Home » Life & Style » „A plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde provine și cine a folosit pentru prima dată expresia

„A plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde provine și cine a folosit pentru prima dată expresia

Voicu Costin / 02.01.2022, 10:00
„A plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde provine și cine a folosit pentru prima dată expresia

Expresiile folosite de români nu sunt mereu înțelese pe deplin, iar de multe ori oamenii le folosesc în contexte nepotrivite. „A plânge cu lacrimi de crocodil” se aude destul de des din gurile oamenilor, dar trebuie să știm și înțelesul expresiei. De unde provine și cine a folosit pentru prima dată expresia aflăm imediat!

„A plânge cu lacrimi de crocodil” – origine și semnificație

Expresia folosită în asociere cu animalul prădător nu a fost aleasă deloc întâmplător. Ea face referire la un plâns înșelător, fățarnic pe care oamenii îl folosesc adeseori, pentru a intimida, în special copiii.

Această are la bază o legendă și se leagă de comportamentul reptilelor mari acvatice.

Pe malul Nilului, în America de Sud, crocodilii ce își nășteau puii găseau destul de greu hrană pentru ei. Astfel, crocodilii stăteau pe malul Nilului plângând asemeni oamenilor și se prefăceau că suferă. Animalele atrăgeau atenția, iar când oamenii se apropiau, aceștia erau devorați.

Se spune că reptilele lăcrimează atunci când își savurează pradă. Oamenii de știință au elaborat și o ipoteză:

„Glandele lacrimale ale crocodililor sunt controlate de acelaşi circuit neuromotor care reglează şi glandele salivare şi pe cele gastrice”, tocmai de aceea, atunci când reptilele mănâncă, se activează glandele lacrimale și ochii le lăcrimează.

Alăturarea de cuvinte a fost folosită pentru prima dată în opera „The Faerie Queene” a lui Edmund Spenser, un poem englezesc scris în anul 1590. William Shakespeare a utilizat-o în scrierea „Othello”, din 1603.

Crocodilii sunt reptile semiacvatice mari care trăiesc în zonele tropicale din Africa, Asia, America și Australia.

Deși par asemănătoare, crocodilii, aligatorii și garialul aparțin unor familii biologice separate. Garialul, cu botul său îngust este mai ușor de distins, în timp ce diferențele morfologice sunt mai greu de observat la crocodili și aligatori. Cele mai evidente diferențe exterioare sunt vizibile în cap, crocodilii având capete mai înguste și mai lungi, cu botul mai mult în formă de V decât în​​ formă de U, în comparație cu aligatorii și caimanii.

Crocodilii, reptilele antice

Dimensiunea, morfologia, comportamentul și ecologia crocodilului diferă oarecum între specii. Cu toate acestea, ele au multe asemănări și în aceste domenii. Toți crocodilii sunt semiacvatici și tind să se adune în habitate de apă dulce, cum ar fi râuri, lacuri, zone umede și uneori în apă sărată. Sunt animale carnivore hrănindu-se mai ales cu vertebrate precum pești, reptile, păsări și mamifere, moluștele și crustacee, în funcție de specie și vârstă. Toți crocodilii sunt specii tropicale care, spre deosebire de aligatori, sunt foarte sensibile la frig.

Forma corpului crocodililor din prezent este adaptată la mediul de viață în care trăiesc, astfel corpul este turtit dorsoventral și se termină cu o coadă lățită și musculoasă care ajută la înot sau pe post de cârmă. Gura este largă, prevăzută cu o dentiție puternică de formă conică. Crocodilii au o lungime a corpului, în funcție de specie, între 1,20 și 7 m lungime. Au fost găsite, prin săpături, fosile de crocodili care aveau lungimea de 12 m. Aceste animale cresc toată viața, însă cu înaintarea în vârstă, procesul de creștere devine mai lent, astfel încât crocodilii bătrâni cresc cu numai câțiva centimetri pe an.

Curiozități despre crocodili:

  • Primii crocodili au apărut pe Terra acum 240 de milioane de ani. Ca exemplu, omul este pe Pământ de 7 milioane de ani.
  • Crocodilii aud atât de bine încât pot auzi și plânsetele puilor din ouă.
  • Uneori, pentru a se scufunda mai adânc, crocodilii iau pietre în gură.