Home » Life & Style » Afacere cu galbenele – pe ce teren să înființezi cultura, de câți bani ai nevoie și câți bani poți face

Afacere cu galbenele – pe ce teren să înființezi cultura, de câți bani ai nevoie și câți bani poți face

Bucur Ioana / 08.12.2020, 17:13
Afacere cu galbenele – pe ce teren să înființezi cultura, de câți bani ai nevoie și câți bani poți face

O afacere cu gălbenele este una dintre cele mai potrivite soluții pentru cei care doresc să își pună pe picioare propriul business, dar care nu au un buget prea mare. Află, din maiterialul de mai jos, tot ce trebuie să știi, de la cel mai bun tip de sol pentru cultură până la investiția inițială și primele profituri.

Afacere cu gălbenele. Câți bani sunt necesari pentru investiția inițială

Nu este deloc scum să pui pe picioare o afacere cu gălbenele. Un cultivator din Ocna Mureș, județul Alba, a dezvăluit că nu a avut nevoie de mai mult de 3.000 de lei pentru a-și pune pe picioare afacerea, în timp ce doi tineri din Cluj au investit doar 2.000 de lei.În doar un an de la semănarea semințelor, proftul ar putea fi de patru ori mai mare decât investiția inițială, spun aceștia.

„Am înteles că este o cultură foarte profitabilă şi am decis să încerc să vedem ce iese. Am investit în jur de 2.000 de lei şi sper să ajung la un profit de patru ori mai mare”, spunea unul dintre cultivator, pentru stirileprotv.ro.

Cum se îngrijesc florile de gălbenele

O afacere cu gălbenele nu este doar profitabilă, ci și destul de simplu de întreținut. În mod normal, plantele înfloresc ă data pe an și, în cazuri rare, biannual. Nu sunt deloc pretențioase și răsar după 6-12 zile de când sunt puse în pământ. Primii butoni florali apar aproape trei săptămâni mai târziu, după 38-50 zile începe înfloritul, iar după 60-75 zile încep să se matureze seminţele.

După doar un an, profitul ar putea fi de patru mai mare decât investitia inițială
După doar un an, profitul ar putea fi de patru mai mare decât investitia inițială

Gălbenelele nu au pretenții nici când vine vorba despre temperatură. Seminţele germinează foarte bine la temperatura de 20-30 de grade Celsius, dar pot germina şi la temperaturi mai scăzute. În plus, plantele sunt rezistente la îngheţuri trecătoare, cu temperaturi cuprinse între -2 şi -4 grade Celsius. Un alt motiv pentru care o afacere cu gălbenele este profitabilă este faptul că plantele pot fi crescute chiar în curtea proprie. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar şi pe cele mlăştinoase, dar producţia de inflorescente este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se incălzesc uşor, potrivit gazetadeagricultura.info.

Ce presupune o afacere cu gălbenele

Cei care sunt interesați să pună pe picioare o afacere cu gălbenele trebuie să știe cele mai importante trucuri pentru creșterea și îngrijirea plantelor, pentru a obține o producție suficient de mare pentru a-și acoperi costurile de întreținere.

Pentru un hectar de pământ, nu veți avea nevoie de mai mult de opt kilograme de semințe. Gălbenelele se seamănă la începutul primăverii, de preferat, în luna martie. Distanţa de semănat este de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de doi-trei centimetri. Prima prăsilă se face imediat după ce plantele au răsărit. Astfel, se sparge crusta și se îndepărtează buruienile. Două săptămâni mai târziu, se repete procesul. Prăsilele mecanice între rânduri şi manuale pe rând se execută de câte ori este necesar în cursul perioadei de vegetaţie, mai ales după două-trei recoltări.   Pentru a li se păstra calităţile, gălbenelele sunt culese imediat după înflorire, una câte una, în zilele însorite. Este adevărat că procesul de recoltare necesită o forţă de muncă manuală însemnată. Se recoltează florile fără codiţe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua şi până seara se usucă în straturi subţiri, la umbră.