ani.

Legume congelate sau alte produse de acest fel

Pachetele nedesfăcute de legume congelate pot fi consumate chiar şi până la 10 luni după depăşirea datei de expirare notate pe ambalaj. Dacă o pungă de legume a fost deschisă, conținutul este expus microorganismelor care strică alimentele. Temperatura foarte scăzută din congelator nu permite dezvoltarea microorganismelor, acestea nefiind obişnuite să trăiască la asemenea temperaturi scăzute.

Orezul rezistă mult timp într-un recipient etanş

Orezul negătit este un ingredient procesat și rafinat care poate fi bun până la șase luni, chiar şi după depăşirea termenului de valabilitate, dacă este păstrat într-un recipient închis ermetic.

Pasta de dinţi

Pasta de dinţi poate fi folosită chiar dacă a trecut data de expirare trecută pe tub, dar devine mai puţin eficientă în prevenirea cariilor dentare.

Produsele de machiaj nedesfăcute pot fi folosite după depăşirea termenului de valabilitate

Dacă sunt păstrate în condiții bune, produsele de machiaj pot fi utilizate mult timp după data de expirare inscripționată pe ambalaj, după cum indică Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Fondul de ten nedeschis poate fi bun şi la câțiva ani după depăşirea termenului de valabilitate, dar odată ce este desfăcut, trebuie folosit doar pe parcursul următorului an. Lacul de unghii se va usca odată cu trecerea timpului, dar poate fi aplicat fără griji până atunci.

Fulgii de ovăz

Folosit ca aliment de bază, fulgii de ovăz nu duc lipsă de vitamine. Acest aliment este apreciat de mulți oameni și consumat în cantități mari. Timp de până la 3 ani, ovăzul poate fi ținut nedeschis sau resigilat. Fie că este folosit ca mic dejun, prăjituri sau în pâine, ovăzul este o alegere bună pentru timp îndelungat.

Mierea

Mierea sau nectarul zeilor își păstrează gustul și prospețimea în ciuda trecerii timpului. Folosită ca ingredient în prăjituri sau pentru a îndulci ceaiurile, mierea conține vitamine și are proprietăţi antivirale şi antibacteriene. Chiar dacă cumpărați un borcan de miere și nu ați consumat-o până la data inscripționată pe ambalaj, nu vă faceți griji. Aceasta nu expiră niciodată!