Home » Life & Style » 8 Martie, scurt istoric. De când și de ce se serbează Ziua Femeii în această zi. Cum se sărbătorește pe glob

8 Martie, scurt istoric. De când și de ce se serbează Ziua Femeii în această zi. Cum se sărbătorește pe glob

Ileana Mladinoiu / 07.03.2023, 18:11
8 Martie, scurt istoric. De când și de ce se serbează Ziua Femeii în această zi. Cum se sărbătorește pe glob

Ziua Internațională a Femeii sărbătorită în întreaga lume pe 8 martie a fost, de mai bine de un secol, un simbol al luptelor și revendicărilor pentru drepturile femeii, împotriva sexismului și inegalităților față de bărbați. În unele țări, încă din antichitate, primăvara avea loc un eveniment al cărui scop era sărbătorirea zeiţei Rhea, mama tuturor zeilor.

8 Martie, scurt istoric. Ce semnificație poartă această zi

De mai bine de 100 de ani, 8 martie este o dată care are o istorie. Cu 8 martie, sărbătorim ideea unei ample adunări internaționale și anuale de femei inițiate de jurnalistul și politicianul german Clara Zetkin. În 1910, în timpul celei de-a doua Conferințe Internaționale a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, socialista germană și redactor-șef al revistei Die Gleichheit (Egalitate), Clara Zetkin, a propus pentru prima dată să se organizeze Ziua Internațională a Femeii, cu următoarea  rezoluție: „Femeile socialiste de toate naționalitățile vor organiza, în țările lor, o zi specială a femeii, al cărei scop principal va fi promovarea dreptului la vot al femeilor (…)”. Conferința a reunit 100 de femei din 17 țări, iar propunerea a fost imediat adoptată.

Clara Zetkin a fost inspirată de „Zilele Femeii” organizate în Statele Unite de femeile socialiste încă din 1908, când 15.000 de femei au mărșăluit în New York, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. În 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. 8 Martie nu este o sărbătoare națională în Statele Unite, deși luna martie este considerată luna istoriei femeilor. Acesta este un moment ideal pentru a atrage atenția asupra realizărilor femeilor de-a lungul istoriei trecute și contemporane. Capitalele găzduiesc mitinguri, conferințe și evenimente de afaceri care combină conversația și conducerea gândită pe acest subiect.

În ce context 8 Martie a fost declarată Ziua Internațională a Femeii

Pe 8 martie 1914, femeile germane au cerut dreptul de vot la un miting mare. Din 1917, odată cu greva muncitorilor din Sankt-Petersburg, tradiția zilei de 8 martie este pusă definitiv în aplicare. La 8 martie 1921, Lenin a decretat această dată „Ziua femeii”. În Elveția, femeile socialiste au fost implicate încă de la început și au organizat prima Zi a Femeii în multe orașe din Elveția germanofonă pe 19 martie 1911. În Elveția francofonă, în 1914, 600 de persoane s-au întâlnit pentru prima dată la Geneva. Astfel începe îndelungata tradiție de 8 martie în Elveția, o zi de acțiune și cerere pentru egalitatea de gen și o zi de solidaritate cu femeile din întreaga lume.

La 8 martie 1977, Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluție, invita toate statele să proclame, într-o zi a anului, „Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pacea internațională, denumită mai frecvent „Ziua internațională a femeii” .

Cum se sărbătorește pe glob Ziua Femeii

În Rusia

Deși 8 martie a fost o sărbătoare națională oficială în Rusia din 1918, semnificația sa inițială pare să-și fi uitat în mare măsură rădăcinile politice, recunoscând  rolul femeile în termeni generali prin cadouri.

În China

În timp ce China sărbătorește Ziua fetelor pe 7 martie, țara a recunoscut și Ziua Internațională a Femeii din 1949. Pe 8 martie, angajatorii pot, dar nu sunt obligați, să acorde lucrătoarelor o jumătate de zi liberă. Cu toate acestea, ziua este puternic marcată și de un aspect comercial, încurajând astfel bărbații să cumpere cadouri pentru femeile din jurul lor.

În Australia

Australienii au sărbătorit Ziua Internațională a Femeii de zeci de ani. Paradele au devenit larg răspândite încă de la începutul anilor 1970. Discuțiile de grup, micul dejun și evenimentele prezintă femei ce s-au remarcat în domeniile lor. Este și o ocazie de a cere mai multă reprezentare, egalitate și diversitate la toate nivelurile.

În Italia

Pe 8 martie, italiencele primesc în mod tradițional de la bărbați buchete mici de mimoze galbene. Chiar dacă aceste flori sunt ieftine, sunt considerate un simbol al forței feminine. De aceea, buchetele de mimoze sunt oferite frecvent între femei în semn de solidaritate feminină.

În România

În România, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în același mod ca Ziua Mamei, dând posibilitatea bărbaților de a fi recunoscători  mamelor, bunicilor și prietenelor care au copii, oferindu-le felicitări și flori.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

Ziua Internațională a Femeii este ocazia perfectă de a sărbători luptele și realizările femeilor și de a le onora pentru contribuțiile lor remarcabile. Arătați-vă aprecierea față de femeile din viața voastră. Fie că este cineva din biroul vostru sau cineva drag din familie, spuneți-le-cât de mult le respectați și apreciați. Printr-un simplu, La mulți ani!