Home » Life & Style » Acatistul Sfântului Ciprian, izbăvitorul de vrăji și blesteme. Cum ajută și când e bine să-l citești

Acatistul Sfântului Ciprian, izbăvitorul de vrăji și blesteme. Cum ajută și când e bine să-l citești

Ileana Mladinoiu / 15.06.2022, 10:38
Acatistul Sfântului Ciprian, izbăvitorul de vrăji și blesteme. Cum ajută și când e bine să-l citești

Acatistul Sfântului Ciprian. Primul acatist a fost compus în cinstea Maicii Domnului și a fost cântat toată noaptea, sâmbătă, în a cincea săptămână din Postul Mare, în timpul asediului Constantinopolului de către perși. Capitala era înconjurată de mare si uscat. Situația era fără speranță. Maica Domnului a arătat un ajutor miraculos, iar orașul a fost mântuit.

Ce semnificație are un acatist

Prin semnificația sa, un acatist ne poartă cu gândul la o rugăciune făcută în picioare. De aceea, creștinii trebuie să citească acatistele fie în picioare, fie în genunchi, ca semn de smerenie. Acatistele cuprind mai multe paragrafe, icos, condac, de mulțumire, de laudă și de rugăminte.

Acatistele se citesc pentru diferite probleme ale unui credincios, cum ar fi: acatist pentru iertarea păcatelor, pentru păgubiti şi pentru înţelegere cu soacra, acatist contra farmecelor, pentru scăparea de patimi grele (băutură, țigară, desfrânare).

Ele nu se spun oricum, se citesc vreme de 40 de zile, însoțite de spovedanie, post, măcar miercurea și vinerea dacă nu ne aflăm în perioada unuia din cele patru posturi mari, și fapte bune. Zadarnic ceri Lui Dumnezeu sănătate dacă vei continu cu patimile, degeaba ceri bani dacă nu muncești, zadarnic ceri înțelegere dacă nu știi să ierți.

Cine este Sfântul Ciprian

Dintre toate lucrările religioase reiese că Sfântul Ciprian s-a născut pe timpul domniei lui Deciu (249-251) și că locuia în orașul Antiohia care aparținea Siriei antice. Era cunoscut ca unul dintre cei mai renumiți filosofi și vrăjitori. De neam era din Cartagina, născut din părinți necredincioși.

În copilărie a fost dat spre slujba păgânescului și necuratului lor zeu, Apolon. Mai mult, în anul al șaptelea a fost trimis spre învățătura meșteșugului vrăjitoriei și a drăceștii înțelepciuni. După zece ani de la nașterea sa a fost trimis de către părinți spre săvârșirea jertfei în muntele Olimpului, pe care păgânii îl numeau locuință dumnezeiască, deoarece acolo se afla nenumărată mulțime de idoli printre care mulți diavoli.

În acel munte înalt, Ciprian a învățat meșteșug diavolesc, fiindcă știa felurite năluciri drăcești. Se deprinsese a schimba văzduhul, a porni vântul, a slobozi tunete și ploi, a tulbura valurile mării, a face stricăciune în răsaduri, grădini și câmpii, a aduce vătămări și răni asupra oamenilor și se învățase la înțelepciunea cea pierzătoare și prea rea lucrare diavolească.

Mai aflăm că Aglaid, un tânăr din Antiohia, dorind să o ia de soție pe creștina Iustina, a venit la vrăjitorul Ciprian ca să-i ceară ajutorul. Acesta va folosi toate mijloacele să o facă pe Iustina să-i cadă în brațe lui Aglaid. Dar, toate eforturile lui Ciprian au fost zadarnice. Iustina a  reușit să alunge prin puterea lui Hristos întreaga lucrare diavolească. Pus în fața acestei minuni, Ciprian a ales să devină creștin, mergând la Episcopul Antim unde a primit botezul.

Faptele lui Ciprian și ale Iustinei nu au fost privite cu ochi buni de către păgâni. Aceștia i-au adus în fata guvernatorului Evtolmie care i-a supus la multe chinuri, dar au ieșit nevătămați. Guvernatorul i-a trimis apoi în Nicomidia la împăratul Diocletia care i-a condamnat la moarte prin sabie. În felul acesta, „Sfântul Ciprian împreună cu Iustina au primit moarte martirică în cetatea Nicomidiei, pe 2 octombrie 304”, scrie doxologia.ro

Acatistul Sfântului Ciprian, izbăvitorul de vrăji și blesteme. La ce ajută și când e bine să-l citești

Înainte de a pronunța Acatistul Sfântului Ciprian, se citesc rugăciunile inițiale, cele care se citesc mereu la începutul rugăciunilor principale sau înaintea unei noi fapte. După aceea, se citește acatistul însuși, în care primul icos și condacul sunt pronunțate de trei ori, după care urmează celelalte până se ajunge la condacul 13 care sună astfel:

„O, Prea Sfințite Cipriane, Ierarhul cel cinstit al lui Dumnezeu, nevoitorule prea tare, împreună cu Sfânta muceniță Iustina și Sfântul mucenic Teoctist, roagă-te lui Hristos Dumnezeul pentru cei ce pururea te cinstesc și cu cântari măresc sfânta pomenirea ta și cu rugăciunile tale, îmblânzește pe Stăpânul Hristos, pentru toți mijlocind iertare de greșeale și izbăvire de toate cursele și ispitirile diavolești, ca mântuindu-ne să-l cântam împreună cu tine, în vecii nesfârșiți, cântarea îngerească: ALILUIA!” După care se zice iarăși icosul 1 si condacul 1.

Urmează citirea rugăciunii Sfântului Ciprian:

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și Slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție. Tu cel ce locuiești în lumina nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea a smeritului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și pământul să-și dea roadele lui: copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate lucrurile diavolești. Și dezleagă pe robul Tău (se spune numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei: ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice.

Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri toată lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfăntului Tău nume.

Așa Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în cer, sau pe pământ sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor, sau cu al peștilor, sau prin necurăție și au alt chip s-au abătut asupra lui, dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, dezleagă-le pentru totdeauna cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul Nostru, care cunoști și ști toate, dezleagă. Dărămă, zdrobește, pustiește, depărtează pentru totdeauna lucrările magiei, vrăjitoriei, blestemului de la robul Tău (nume).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău cu toți ai casei lui, și dezleagă-l de tot blestemul, de toată mânia și de toate rătăcirile și greșalile știute și neștiute, pentru sfânt numele Tău că binecuvântat ești în veci. Amin”.

Ileana Mlădinoiu