Home » Life & Style » Acatistul Sfântului Nicolae. Când și de ce e bine să-l rostești

Acatistul Sfântului Nicolae. Când și de ce e bine să-l rostești

Manolică Anca / 04.12.2021, 14:28
Acatistul Sfântului Nicolae. Când și de ce e bine să-l rostești

Sfântul Ierarh Nicolae este una dintre cele mai importante figuri istorice ale creștinismului. A renunțat la toată bogăția sa pentru a-i ajuta pe cei nevoiași și a pus cea mai mare piatră de temelie a religiei creștine! Este celebrat în fiecare an, pe data 6 decembrie, zi în care este bine să rostim acatistul Sfântului Nicolae. Este făcător de minuni și îi vindecă pe oamenii aflați în suferință.

6 decembrie – Sfântul Nicolae

Povestea Sfântului Nicolae a început în jurul anului 280, când se năștea în una dintre cele mai bogate familii din cetatea Patara din Asia Mică, astăzi Turcia. Părinții i-au ales un nume cu o semnificație puternică, Nicolae, care, în greacă, înseamnă „biruitor de popor”. A crescut fără să știe ce înseamnă suferința sau sărăcia, dar nu a fost niciodată atras de bogății, simțindu-se responsabil de soarta celor mai sărmani.

Viața Sfântului Nicolae s-a schimbat complet după moarte ambilor săi părinți. A renunțat la averea uriașă pe care o moștenise, împărțind bunurile și banii săracilor din Patara. A plecat din casa în care s-a născut, pornind spre Ierusalim, unde s-a alăturat bisericii, ca prelat. Credincios și iubitor de Hristos, acesta a fost prins și aruncat în temniță, în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. A fost eliberat abia după venirea la tron a împăratului Constantin. Acesta a fost și cel care l-a invitat să participe la Primul Conciliu de la Niceea, unde au fost puse bazele dogmatice și canonice ale creștinismului.

Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae

Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae

În fiecare an, pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. În această zi este bine să citim cu toții Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, pentru sănătatea și binecuvântarea copiilor, dar și pentru vindecarea suferințelor. De asemenea, sfântul îi ajută pe tineri să aibă noroc la examene sau să se căsătorească.

Condac 1

Cel care verși mir de mult preț la toată lumea, și mie, celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi că să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, că acela care ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, că să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Icos 1

Arătatu-te-ai în vis împăratului celui cinstitor de Dumnezeu și pentru moartea voievozilor acelora l-ai îngrozit pe el, și degrab ascultând de poruncă ta, Nicolae, a poruncit că să-i elibereze pe dânșii. Pentru aceea, ei au fost cuprinși de bucurie și de frică, iar eu cu dânșii grăiesc ție, Sfinte Nicolae:
Bucură-te, capul cel sfințit;
Bucură-te, cel care ai sfărâmat capul cel diavolesc prin rugăciunile tale;
Bucură-te, slujitorule al Împăratului tuturor;
Bucură-te, ajutătorul celor credincioși;
Bucură-te, întărirea Ortodoxiei;
Bucură-te, pierzatorul celor fără de lege;
Bucură-te, cel care ești insuflat cu suflarea Duhului Sfânt;
Bucură-te, cel care ai pierdut viforul mulțimii zeilor;
Bucură-te, cel care ești dimpreună vorbitor cu îngerii;
Bucură-te, izgonitorul demonilor;
Bucură-te, glasul dumnezeieștilor cuvinte;
Bucură-te, cel care ai astupat gurile ereticilor;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Citește continuarea pe crestinortodox.ro.