Home » Life & Style » Acatistul Sf Stelian Paflagonul. Rugăciunea extrem de puternică pentru ocrotirea copiilor și părinților

Acatistul Sf Stelian Paflagonul. Rugăciunea extrem de puternică pentru ocrotirea copiilor și părinților

Manolică Anca / 26.11.2021, 11:07
Acatistul Sf Stelian Paflagonul. Rugăciunea extrem de puternică pentru ocrotirea copiilor și părinților

În fiecare an, pe 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Stelian, cel cunoscut drept ocrotitorul copiilor. Noi îți vom prezenta în continuare Acatistul Sf Stelian Paflagonul, rugăciune pe care este bine să o rostești timp de 40 de zile și să ții post.

26 noiembrie – Sf Stelian Paflagonul

Sfântul Cuvios Stelian s-a născut în secolul VI, în Adrianopolie, provincia Paflagonia, Turcia de azi, de unde vine și numele de Stelian Paflagonitul. Familia sa era un înstărită, însă „treceauprintr-o altă durere, aceea a pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naştere”, se arată scris în cartea despre viețile sfinților.

A fost unicul copil al familiei care a trăit, părinții iubindu-l infinit de mult. Aşadar, cuviosul a dezvoltat o dragoste „nestinsă” pentru copii și multă milă și compasiune pentru cei aflați în suferință, după pierderea pruncilor, sau a unui frate.

Astfel, el a devenit ocrotitorul tuturor copiilor. Chiar și a celor încă nenăscuţi. Conform istorisirilor, prin rugăciunile sale, a ajutat și o femeie care nu putea să rămână însărcinată, să își poată îndeplini visul de a deveni mamă.

Acatistul Sf Stelian Paflagonul

Mari și nenumărate sunt minunile pe care sfinții lui Dumnezeu le pot săvârși în rândul oamenilor bolnavi sau încercați cu necazuri grele. Însă aceștia sunt „împărțiți”, fapt pentru care, atunci când te rogi, trebuie să știi care sfânt îți poate da ajutorul în ceea ce ai nevoie.

Fiind ocrotitor al pruncilor și al familiei creștine, Sf Stelian Paflagonul, prin Acatistul său, te poate ajuta în această privință. Viaţa sa de rugăciune, râvna şi iubirea față de Dumnezeu l-au învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.

Slujba pentru Acatistul Sf Stelian Paflagonul se face în ziua prăznuirii Sfântului Stelian, pe 26 noiembrie, și, de obicei, se citeşte timp 40 de zile, în case se ţine și post.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor
Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor

Acatistul Sf Stelian Paflagonul. Troparul Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor, glasul al 8-lea:

„Cu curgerile lacrimilor tale, nerodirea pustiului o ai lucrat, şi cu suspinurile tale cele din adânc, spre însutite osteneli o ai făcut roditoare. Şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Stelian, Părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Iubite al lui Hristos, făcătorule de minuni, grabnic ajutătorule al nostru, Cuvioase Părinte, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce te-a sfinţit pe tine din sânul maicii tale, cele de laudă aducem ţie. Din toate nevoile scapă-ne pe noi, cei ce grăim către tine: Bucură-te, Sfinte Stelian, mare făcător de minuni!

Icosul 1

Făcătorul îngerilor şi al oamenilor te-a ales pe tine dintru început ca să preamăreşti cu viaţa ta îngerească numele Sfintei Treimi, şi lepădând purtarea de grijă a lumii, ca o rază prealuminoasă a Soarelui dreptăţii strălucind viaţa ta, noi, privind preacinstitele tale nevoinţe, cu smerenie şi cu bucurie zicem unele ca acestea:
Bucură-te, cinstea Bisericii Sfinte;
Bucură-te, stâlpul cel puternic al Paflagoniei;
Bucură-te, rugătorul cel mare al pustiei;
Bucură-te, îndreptătorul credinţei şi al iubirii;
Bucură-te, chipul cel blând al smereniei;
Bucură-te, mângâierea credincioşilor;
Bucură-te, îndreptătorul cel bun al păcătoşilor;
Bucură-te, alinarea cea blândă a bolnavilor;
Bucură-te, lauda cea curată a credincioşilor;
Bucură-te, îngrădirea cea lină a pustnicilor;
Bucură-te, Sfinte Stelian, mare făcător de minuni!”

Citește continuarea pe doxologia.ro.