Home » Life & Style » Cum se scrie un acatist și de ce e important

Cum se scrie un acatist și de ce e important

Ileana Mladinoiu / 02.04.2022, 12:12
Cum se scrie un acatist și de ce e important

Mergeți la biserică la sfintele slujbe sau intrați doar pentru o scurtă rugăciune în afara programului liturgic. Obișnuiți să lăsați un acatist ori pomelnic. Ambele se pot înmâna direct preotului sau în cutia pe care scrie „Acatiste”.

Ce este acatistul

Între acatist, pomelnic și sărindar, există diferențe care sunt legate de conținut, precum și de locul și momentul când sunt aduse spre a fi citite în biserică. Uneori, se întâmplă să transformăm acatistul într-o scrisoare de dorințe, uitând că Dumnezeu cunoaște deja nevoia, necazul și suferința fiecăruia.

De aceea, nu vom detalia în dreptul fiecărui nume cererea specifică pentru acea persoană. Cel mult, putem scrie: Ștefan bolnav, Maria, studentă, Vasile, pătimaș etc. Preotul nu are timpul necesar să citească „compuneri” despre fiecare persoană în parte.

De ce e important

Canoanele și acatistele sunt două forme tipice ale liturghiei și rugăciunii Bisericii Ortodoxe. Acatistele sunt în general compoziții de laudă, cel mai adesea adresate lui Hristos, Maicii Domnului sau unui sfânt. Există un număr mare de acatiste, însă doar unul figurează oficial, de exemplu, în liturghia Bisericii Bizantine: Acatistul Maicii Domnului. Acest imn magnific este cântat în utrenia de sâmbăta din cea de-a cincea săptămână a Postului Mare, care este numită în mod obișnuit „Sâmbăta Acatistului”.

În tradiția greacă, acest acatist se cântă și în patru părți în seara de vineri, în timpul Postului Mare. Adesea, acatistele fac parte din evlavia comunitară a unei parohii sau mănăstiri. Un acatist se poate celebra  înainte de liturghia duminicală sau ca supliment la slujbele unei anumite sărbători sau ale unui sfânt mult venerat. Cuvântul „acatist” înseamnă a sta în picioare sau chiar în genunchi, arătându-se evlavia, dragostea și rugăciunea față de sfântul pe care îl prăznuim. Este contrar „catismei”, diviziune a Psaltirii, când în timpul citirii credincioșii se pot așeza.

Acatistul servește ca model general pentru crearea altor acatiste, deși forma lor nu este fixă. În general, acatistele sunt împărțite în Condace și Icoase, adesea douăsprezece din fiecare.

Condacele sunt de cele mai multe ori prezentate ca scurte narațiuni care se termină cu exclamația: „Aleluia!”

După o scurtă introducere, Icosul constă de foarte multe ori într-o enumerare a motivelor de bucurie la persoana căreia îi este dedicat acatistul, motive care se caracterizează prin expresia „Bucură-te…” sau printr-o altă formulă care devine refren la sfârşitul fiecărui icos.

Importanța acatistului
Importanța acatistului

Cum se scrie un acatist

Acatistul are propria structură: o introducere, un cuprins și o încheiere. Când vreți să scrieți un acatist, trebuie să vă gândiți la dată. Ea va fi trecută în colțul din partea dreaptă de sus a foii. La mijloc, veți scrie „Acatist”. Sub acest cuvânt veți specifica dacă este pentru vii sau morți. Veți trece apoi și numărul de zile pentru care vreți să vi se citească acatistul (7, 10, 30, 40 de zile etc).

Cuprinsul:

Aici veți enumera numele de botez ale celor pe care doriți să-i pomeniți, dar nu prescurtate sau poreclele lor. Conform tradiției bisericești, foarte importantă este ordinea în care sunt trecute numele pe un acatist:

Preotul care v-a botezat;

Preotul care v-a cununat;

Preotul duhovnic;

Naşii de botez;

Naşii de cununie;

Părinţii şi fraţii;

Socrii și cumnații;

Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii;

Finii de cununie;

Finii de botez;

Bunicii, unchii, mătuşele, verii;

Prietenii

Încheierea

Ținând cont de cei pentru care vă rugați, vii sau morți, acatistul va avea la final o anumită formulare. Dacă este pentru vii, veți folosi: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…” . După care veți completa dorințele și nevoile pe care le aveți. Acatistul pentru morți se încheie astfel: „Cu tot neamul lor cel adormit”.  Nu uitați că ultimul cuvânt de pe ambele acatiste este Amin.

Ileana Mlădinoiu