Home » Life & Style » Culori de cameră. Ce combinații de culori să faci, în funcție de forma și dimensiunea dormitorului

Culori de cameră. Ce combinații de culori să faci, în funcție de forma și dimensiunea dormitorului

Voicu Costin / 09.12.2021, 14:43

Ambientul dormitorului îți poate aduce o stare de relaxare la sfârșitul unei zile agitate de muncă sau în weekend când vrei pur și simplu să te odihnești mai mult. Paleta cromatică pe care o putem folosi este diversificată în aceste zile, însă diferența de opinii între parteneri vă poate pune în dificultate. Rămâi alături de noi pentru a afla câteva sfaturi utile legate de efectul ambianței din dormitor asupra somnului!

Cu culori să alegi pentru dormitor, în funcție de dimensiunile dormitorului

Dormitorul este probabil camera unde ne petrecem cea mai mare parte din timp, de aceea alegerea paletei cromatice poate fi puțin dificilă. Camera trebuie să îți ofere o oază de liniște, amenajarea ei putând fi făcută în diverse moduri. Culori deschise sau mai închise se vor alege în funcție de dimensiune, formă și vârstă. Aceste sfaturi pentru redecorare va face procesul mai ușor decât îți imaginai.

Paleta de culori aleasă pentru dormitor depinde în mare parte de dimensiunile camerei. Alegerea unor nuanțe potrivite va obține efectul unui dormitor mai spațios decât este în realitate. Un alt factor important este luminozitatea, care trebuie să fie îmbinată cu cromatică pereților și cele ale pieselor de mobilier și decor, dar și cu stilul și forma acestora.

O cameră de dimensiuni reduse trebuie redecorată cu nuanțe deschise precum: bleu, galben, portocaliu, turcoaz sau roz, lumina jucând și ea un rol foarte important pentru a crea senzația de spațiu mai mare. Alegerea mobilierului ce are în componenţă și oglinzi poate să fie un element de ajutor

Dacă pentru un dormitor de dimensiuni mici am alege culori cât mai deschise, mai viu colorate, amenajarea unui dormitor de dimensiuni mari ne oferă posibilitatea de a redecora în funcție de preferințele noastre. Culori precum maro, negru, rosu, albastru sau alb pot decora camerele mai spațioase. Unele persoane preferă alegerea unei palete formată din non-culori sau culori mai reci, iar altele, deși dispun de mult spațiu vor alege culori deschise pentru a le crea senzația că dispun de un spațiu imens.

Forma dormitorului

Forma camerei te poate pune uneori în dificultate când vrei să redecorezi. Sunt însă câteva trucuri care te poate ajuta ca în cazul unei camere de formă dreptunghiulară să obții efectul unei camere spațioase.

Există în unele locuințe și camere mai lungi și înguste. Dormitorul poate fi una dintre aceste camere. Alegerea unor nuanțe ce formează un contrast cromatic îți va lăsa impresia unui spațiu mult mai mare.

Cele mai des întâlnite forme ale dormitoarelor sunt probabil cele pătrate. Personalitatea ta va juca un rol important în alegerea culorilor. O culoare deschisă totuși îți va oferi o stare de relaxarea mai bună iar camera de zi și de noapte va deveni locul preferat!

Alegerea culorilor în funcţie de vârstă

Vârsta este un alt factor foarte important în alegerea paletei de culori pentru dormitorul nostru. Dacă în adolescenţă ne-am fi tapetat pereții cu postere cu actori celebri sau cântăreții preferați, iar culorile pereților ar fi putut avea și o nuanță mai închisă, când înaintăm în vârstă optăm pentru alt stil de decorare. Design-ul camerei poate varia, culorile din trend putând fi o alegere pentru multe cupluri.

Combinațiile de culori va pot înveseli camera iar mobilierul ales va oferi o imagine clasică sau poate va întineri camera.

Culorile dormitorului vor fi alese în funcție de stilul de viață și personalitatea ta. Ele vor contribui la starea ta de relaxare şi te va ajuta să dormi mai liniștit, starea de pace fiind pe deplin resimțită.