Home » Life & Style » 9 lucruri care nu au ce căuta în dormitorul tău. Sunt la fel de rele pentru somn ca o ceașcă de cafea

9 lucruri care nu au ce căuta în dormitorul tău. Sunt la fel de rele pentru somn ca o ceașcă de cafea

Cojocaru Cristian / 20.03.2022, 17:33
9 lucruri care nu au ce căuta în dormitorul tău. Sunt la fel de rele pentru somn ca o ceașcă de cafea

Somnul este unul dintre cele mai importante procese care ne permite să „repornim” și să avem suficientă putere pentru a face ceva nou. Acesta este motivul pentru care calitatea somnului nostru are o semnificație uriașă. Pentru a-ți putea asigura un somn calitativ, este important să nu ai aceste lucruri în dormitorul tău.

Lucruri pe care să nu le ții în dormitorul tău

O mulțime de factori afectează somnul, de la perna pe care dormim până la mirosurile pe care le simțim când ațipim. Află ce obiecte le-ai putea avea chiar și tu în dormitor și cât de tare îți pot afecta somnul, fără să fi știut acest lucru până acum.

Perne vechi

Pernele trebuie înlocuite o dată la un an jumătate. Pernele cu efect de memorie au o durată de viață mai mare, până la 3 ani. Dar dacă folosești o pernă de 5-6 ani, sunt șanse ca organismul tău să nu primească suficient sprijin și somnul să nu fie la fel de confortabil.

Pentru a verifica dacă trebuie să înlocuiești o pernă, scoate fața de pernă și privește cu atenție perna. Există pete de transpirație? Este ruptă? Are un miros urât? Pernele colectează celule moarte ale pielii, mucegai, căpușe și ciuperci. În timp, până la jumătate din greutatea pernei poate consta din astfel de lucruri nedorite și pot provoca alergii care îți vor afecta somnul.

Surse de miros

Există mirosuri care au un efect relaxant asupra sistemului nervos și ne ajută să adormim. Acesta este motivul pentru care multe dormitoare au mirosuri și parfumuri diferite în ele. Dar dacă există prea multe mirosuri, efectul ar putea fi invers. Nu folosi prea multe parfumuri și schimbă-le când te-ai săturat de ele.

Saltea greșită

Chiar și poziția ta preferată de somn contează. De exemplu, dacă preferi să dormi pe o parte, este mai bine să alegi o saltea din spumă cu memorie pentru a ușura sarcina asupra punctelor de presiune: umerii și șoldurile. Pentru cei care dorm pe spate, este mai bine să doarmă pe saltele mai ferme pentru a menține coloana dreaptă. Același lucru este valabil și pentru persoanele care dorm pe burtă.

Lenjeria de pat greșită

Se crede că bumbacul este un material bun pentru lenjeria de pat, deoarece este curat și natural. Dar nu este cea mai bună alegere pentru somn. Bumbacul absoarbe activ transpirația din păr și piele, ceea ce înseamnă că trebuie spălat mai des. În plus, durează mult timp să se usuce, așa că, dacă ai tendința de a te încălzi în timp ce dormi, lenjeria va absorbi transpirația și va deveni umedă.

O alternativă bună este lenjeria de pat din mătase. Au o conductivitate termică bună, ceea ce înseamnă că sunt calde iarna și răcoroase vara. Lenjeria nu provoacă reacții alergice și rezistă acarienilor. De asemenea, au un efect bun asupra pielii și părului. Deci, în ciuda prețului mare, acestea sunt de bună calitate și merită.

Multe plante

Prea multe plante în dormitor ar putea avea, de asemenea, consecințe negative. Pe de o parte, produc oxigen și absorb CO2. Dar, pe de altă parte, praful se acumulează pe ele, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra respirației. De asemenea, unele plante pot adăuga CO2 în aer în loc să-l absoarbă.

Nu îndepărta plantele cu totul, ci fii mai responsabil atunci când le alegi. Este mai bine să le alegi pe cele care sunt folosite pentru climatele uscate, deoarece sunt mai bune la absorbția CO2. Suculentele sunt o opțiune bună pentru dormitor deoarece absorb CO2 noaptea.

lucruri dormitorul tău
Ceasul de perete din dormitor poate afecta calitatea somnului tau

Perna greșită

Alegerea pernei perfecte este un proces individual, dar există câteva criterii. Pernele de puf pot provoca o reacție alergică dacă puful nu este suficient de curat. Pernele sintetice își pierd forma rapid și necesită înlocuire. Pernele din lână sunt destul de ferme, dar rezistente la mucegai și acarieni.

Pernele din spumă cu memorie devin din ce în ce mai populare. Forma pernei se adaptează la umărul, gâtul și construcția capului pentru a elimina sarcina de pe coloana vertebrală. Dar au și un dezavantaj: păstrează căldura, ceea ce ar putea provoca disconfort.

Înălțimea pernei ar trebui să fie suficientă pentru a aduce umerii, gâtul și capul uniform în raport cu coloana vertebrală. Pernele prea înalte sau prea joase pot provoca un impact suplimentar asupra coloanei vertebrale și pot înrăutăți calitatea somnului.

Un ceas mecanic

Ceasurile mecanice pot fi destul de zgomotoase uneori. De obicei, nu acordăm atenție ticăitului, dar atunci când încercăm să adormim, sunetul poate fi destul de iritant.

Electronicele lângă pat

Nu este recomandat să păstrezi diferite surse de radiații electromagnetice lângă patul tău, cum ar fi telefoanele mobile, laptopurile și televizoarele. Potrivit unor studii, radiațiile electromagnetice pot avea un efect negativ asupra producției de melatonină.

Prea multă mobilă

Un dormitor aglomerat devine vizual mai mic, mobilierul adună mult praf, iar impresia camerei nu este una tocmai bună. Acesta este motivul pentru care este mai bine să eviți mobilierul inutil în dormitorul tău. Somnul este mai bun dacă sunt mai puține lucruri în dormitor.