Home » Cum să faci orice » La ce temperatură și la cât timp se spală așternuturile din dormitor. Greșeala majoră pe care o fac multe persoane

La ce temperatură și la cât timp se spală așternuturile din dormitor. Greșeala majoră pe care o fac multe persoane

Manolică Anca / 04.01.2022, 16:29
La ce temperatură și la cât timp se spală așternuturile din dormitor. Greșeala majoră pe care o fac multe persoane

Ne petrecem o treime din viață în așternuturile din dormitor, lăsând în urmă 56 de ore pe săptămână de transpirație, ulei de corp și celule moarte ale pielii. Deci cât de des ar trebui să le spălăm? Și care este cel mai bun mod de a face asta? Iată tot ce trebuie să știi despre curățarea și întreținerea corectă a așternuturilor din dormitor.

Sfaturi prețioase pentru un dormitor curat și un somn odihnitor

Dormitorul tău ar trebui să fie un sanctuar de pace, sănătate și relaxare. Cu toate acestea, poate deveni, din neatenție, o cameră din casă care poate să nu fie atât de curată și de igienizată pe cât ai crede. Lenjeriile de pat, cuverturile au nevoie de o spălare regulată pentru a menține un pat curat și sănătos și pentru ca somnul să fie unul odihnitor. Urmarea unor pași specifici va face ca așternuturile din dormitor să pară ca noi dar, mai ales, curate.

Înainte de a spăla cearceafurile trebuie să îți cunoști bine mașina de spălat, pentru a ști în ce măsură poate face față încărcăturii. Cearșafurile ar trebui, în general, să fie spălate în apă caldă pentru a ucide germenii și bacteriile, dar, la fel ca și în cazul hainelor, asigură-te că citești mai întâi etichetele de îngrijire. Reține că există unele țesături speciale care au nevoie de îngrijire suplimentară și de setări de spălare speciale.

La ce temperatură se spală așternuturile din dormitor

Este ușor să uiți de igiena dormitorului. În momentul în care ai terminat munca sau ai avut o zi lungă, vrei doar să te strecori în pat și să adormi. De aceea, este atât de important să te asiguri că dormitorul, salteaua și lenjeria de pat sunt cât mai curate pentru a te ajuta să te odihnești bine.

Deși a existat o campanie de reducere a temperaturilor de spălare a hainelor până la 30 de grade, lenjeriile de pat sunt într-o altă categorie. Petreci 7-9 ore în fiecare noapte în pat. Pe parcursul unei săptămâni înseamnă între 49-63 de ore în care ești în contact direct cu plapuma și lenjeria de pat.

Așternuturile din dormitor pot fi purtătoare de mulți microbi
Așternuturile din dormitor pot fi purtătoare de mulți microbi

În timp ce o spălare la mașină la 30 de grade poate păstra curat un tricou care a fost purtat o zi sau două, nu va fi suficient pentru lenjeria de pat. O spălare la 30 de grade pur și simplu nu este suficient de intensă sau de fierbinte pentru a distruge bacteriile. Așadar, așternuturile din dormitor ar trebui spălate la 60 de grade la o spălare de lungă durată, adică peste 2 ore. În acest fel te vei asigura că orice urmă de transpirație, păr, praf sau alte impurități sunt ucise și apoi îndepărtate.

La cât timp se spală așternuturile din dormitor

Primul lucru care trebuie spus este că depinde de cât de des dormi în patul tău. Având stiluri de viață și regimuri de lucru diferite, unii oameni pot petrece doar o parte din săptămână acasă. Ca regulă generală, lenjeria de pat ar trebui spălată la fiecare 7 nopți de somn sau cel mult la două săptămâni.

Pentru a prelungi viaţa așternuturilor din dormitor este preferabil să fie spălate separat, nu în combinaţie cu alte piese cum ar fi prosoapele de bucătărie sau lenjeria intimă. Riști să răpândești și mai mult microbii. Fețele de pernă ar trebui schimbate și mai des, de cel puţin de două ori pe săptămână şi călcate la temperaturi înalte pentru a le steriliza. Indicat este ca așternuturile să fie din materiale naturale, precum bumbacul.