Home » Când, unde, cum » Diferența dintre acatist și paraclis. Asemănări și deosebiri

Diferența dintre acatist și paraclis. Asemănări și deosebiri

Manolică Anca / 13.11.2021, 14:30
Diferența dintre acatist și paraclis. Asemănări și deosebiri

Care este diferența dintre un acatist și un paraclis? De ce unii sfinți au ambele, alții doar acatiste și alții deloc? Când se citește un acatist și când se citește un paraclis? Iată tot ceea ce trebuie să știi despre aceste ritualuri bisericești.

Ce este un acatist

Acatistele sunt acele rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, de a ne ajuta sau a ne izbăvi în momente de nevoie și necaz. Acestea nu sunt parte din rânduială celor șapte Laude și nici din restul de slujbe închinate sărbătorilor de peste an.

Acestea pot fi citite oricând, în afara ceasurilor de slujbă ale Bisericii, la cererea credincioșilor și pentru diversele lor nevoi. Se numesc așa (în grecește ahatistos), pentru că în timp ce sunt rostite nu se stă așezat pe scaun, ci în picioare sau în genunchi, în fața icoanei sfîntului căruia ne închinăm.

Acatistele sunt formate din mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Iisus, Fecioara Maria sau alți Sfinți. Cântările se numesc condace și icoase. Fiecare icos se termină cu „Bucură-te, mireasă, pururea fecioară” (sau „Bucură-te, sfinte..” etc), în timp ce fiecare condac se termină cu Aliluia, pe care îl repetă strana.

Acatistul Maicii Domnului, cel mai vechi și mai însemnat

Acatistul Maicii Domnului, sau al Bunei-Vestiri, este cel mai vechi și mai mult folosit dintre toate. Alcătuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului (+386), acesta este format din 25 de cântari de laudă aduse Sfântei Fecioare. Se citește mai ales la Utrenia din Sâmbăta a cincea a Postului Mare, adică la slujba de Denie de Vineri seara. Rânduială acatistului o citim din Ceaslov, de unde mai aflăm și multe alte acatiste ale sfinților.

Diferența dintre acatist și paraclis
Diferența dintre acatist și paraclis

În bisericile de mir, slujba Acatistului se face de regulă în zilele de luni, miercuri și, îndeosebi, vineri seara, precum și în ajunul sărbătorilor sfinților al căror Acatist este cinstit, fie înainte, fie după Vecernie. În mănăstiri se face dimineața, între Utrenie și Ceasuri. Credincioșii trebuie să aducă la biserică un pomelnic al viilor, tămâie și untdelemn, care sunt date preotului. Acatistele pot fi citite și acasă, de către fiecare credincios.

Ce este un paraclis

Paraclisul este o slujbă asemănătoare Acatistului, în care înălțăm rugăciuni către Sfânta Fecioara sau alți Sfinti de a se face solitori ai noștri pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta în caz de necazuri și nevoi (în grecește, parahlisis înseamnă invocare, chemare, rugăciune, mijlocire). Paraclisele se citesc „la toată scârba sufletului și la vreme de nevoie” (Ceaslovul).

Acestea sunt formate din rugăciunile începătoare obișnuite, urmate de tropare și condace. Însă, diferența o face canonul complet de nouă ode sau cântari. După acesta se citește Evanghelia și se fac ectenii stăruitoare, ca la Litie.

În ceasloavele mai noi, se regăsesc două Paraclise către Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, iar în ceasloavele mai vechi se regăsește Cinstitul Paraclis al Sfântului. În biserici, dar mai ales în mănăstiri slujba Paraclisului se face împreună cu cea a Litiei, seara, în ajunul sărbătorilor. La fel ca Acatistele, și Paraclisele se pot citi acasă, de către fiecare credincios.

Diferența dintre acatist și paraclis

Așadar, față de acatist, paraclisul are o formă mai complexă: conține canon, ectenie, etc. Paraclisul se face de obicei împreună cu Vecernia, în biserică. Oricum ar fi, nu se poate spune că paraclisul este mai „puternic” decât acatistul.

Ambele rugăciuni se fac în picioare, cu luare aminte. A se ține cont că fiecare sfânt are câte un acatist.