Home » Life & Style » 8 lucruri uimitoare despre Japonia. De ce se numește Țara Soarelui Răsare

8 lucruri uimitoare despre Japonia. De ce se numește Țara Soarelui Răsare

Voicu Costin / 11.12.2021, 08:03
8 lucruri uimitoare despre Japonia. De ce se numește Țara Soarelui Răsare

Una dintre cele mai cunoscute țări asiatice, Japonia, este în topul celor mai dezvoltate state din lume. Istoria țării datează de două milenii și jumătate, templele și  manuscrisele fiind martore dezvoltării la nivelul ajuns până în ziua de astăzi. Vizitată anual de milioane de turiști, Japonia îmbină peisajele sale naturale cu bucătăria tradițională  și cultură asiatică unică. Îmbinarea arhitecturii noilor clădiri de tip „zgârie-nori” și palatele vechilor împărați niponi oferă o imagine unică în lume. Vom afla care este legenda ce a dat țării numele de „Țara Soarelui Răsare”.

Japonia considerată Țara Soarelui Răsare

Japonia este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de insule, care se află între Oceanul Pacific și Marea Japoniei. Denumirea oficială, Nipponkoku, tradusă ca „Țara de la originea soarelui”, este cunoscută de români sub numele de Țara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei. Ei au înfipt o sabie în ocean, iar când au scos-o s-au format patru picături ce au devenit insulele principale, iar pe lângă o multitudine de insule mici.

Japonia este considerată una dintre cele mai mari puteri ale lumii: locul al treilea ocupat în domeniul economic al lumii (conform PIB-ului nominal) și a cincea țară privind exportul și importul mondial. Japonia este o țară dezvoltată, cunoscută în lumea științei și a tehnologiei, cu o speranță de viață ridicată și infrastructură avansată.

Unul dintre motivele pentru care Japonia se numește și „ Țara Soarelui Răsare”  este poziția geografică pe hartă. Fiind localizată în partea cea mai estică a lumii, locul de unde răsare soarele, i-a adus această denumire.

Deși mulți cred că Japonia este prima care se bucură de lumina soarelui, defapt, Nouă Zeelandă este țara de unde se poate admira primul răsărit.

Se pare că denumirea de Țară a Soarelui Răsare este veche de sute de ani și a fost dată de conducătorii chinezi care numeau teritoriul de la est de țara lor „Originea Soarelui”. Denumirea cu pricina s-a păstrat până în zilele noastre.

Lucruri pe care poate nu le știai despre Japonia

  • Deseori intitulată Nippon sau Nihon, Japonia înseamnă Țară de la Originea Soarelui. Aceasta a devenit mai populară drept Țară Soarelui Răsare.
  • Speranța de viață în Japonia este pe primul loc în lume, 81 de ani la bărbați și 88 de ani la femei. Peste 50.000 de oameni au vârsta de peste 100 de ani;
  • Fiind o țară situat pe un lanț de insule, între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, Japonia are peste 6800 de insule;
  • Fiind considerată cea mai veche pedeapsa împotriva criminalilor, autoritățile japoneze nu au abolit încă pedeapsa cu moartea;
  • În Japonia, pisicile negre aduc noroc;
  • A două bombă atomică, lansată în 1945 asupra Japoniei, la Nagasaki, a avut de fapt ca țintă orașul Kokura, dar destinația a fost schimbată din cauza vremii nefavorabile;
  • Japonia este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Rata foarte scăzută a criminalității, în medie două crime cu arme de foc, oferă oamenilor siguranță, atât locuitorilor cât și turiștilor.
  • Punctualitatea este unul din punctele forte ale japonezilor. Rata întârzierii trenurilor este una dintre cele mai mici din lume. 18 secunde anual, aceasta este media extrem de scăzută, pentru care sunt cunoscuți niponii în întreagă lume.