Home » Știri » Meserii noi în România. Schimbări pe piața muncii, ce noi ocupații au apărut și ce presupun de fapt

Meserii noi în România. Schimbări pe piața muncii, ce noi ocupații au apărut și ce presupun de fapt

Ileana Mladinoiu / 22.01.2023, 13:12
Meserii noi în România. Schimbări pe piața muncii, ce noi ocupații au apărut și ce presupun de fapt

După familie, munca este una dintre componentele esențiale ale identității. Locul și importanța pe care i-o acordă oamenii depinde, totuși, foarte mult de categoria socio-profesională și de situația lor familială. Dacă pentru directori și pentru cei care desfășoară activități independente, munca este un vector de împlinire și realizare personală, nu același lucru se poate spune despre angajații cu calificări scăzute. De asemenea, este bine de știut că așteptările noilor generații nu mai sunt aceleași ca în anii precedenți. Flexibilitatea, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, cât angajamentul sunt valori cheie pentru ele. Societatea se schimbă și provocările de ieri nu vor fi aceleași cu cele de mâine. Pe piața muncii apar schimbări noi și odată cu ele meserii noi. Care sunt, în ce condiții au apărut și ce presupun de fapt, aflați din rândurile de mai jos.

Meserii noi în România. Ce locuri de muncă au apărut și ce presupun

Pe site-ul Mininisterului Muncii și Solidarității Sociale au fost actualizate la sfârșitul anului 2022 ocupațiile din România și se constată că acest COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) este completat cu 13 meserii noi, pe baza unui proiect supus dezbaterii publice. Proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011, a fost publicat pe site-ul Mininisterului Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 5 ianuarie 2023.

Meserii noi în România. În ce constau de fapt

Numerologia

Numerologia este tot mai căutată în ultimii ani. Cei care o practică spun că este pseudo-știința care se ocupă cu analiza numerică a vieții și că este sora mai mică a astrologiei. „Știința numerologiei este o știință foarte veche, antică, care mai devreme sau mai târziu ar fi trebuit să fie recunoscută, așa cum este și știința astrologiei. Și se practică în diferite domenii de activitate. Nu doar așa la nivel de ghiceală, pentru că nu e ghiceală”, potrivit numerologului Romeo Popescu, citat de euronews.ro

Consilierul de cuplu

Consilierul de cuplu nu este instruit sa se ocupe de bolile mintale. Este un specialist în relații și lucrează pe context, nu pe comportament. Un consilier de cuplu vă poate îndruma cu privire la întrebări relaționale, emoționale, sexuale sau chiar educaționale. Din perspectiva coaching-ului, vă poate oferi cheile pentru a învăța cum să gestionați viața de zi cu zi. „În consilierea de cuplu există solicitări, există această nevoie a oamenilor care vor să-și rezolve aceste probleme în interiorul cuplului. Care nu știu să-și gestioneze tensiunile, problemele apărute de nicăieri, poate” a declarat pentru aceeași sursă psihoterapeutul Keren Rosner.

Broker de servicii pentru afaceri

Ei se ocupă, în numele clienților, cu realizarea proceselor de afaceri privind vânzarea, cumpărarea și dezvoltarea acestora. Prin afaceri se înțeleg companii, bunuri, servicii, sau orice activități potențial generatoare de profit. Cu alte cuvinte, brokerii de servicii pentru afaceri au ca scop efectuarea și intermedierea tranzacțiilor pentru producerea de valoare, bunuri și servicii în beneficiul clienților.

Tehnicieni inspecții și reparații de turbine eoliene

Este vorba despre tehnician instalare turbine eoliene cod 311313, tehnician mentenanţă turbine eolienne cod 311311 şi tehnician inspecţii şi reparaţii pale de turbine eoliene cod 311312. Introducerea acestor noi meserii a avut loc la propunerea RenewAcad – Academia de Consiliere şi Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie. „Importanţa introducerii acestor meserii şi calificări noi în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) este şi mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât şi în energia eoliană”, după cum au precizat oficialii RenewAcad.

Alte meserii noi

  • evaluator accesibilitate;
  • inginer de securitate sisteme înglobate;
  • inginer în domeniul securității TIC;
  • instructor dresaj câini ghizi;
  • lucrător hotelier;
  • manager clienți strategici;
  • tehnician imprimare 3D

Pentru ca noile ocupații să fie introduse, este nevoie ca proiectul de față să primească răspuns pozitiv, să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial.