Home » Life & Style » De ce pisica neagră aduce ghinion. Între mit și realitate

De ce pisica neagră aduce ghinion. Între mit și realitate

Voicu Costin / 05.12.2021, 18:56
De ce pisica neagră aduce ghinion. Între mit și realitate

Cu toții am auzit de superstiții și efectul lor asupra „bunului mers al lucrurilor”. Credința în miturile rămase din străvechi, la bază având explicații mistice sau culturale, mulți dintre noi avem diferite superstiții. Superstiția legată de ghinionul adus de pisica neagră este una dintre cele mai cunoscute. Vom afla dacă este de fapt un mit sau o realitate.

Pisica neagră, simbolul ghinionului?

Superstiția este o credință în care un animal, obiect sau o acțiune are o explicație mistică sau magică. O născocire din punct de vedere cultural, social sau religios fără nici o explicație științifică, credința în spirite, farmece sau vrăji, obiecte care poartă noroc și forțe supranaturale sperie „credincioșii”.

Pisicile negre au devenit una dintre imaginile reprezentative de Halloween și un simbol al ghinionului, deoarece mulți oameni cred că o pisică neagră ne poate da viața peste cap. Intersectarea drumurilor noastre cu gingașa felină creează isterie în rândul superstiţioşilor. „Ghinionul” sau  chiar „moartea” reprezintă unele dintre lucrurile ce ne pot urmări toată viața, spun gurile rele.

Privind în trecut, oamenii considerau că felinele erau imaginea unor creaturi ce creau probleme prin natura lor sălbatică. Pisicile erau creaturi mari, carnivore, iar dovezile demonstrează că oamenii au fost mereu nevoiți să le alunge pentru a supraviețui. Cu toate acestea, oamenii au încercat să domesticească aceste creaturi periculoase foarte târziu.

Pisica trăiește pe lângă casa oamenilor de cel puțin 3500 de ani, fiind folosită de către egipteni pentru a ține șoarecii departe. În ciuda procesului de domesticire, pisica nu și-a pierdut abilitatea de a trăi în sălbăticie. Conform unui studiu din 2012, felinele au fost prima dată domesticite în anul 2200 î.Hr. Potrivit articolului publicat în Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile în animale domestice.

Un studiu genetic din 2007 a arătat însă că pisicile provin din pisica sălbatică africană (Felis silvestris lybica), divergența producându-se în jurul anului 8000 î.Hr., în Asia de Sud-Est.

De ce pisicile negre poartă ghinion?

Superstițiile „Ți-a tăiat pisica neagră calea” sau „Mergi 3 pași înapoi când vezi pisica neagră” au început din era Evului Mediu în Europa. Legendă porneşte de la un bărbat și fiul său care au dat peste o pisică neagră și au încercat să o alunge, aruncând cu pietre în ea. Pisica rănită a intrat în casa unei femei despre care se zvonea că ar fi vrăjitoare.

Apariția femeii învinețită și șchiopătând a doua zi le-au creat impresia oamenilor că pisica trebuie să fie femeia transformată astfel, notează history.com.

Din cauza blănii lor negre, alte teorii sugerează că în această perioadă, oamenii au început să vadă pisicile negre ca un semn al morții și al ghinionului precum corbii și ciorile. Din păcate, credința oamenilor în astfel de superstiții le-au adus bietelor animale doar suferință. „Semne rele” trimise de vrăjitoare și personaje mitice, oamenii au încercat să scape de acestea alungându-le pe străzi, în Europa mii de pisici, fiind chiar ucise.

În diferite colțuri ale lumii pisica neagră este considerată o ființă aducătoare de ghinion: în China – foamete și necazuri, în Italia – moarte, în Germania – veste proastă, în Statele Unite – necazuri și blesteme, și în România – ghinion.