Home » Life & Style » Adevărul despre apa din supermarket. Care este cea mai sănătoasă, conform specialiştilor

Adevărul despre apa din supermarket. Care este cea mai sănătoasă, conform specialiştilor

Redactia Redactia / 11.03.2025, 12:16
Adevărul despre apa din supermarket. Care este cea mai sănătoasă, conform specialiştilor

Oamenii cumpără apă din supermarket fără să acorde prea multă atenție etichetei, însă acest detaliu poate face o diferență majoră în sănătate. Cercetătorul Adrian Vornicu, expert în bioelectronică și micro-nutriție, a explicat care este cea mai bună apă pentru consum zilnic și cum putem face alegeri mai sănătoase.

Ce trebuie să verificăm pe eticheta apei

În cadrul podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene, specialistul a subliniat că un indicator esențial al calității apei este reziduul sec la 180 de grade. Aceasta este cantitatea de minerale care rămâne după ce un litru de apă este evaporat complet și se măsoară în miligrame.

Pentru consum între mese, apa plată trebuie să aibă un reziduu sec sub 100 mg/l, deoarece o astfel de apă este mai pură și ajută la o mai bună hidratare. Pentru consum în timpul mesei se recomandă o apă minerală care poate oferi un aport de minerale necesar organismului.

„Ce apă bem? Apa poate să aducă minerale, atunci când o bei la izvor. Poate să îți aducă un aport de minerale și atunci când o bei la masă.

Dar între mese apoi prin apă pură, și prin apă pură înțeleg fiecare sticlă de apă plată, are o marcă și spune așa: reziduul sec la 180 de grade și apoi ai o cifră cu miligrame. Ce înseamnă asta? Este luat un litru de apă, este pus la fiert și când se evaporă rămân niște reziduuri pe fundul vasului și ele sunt cântărite. Atunci constatăm că din tot acel litru după ce a fiert a mai rămas 100 miligrame.

Eu recomand, din ceea ce am studiat și învățat, să se bea între mese o apă cu reziduul sub 100. Și aici dacă ne uităm puțin la cele mai longevive categorii de persoane, în general sunt cei din zonele alpine, unde munții oferă apă foarte pură. (…) Deci o apă sub 100 pentru apa dintre mese, iar la masă putem să bem o apă minerală, cu jumătate de oră înainte de masă”, a declarat specialistul.

Citeşte şi: Apa plată cu lamâie ajută sau nu la slabit? Cori Grămescu clarifică mitul

Importanța apei pentru sănătate

Adrian Vornicu a explicat că apa este fundamentală pentru corpul uman, menționând că 99% dintre moleculele corpului sunt molecule de apă. De asemenea, el a atras atenția asupra unui mit răspândit: faptul că bebelușii nu ar trebui să consume sare până la doi ani. Specialistul argumentează că fătul se dezvoltă într-un mediu salin, în lichidul amniotic, ceea ce indică importanța echilibrului electrolitic încă de la naștere.

„Se spune că suntem 75- 80% apă. De fapt, suntem 99%. Și o să explic de ce. Când se spune că suntem 75% se privește doare aspectul volumetric al moleculelor, nu cel numeric.

În sensul că dacă iei toate moleculele din corp și la 99 de molecule de apă le pui într-o parte, pui o altă moleculă, termini moleculele din corp și rezultă cu sunt 99 de apă la o altă moleculă.

Doar că se privește treaba volumetric, ca și cum într-o cutie ai boabe de orez, molecule de apă, mici de tenis și mingi de fotbal și atunci spunem: wow, cate mingi de fotbal. Dar de apă se uită, pentru că este peste tot și de fapt suntem 99% apă.

Viața apare în apă. Fătul se naște într-o piscină salină, care este lichidul amniotic. Apare în acea apă salină. Și atunci de aici această recomandare pe care eu nu o înțeleg și nici nu vreau acum să o critic prea mult: copiii mici să nu mănânce sare până la doi ani. Dar el iese dintr-o piscină salină, unde în ultimele luni de viață bea lichidul amniotic. Asta înseamnă că bea 1 litru și 200 de ml pe zi.

Deci serul fiziologic, lacrima noastră, este ceea ce este mai propriu rinichiului, este exact echilibrul acelea care îi permite să se curețe și să se spele. Acum că am vorbit când bem apa: cu jumătate de oră înainte de masă ne oprim, o oră după masă”, a mai adăugat Adrian Vornicu.

Citeşte şi: „Carnea săracului”, alimentul recomandat de Mihaela Bilic. Este bogat în proteine şi ideal pentru zilele de post

Cum bem apa corect

Cu jumătate de oră înainte de masă, oprim consumul de apă. O oră după masă, reluăm hidratarea. Între mese, bem apă plată pură. La masă, putem consuma apă minerală pentru un aport optim de minerale

Adrian Vornicu a remarcat că cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în zone montane, unde apa este foarte pură, având un reziduu sec scăzut.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128