Home » Life & Style » Cine a fost Sfântul Stelian și de ce i se spune Ocrotitorul Copiilor

Cine a fost Sfântul Stelian și de ce i se spune Ocrotitorul Copiilor

Manolică Anca / 26.11.2020, 13:55
Cine a fost Sfântul Stelian și de ce i se spune Ocrotitorul Copiilor

În fiecare an, pe 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Stelian, cel cunoscut și îndrăgit de credincioşi pentru iubirea sa faţă de copii. Cine a fost Sfântul Stelian și de ce i se spune Ocrotitorul Copiilor

Cine a fost Sfântul Stelian

Sfântul Cuvios Stelian s-a născut în secolul VI, în Adrianopolie, provincia Paflagonia, Turcia de azi, de unde vine și numele de Stelian Paflagonitul. Familia sa era un înstărită, „treceau însă printr-o altă durere, aceea a pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naştere”, stă scris în cartea despre viețile sfinților.

Cine a fost Sfântul Stelian. El a fost unicul copil al familiei care a trăit, părinții iubindu-l infinit de mult. Aşadar, cuviosul a dezvoltat o dragoste „nestinsă” pentru copii și multă milă și compasiune pentru cei aflați în suferință, după pierderea pruncilor, sau a unui frate.

Apropierea sa de biserică s-a realizat încă din fragedă copilărie, atunci când Stefalian participa la slujbele creştine în biserica din oraşul său. După decesul timpuriu al părinților săi, acesta a ales să își vândă toată averea și să împartă totul săracilor. În final, el a luat drumul unei mănăstiri din provincie.

A devenit rapid foarte apreciat de stareț, care a dorit să îl pregătească pentru taina preoţiei. Sfântul cere însă duhovnicului îngăduinţa „de a se pustnici într-una din peşterile din preajma mânăstirii. Într-o asemenea peşteră va vieţui ani îndelungaţi, în post şi rugăciune necurmată”, se mai arată în Sinaxarul ortodox.

Sfântul Stelian a salvat mulți copii de la moarte prin rugăciunile sale
Sfântul Stelian a salvat mulți copii de la moarte prin rugăciunile sale

Rugăciunile sale a salvat mulți copii de la moarte

Aflând de la credincioși că prin părțile respective bântuie o molimă cumplită care omoară copiii, în special, acesta își amintește de durerea nemărginită a părinților la fiecare pierdere a unui copil. Astfel, începe să se roage lui Dumnezeu pentru salvarea acelor suflete.

Atunci el îşi deschide inima spre Dumnezeu şi înalţă rugăciuni smerite pentru îndepărtarea acestei molime. Rugăciunile sale fierbinţi la Dumnezeu sunt bine primite, molima încetează şi mulţi copii sunt salvaţi de la moarte”, arată sursa citată.

Din acel moment, credincioşii au conștientizat puterea rugăciunii Sfântului Stelian, dragostea sa faţă de copii şi au început să îi ceară tot mai des ajutorul. Mamele veneau la peștera sa pentru a se ruga de sănătate și de rezolvarea necazurilor. Iar rugăcunile sale erau atât de puternice, încât mamele plecau foarte fericite de acolo. Deși acesta a trecut la cele veșnice, minunile nu au încetat să aibă loc la peștera unde el a trăit în post și multă rugăciune.

O altă minune care este amintită în tradiţia bisericii s-a întâmplat într-una dintre peregrinările obişnuite ale Sfântului Stelian. Acesta a simțit să îți așeze mâna pe un copil rănit, moment în care a simțit puterea lui Dumnezeu trecând prin mâna sa și vindecând acel copil. „Iar de atunci Stelian a fost căutat de către fiecare suflet aflat în suferinţă din împrejurimi, tineri sau bătrâni.”

Astfel, pentru cine se întreabă cine a fost Sfântul Stelian, el a fost și este ocrotitorul tuturor copiilor. Chiar și a celor încă nenăscuţi. Conform istorisirilor, prin rugăciunile sale, a ajutat și o femeie care nu putea să rămână însărcinată, să își poată îndeplini visul de a deveni mamă.

Moaşte ale Sfântului Stelian se păstrează în Bucureşti, la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci. Acestea au fost dăruite bisericii, în anul 1736, de către Mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti, ctitorul acesteia.

Rugăciune către Sfântul Stelian

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău.

Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”