Home » Life & Style » Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor

Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor

Manolică Anca / 13.10.2020, 15:37
Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor

Aluniţele reprezintă un semn aparte de frumusețe, un detaliu ce uneori poate schimba, în ansamblu, trăsăturile feței. În același timp, acestea pot duce la formarea celei mai agresive forme de cancer de piele. De aceea, este foarte important ca, fiecare dintre noi, să își urmărească și verifice periodic alunițele, iar în cazul în care observă anumite modificări ale acestora, să se prezinte la doctor. Cum arată acele alunițe care să te îngrijoreze.

Conform specialiștilor americani de la Institutul Naţional de Cancer, personele care au peste 40 de alunițe pe corp, prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de piele. Melanomul este o formă destul de rară a cancerului de piele, însă este cea mai agresivă și gradul de mortalitate este foarte ridicat.

Modificările de formă, volum și culoare ale alunițelor pot fi un semn al instalării melanomului. Un alt factor important de risc îl reprezintă razele ultraviolete care cresc nivelul de sensibilitate al pielii.

Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor
Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor

Cum arată acele alunițe care să te îngrijoreze

Identificarea alunițelor ce ar putea provoca probleme se face pe baza a cinci caracteristici, abreviate prin formula A. B. C. D. E. (asimetrie, margini, culoare, diametru şi evoluţie)

  • Asimetria

Unul dintre principalele semne ce indică posibilitatea de instalare a melanomului o reprezintă forma asimetrică a alunițelor. Adică atunci când o parte a aluniței este vizibil diferită față de cealaltă.

  • Margini neregulate

Alunițele sănătoase au, de obicei, marginile ovale sau rotunde. Însă, nu foarte mulți dintre noi suntem atenți la acest aspect şi, prin urmare, nu băgăm de seamă o eventualele modificări de formă ale acestora.

Medicii trag un semnal de alarmă și ne atenționează că modificările marginilor alunițelor indică faptul că celulele se înmulțesc mai mult decât ar trebui, crescând, astfel, riscul de cancer de piele.

  • Culoarea se modifică în timp 

Conform ghidului „Ce ar trebui să ştim despre melanom” publicat pe site-ul Asociaţiei Americane de Cancer, melanoamele se prezintă sub forma mai multor culori. Acestea pot fi cafenii, albe, gri, roz sau o combinaţie de roşu şi albastru. Alunițele sănătoase, în schimb, vor fi întotdeauna maro sau de culoarea bronzului.

Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor
Alunițe care să te îngrijoreze și pentru care trebuie să mergi la doctor
  •  Diametrul mai mare de şase milimetri

Un semn distinctiv care ar trebui să te pună pe gânduri este modificarea diametrului alunițelor. O aluniță ce nu este sănătoasă va avea diametrul mai mare de șase centimetri, adică mai mare decât cel al unei radiere de creion. Mergând constat la controale dermatologice, medicul va fotografia, la fiecare vizită, alunițele problematice. În acest vel vor putea fi foarte ușor ținute sub observație.

  • E. Creşterea rapidă ridică semne de întrebare

Un alt semn important ce ar trebui să te trimită imediat la un consult de specialitate este o formă în continuă creștere, îndeosebi pe verticală. Examinarea cu ajutorul dermatoscopului este foarte sigură si eficientă, datorită posibilității de a mări imaginea de până la 20 de ori.

Confirmarea malignității presupune excizia chirurgicală cu anestezie locală și analizarea la microscop. Ulterior, doctorul va ști sigur ce diagnostic să pună.

Cât de des trebuie să mergi la doctor

Doctorul Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie spune, conform ziare.com, că este foarte important ca fiecare dintre noi să își monitorizeze periodic alunițele, în special persoanele cu o culoare mai deschisă a pielii.

„Este o întrebare a cărui raspuns are o variație individuală. La persoanele cu un număr foarte mic de alunițe, se impune un consult și evaluare dermatoscopică dacă există suspiciuni că o aluniță își schimbă caracteristicile sau dacă apare o aluniță complet diferită de celelalte. Celelalte alunițe pot fi monitorizate acasă, de pacient și reevaluate de dermatolog doar la nevoie.
Persoanelor cu alunițe numeroase și neregulate, cu piele deschisă la culoare, ochi verzi sau albaștri, care au un procent scăzut de pigment protector, le-aș recomanda cel puțin o evaluare anuală și în mod ideal cartografierea alunițelor. Pacienții cu istoric de melanom sunt evaluați de cele mai multe ori o dată la 3 luni timp de 3 ani, o dată la 6 luni pentru următorii 2 ani și apoi anual.”